Les aigües turbulentes

Bloc personal de Jordi Casadevall i Camps

Ara no ens falleu

2
Publicat el 11 d'agost de 2014

Ens estan arribant missatges altament preocupants en relació al procés sobiranista, el que hauria de culminar, en una primera fase, en la consulta del 9 de novembre. Tots aquests missatges (resumint-los molt: la consulta no es podrà fer si l’estat no la permet) provenen de determinats sectors convergents i el fet que estiguin transcendint just després de la confessió-bomba de Jordi Pujol, d’efectes encara incerts, fa que es dispari la màquina personal d’imaginar coses que potser són i potser no són i que ens pot dur des de la malfiança fins a la paranoia, passant per elucubracions de tota mena.

La consulta es farà? Pel que estan dient aquests aigualidors del vi de l’entusiasme sobiranista (el darrer de tots Rigol, avui mateix) sembla que no, si donem per bo que el govern espanyol impugnarà davant el Tribunal Constitucional la llei de consultes i el decret de convocatòria subsegüent. Final de la història. Però no és aquesta la qüestió. La qüestió no és si es farà la consulta, que només una bola de cristall ens pot respondre, la qüestió és que la consulta s’ha de fer perquè així es va decidir i així ens ho han assegurat les formacions polítiques i els líders que encapçalen el procés.

Que el problema és “la legalitat”? Quina legalitat? El mateix president Mas ja va donar a entendre des del principi que si amb la legalitat espanyola no n’hi havia prou s’acudiria a altres legalitats, que hi són, europees o internacionals, fins arribar a la legalitat suprema: l’exercici de la democràcia per part d’una societat concreta. Malament si ara comença el canviar de parer, els dubtes o, directament, el “canguelo” per part d’alguns. Ara no ens poden fallar. Portem massa temps dirigint-nos a un objectiu concret, amb notable èxit malgrat els durs i continus entrebancs per part de l’enemic perquè ara de sobte apareguin de nou els vells fantasmes del catalanisme d’altres èpoques, siguin l’acoquinament, el “vols dir?”, els jocs de triler o, directament, el doble joc.

Aquesta vegada la societat ja no s’ho empassarà.

[Imatge: Vilaweb]