Les aigües turbulentes

Bloc personal de Jordi Casadevall Camps

2 d'agost de 2016
0 comentaris

Tapi’s

Ha estat notícia els darrers dies la pensada d’un grup d’iranians que, en protesta per l’obligació de les dones de portar sempre el vel posat, han penjat fotos on el vel se’l posen els homes. A vegades no som prou conscients de determinades realitats del món i afortunadament estan aquestes iniciatives per recordar-nos-ho i conscienciar-nos-en. Des que aquell fatídic 1979 el xa (de Guatemala) va ser derrocat pels aiatol·làs (‘guatepitjors’), unes estrictes normes socials es van implantar a l’Iran, la més cridanera de les quals obliga les dones, m’imagino que des de la pubertat, a tapar-se els cabells sempre que estan en un lloc públic, sigui quina sigui la circumstància. Per garantir el compliment d’aquestes obligacions es va crear una mena de policia “de la moralitat” que, com si de vigilants de zona blava es tractessin, denuncien i imposen multes a les descarades iranianes.

Resulta curiós, o potser no tant, que la nostra progressia, que sempre està a la que salta en temes d’igualtat de sexes i d’alliberament de la dona, no alci mai la veu per aquestes situacions. Perquè es prengui consciència d’aquesta injustícia i ens fem una idea del que representa, només cal acudir als llibres d’història i recordar en quina situació es trobava l’estat espanyol durant la postguerra, amb circulars de governadors civils obligant a posar-se el barnús quan se sortia de l’aigua o dictaminant, amb morbosa precisió, la longitud i forma de les peces de bany. O també amb disposicions diocesanes comminant els feligresos (i sobretot feligreses) a tapar-se ben tapats els colzes, els escots i les cames. Bé doncs aquestes normes, feliçment engolides per la paperera de la història, són les que imperen, corregides i augmentades, a l’Iran del segle XXI.

No és sobrer recordar que aquesta obsessió té l’origen en una interpretació rigorista d’una religió, en aquest cas l’Islam. Que les religions no són massa amigues de la plena llibertat i igualtat de les persones és cosa sabuda però això no hauria de ser cap justificació per no exigir una ràpida evolució cap a la plena igualtat dels sexes. L’acció viral dels iranians coincideix amb la decisió del papa Francesc d’obrir la porta (de manera tímida, no fos cas que algú patís un cobriment) per al diaconat de les dones (per permetre les “dones diaconesses”, com diu la notícia d’Europa Press). Un pas més cap al sentit comú. Déu meu, que lent que és tot!

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!