Les aigües turbulentes

Bloc personal de Jordi Casadevall Camps

25 de març de 2007
3 comentaris

Europa, mig segle agredolç

Avui Europa fa cinquanta anys. A veure si ens entenem, Europa fa molts segles que existeix, vull dir que avui fa cinquanta anys que es va signar el Tractat que va donar forma al gran objectiu d’una Europa unida políticament i econòmica.

La idea era bona, els condicionants històrics del moment (seqüeles de dues guerres mundials, nou ordre derivat del teló d’acer, procés de descolonització…) hi convidaven i, potser el millor, hi havia una generació de grans estadistes que hi creien: Adenauer, Gaspari, Schumann…

Mig segle després, el resultat és agredolç. Estaria fora de lloc dir que tot ha estat un desastre, però hem de fer un balanç molt acurat i primmirat del procés europeista. Al costat d’èxits evidents en l’àmbit econòmic (eliminació de duanes, unió monetària) i polítics (institucions comunes, supressió de tràmits transfronterers, major coordinació policial), s’acumulen les qüestions mal resoltes i les frustracions: preponderància dels estats-nació (que són els que ens diuen als catalans que els nacionalismes ja estan passats de moda) que ha portat a allò de l’Europa a la carta o a diferents velocitats, la falta d’unitat en la política exterior (amb vergonyoses discrepàncies davant els conflictes intrnacionals), la feixuga burocràcia brussel·lenca, la política agrícola comuna, que ha acabat originant més problemes dels que volia resoldre, etc.

La cada vegada més accelarada ampliació de la Unió (ja té 27 socis) només ha fet que complicar el panorama institucional, que es va voler solucionar amb una nova constitució, que tots sabem l’acollida que ha tingut segons els territoris.

Europa, per molts anys! Tant de bo t’aclareixis una mica, sàpigues destriar el gra de la palla a l’hora d’acceptar nous membres, siguis fidel a les teves tradicions (cristiana inclosa) i et trobis liderada per homes i dones a l’altura del teu destí.

  1. No és pot petendre que desapareguen les nacions, els països o els pobles europeus, sota els interesos esclussius de la concentració de capital blindant una constitució sota la llei de l’imperi tipus prolongació de la constitució espanyola, això no passa ni amb ni al Candada, ni als Estats Units per moltes unions que n’hi hagen econòmiques internacionals que hi hagen.

    Europa serveix per crear més estabilitat i evitar conflictes belics del passat i per evitar especulacions economiques-monetàries.

    També serveix per crear directives de desenvolupament economic sostenible i respectuos amb el medi ambient.

    Però ara li manca una defensa pel respecte dels setors economics i socials amb garantíes. I no més blindatges constitucionals al servei d’interesos economics i politics  amb més capacitat d’influència a Bruxel.les.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!