ALBERT CORTES MONSERRAT

EL DRET A DECIDIR

ESBORRAR O EXPLICAR EL PASSAT

Aquests dies veiem grans onades de gent tirant estatues per terra, al riu o simplement destruint aquest llegat, en nom de l’esclavisme bàsicament, així veiem com a Estats Units diversos i reconeguts esclavistes han vist com era enderrocada la seva figura i ara també a Europa un personatge com Cristofor Colom ha seguit les seves passes.

En primer lloc que com moltes coses que passen al món, quan una gran massa ara li dona per intentar esborrar la historia simplement perquè no li agrada o en nom d’un context actual que res te a veure amb segles passats es que algun interés ocult hi ha darrere bellugant els fils del poc raonament i el seguiment cec cap idees que semblen atractives però que amb una mica de profunditat segurament no son el que semblen.

Crec que la historia es la que es, ens pot agradar més o menys, però ha passat. De fet cal contextualitzar cada relat o figura en el seu temps i amb els esdeveniments de l’època, no ho podem filtrar en base als parametre d’avui en dia, ja que si ho fessim estariem desvirtuant el passat i la majoria d’estatues de militars, polítics, escriptors o investigadors posem el cas que estan a les ciutats del món serien enderrocades ja que totes elles tindràn passatges de la seva vida o accions que serien rebutjables i per lògica no ho hauriem de fer.

Jo estic conforme que símbols del feixisme i del terror han de ser fora de la vida pública i si en museus ben explicats, ja que podriem caure amb apològia dels mateixos. Per exemple un bust de Franco, Hitler o Mussolini posem el cas no seria de rebut donar-li protagonisme, però si recordar les seves monstruositats per no tornar a caure en aquests forats negres de la historia del planeta.

Si ens centrem per exemple en Cristofor Colom, ell va descobrir America, em sembla un fet prou important i no es responsable directe de tot el que va passar amb la població indigena posteriorment. Alguns ara demanen treure la seva figura de Barcelona quan hi ha més que proves de la seva catalanitat i donada la importància de la seva descoberta no hi ha cap motiu per tant gran disbarat. De fet, una explicació a cada figura exposada seria molt més eficaç.

Si fem cas amb això, hauriem d’enderrocar també els camps d’extermini, tots els polítics que amb alguna decisió seva han fet mal a part de la societat, les industries d’armament pels morts que han produït, les farmaceutiques pel negoci que han fet amb la nostra salut, el gran capital per no evitar la fam al món i un llarg etcetera que deixaria el món en flames.

Hem de conviure amb el que ens agrada i el que no per molt que ens pesi, no ho podem esborrar per rabietes infantils de part.

  1. Perfectament d’accord, no podem esborrar la Historia! no seriem res sense el nostre passat, som el nostre passat, ens agradi o no. Es útil saber per poder créixer i totes aquestes “rabietes infantils” son fruit de la ignorància que hi ha en la societat Light de avui dia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.