Les aigües turbulentes

Bloc personal de Jordi Casadevall Camps

31 de gener de 2009
0 comentaris

Robert Capa, aquí

Amb el títol “Capa, aquí” i en el marc dels actes sobre el 70è aniversari de l’ocupació de Tarragona per les tropes feixistes (“Només fa setanta anys”), s’exposen les 29 imatges que s’han conservat, d’un total de 101, corresponents al reportatge que va fer el famós fotògraf hongarès el 15 de gener de 1936.

Aquell dia, el periodista va fer un itinerari entre Tarragona (on els franquistes estaven a punt d’entrar) i Barcelona, passant pel Vendrell, l’Arboç, Gornal, el Garraf… El motiu: immortalitzar amb la seva Leica un dia certament dramàtic. Com si d’una pel·lícula es tractés, el visitant “viu” l’ambient trist i serè de Tarragona, la penosa fugida de la gent amb carros i algunes pertinences i el resultat d’un bombardeig de l’aviació. Comentaris del mateix Capa acompanyen cada imatge.

A destacar la labor d’investigació gairebé policíaca que s’ha dut a terme per identificar la localització exacta de cada fotografia: un balcó, un mur a la carretera o un perfil muntanyós concret han permès situar amb precisió el lloc on Capa va fer cada instantània.

De camí cap a casa, tornant de l’exposició, he pogut veure amb els meus ulls les mateixes pedres que va fotografiar Capa: el Banc d’Espanya i un balcó modernista de l’avinguda Ramón y Cajal. Efectivament, només fa setanta anys d’aquells horrors.

[L’exposició “Capa, aquí” romandrà oberta al Palau Firal i de Congressos de Tarragona fins el 28 de febrer de 2009]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!