Les aigües turbulentes

Bloc personal de Jordi Casadevall Camps

10 de maig de 2022
0 comentaris

Per amor a una ciutat: el que no es va salvar

Parlàvem fa set dies del salvament in extremis i encara no assegurat de l’edifici conegut com la Casa del doctor Apolinario, a primera línia de la platja de Las Canteras, a Las Palmas. Molts altres immobles no van tenir la mateixa sort i, un a un, van anar caient, sobretot el darrer mig segle, víctimes de la voracitat constructora en una zona especialment apetitosa des del punt de vista turístico-empresarial. Dissortadament, abans la conscienciació ciutadana sobre la qüestió era encara més tèbia que ara i les pressions o accions per impedir el que eren pèrdues irremeiables del patrimoni històric de la ciutat van caure en sac foradat. L’edició dominical del diari local La Provincia esmentava abans d’ahir uns quants d’aquests edificis desapareguts del skyline del popular passeig de la capital grancanària i que només es conserven en la documentació gràfica i en la memòria dels seus habitants, cada vegada més vells. Heus aquí, per ordre cronològic, cinc edificis emblemàtics passats a millor vida:

El 1903 es construí el Queen Victoria Hospital for Seamen, conegut popularment com a Hospital Inglés, entre els carrers Gomera i Fuerteventura. El 1918 acollí la tripulació del vapor Infanta Isabel, origen del primer brot de grip espanyola a l’illa. Als anys 60 la institució que regentava l’hospital el traslladà a una altra seu, mentre que l’edifici fou derribat per construir-hi l’emblemàtic Hotel Cristina.

El 1925 obrí les seves portes la seu d’Italcable (dreta), entre els carrers Gravina i El Cid. Italcable era una companyia telegràfica concebuda per connectar els emigrants italians a Argentina amb Itàlia i el cable submarí passava per les illes, raó per la qual s’alçà aquest imponent edifici que acollia una sala de màquines a la planta baixa i unes dependències per a directius de l’empresa, a la part alta. Com tants altres immobles de la zona, fou derribat als anys 70.

La família de la Torre, una membre de la qual era l’escriptora, actriu i cantant Josefina de la Torre, adquirí una casa d’estiueig al numero 27 del passeig de Las Canteras que no s’ha pogut conservar. Allí Josefina i el seu germà Claudio fundaren el denominat Teatro Mínimo, el 1926, i allí composà el seu primer poemari, Versos y estampas.

El teatre Hermanos Millares (dalt), entre els actuals carrers La Naval i Ferreras, fundat el 1930, fou el més destacat centre cultural de la zona. Era un edifici dissenyat per Eduardo Laforet que arribà a tenir una capacitat de 906 espectadors. En un primer moment exhibia cinema mut, fins que s’estrenà el primer film sonor, De frente, marchen, protagonitzat per Buster Keaton. Com a anècdota, fou l’única sala de la ciutat que gosà exhibir Gilda, de la Rita Hayworth, el 1946, una cinta no ja sonora sinó molt sorollosa per la polèmica que l’acompanyà durant el franquisme. La sala fou derribada als anys 70 per construir-hi un hotel.

Ja després de la guerra del 1936-39 obriren les seves portes dues sucursals del col·legi Viera y Clavijo, una institució educativa de caire progressista que des dels anys 30 tenia la seva seu al barri de Vegueta. Les seccions masculina (esquerra) i femenina s’alçaren, respectivament, al carrer Alfredo L. Jones i Nicolás Estévanez, però tenien façana a la platja. La piqueta se’ls endugué a la dècada dels 70 per a fer-hi un bloc d’apartaments.

De moment s’ha salvat la casa del doctor Apolinario, amb la Clínica San José col·lindant. Altres dos testimonis d’una altra època, anterior a la voràgine turística i que de moment continuen en peu i per molts anys són la casa d’estiueig Sánchez Rivero, construïda pel català Laureano Arroyo, i la Casa de Punta Brava, construïda el 1901 i propietat del poeta Manuel Padorno, mort el 2002. Llarga vida al patrimoni arquitectònic històric de les ciutats!

[Informació extreta de La Provincia del 8.5.2022; imatges: cinemapgrancanaria.com, atlantic-cable.com, miplayadelascanteras.com]

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!