Oliveres & Forcades Solutions, S.Coop.

(Anava a escriure S.L., però hagués quedat un títol inapropiat).

Els nous apòstols de la progressia post 15-M, enterrats Husserl i Sampedro, és a dir Arcadi Oliveres i Teresa Forcades han tingut la pensada de llançar a l’opinió pública l’enèssim manifest per articular una candidatura política que promogui un canvi “des d’abaix”.

No puc estar d’acord amb la proposta. Entre d’altres raons, perquè tracta el tema sobiranista una mica de passada: defensa el dret a decidir… el model d’estat i de país, sense esmentar mai la paraula independència, mot que continua essent tabú on menys ens ho esperaríem. Aposten un canvi de model, però del model de societat. És a dir, proposen aquesta cosa que no comparteixo i que és plantejar els grans debats ideològics abans de la consecució de la llibertat nacional. Model econòmic?, escola publica o privada?, centrals nuclears? Tot el que divideix una societat (una societat normal, s’entén), traslladat a Catalunya, com volent posar condicions per aconseguir qualcom ja dificultós de per si.

Si només fos això, rai, però és que examinant les grans propostes del frare i la monja (ell ho sembla i ella ho és de veritat), déu-n’hi do el garbuix que s’ofereix. Tot el brainstorming sorgit de les àgores publiques d’ara fa dos anys empaquetat en deu punts, una mena de deu manaments que algun articulista (crec que Vicent Sanchis) ja ha definit de més difícil compliment que els manaments messiànics. A banda del seu caràcter notòriament utòpic, la proposta barreja principis, objectius i mesures concretes, sense ordre ni concert, fet que permet endevinar la precipitació i l’espontaneitat amb que ha estat elaborada: una cosa és la democràcia participativa (principi), una altra un habitatge digne per a tothom (objectiu) i una altra encara l’expropiació de la banca privada (mesura concreta).

En fi, benvingudes siguin totes les aportacions, també aquesta, si denoten un interès per canviar les coses i es fan de manera seriosa i respectuosa, però per a ells va el pollastre.

[Imatge: www.tv3.cat]