Les aigües turbulentes

Bloc personal de Jordi Casadevall Camps

5 de juliol de 2009
0 comentaris

“El Arropiero, el vagabund de la mort”

Documental de Carles Balagué (el de La Casita Blanca) sobre Manuel Delgado Villegas, el Arropiero, que afirmava haver comès 48 assassinats, si bé només se’n van provar set. Al film s’entrevisten els policies que van portar les investigacions, testimonis d’algun dels crims, psiquiatres i periodistes. No hi ha escenes reconstruïdes, per donar més veracitat a una història certament increïble, datada al tardofranquisme.

El Arropiero era un home amb algun problema psíquic no aclarit (era portador d’un cromosoma XYY, però avui en dia es discuteix que això predisposi a res) que matava sense una causa aparent i a tot tipus de persones. No era, per tant, el típic assassí en sèrie que es fixa amb una tipologia concreta de víctima. Per afegir més pecularitats al cas, aquest home no va ser mai jutjat. A part d’extraviar-se el sumari, en un moment determinat policia, fiscalia i jutges van decidir salomònicament donar els casos per tancats i confinar l’infeliç en un manicomi de Santa Coloma de Gramenet.

La pel·lícula acaba amb unes colpidores declaracions del mateix Arropiero al final de la seva vida: un home degradat per l’aïllament, els electroxocs i el tabac (que fumava sense parar) balbuceja algunes reflexions sobre la seva existència. Impressionant, de veritat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!