Les aigües turbulentes

Bloc personal de Jordi Casadevall i Camps

Sant Steve

2

Amb motiu de la mort de Steve Jobs, el fundador d’Apple, s’ha desfermat un fenomen cada vegada més habitual en el món d’avui. Em refereixo a aquesta mena d’idolatria que porta tanta gent a expressar, per tots els mitjans possibles, sentiments de pena, d’agraïment o de record per la desaparició d’un personatge. Especialment si aquest personatge és de l’àmbit musical, cinematogràfic, esportiu o del món diguem-ne tecnològic, com el cas que avui ens ocupa.

Quan he vist les imatges televisives de diferents botigues de la companyia de la poma arreu del món, amb gent dipositant rams de flors, espelmes, missatges… no he pogut evitar fer la comparació amb altres formes de religiositat molt més tradicional (imatges, flors, ciris, llàgrimes, oracions…), ignorades, menyspreades, vituperades, a vegades fins l’insult, per amplis sectors de la societat. Quan el fenomen és modern, cosmopolita o tecnològic, llavors està ben vist, i avui hem pogut contemplar urbanites barcelonins, amb les seves ulleres de pasta i bosses de costat, dipositant el seu post-it dedicat a la memòria de Jobs (segurament redactat en anglès) com abans (i ara també) les nostres tietes posaven una llàntia a la Mare de Déu de Montserrat.

Dit això, lamento la mort de Steve Jobs pel que té de desaparició d’algú de qui tots plegats hem d’aprendre molt: treball, imaginació, innovació, visió de futur… Com he sentit dir, el responsable de la tercera poma més transcendental de la història de la humanitat, després d’Adam i Eva i de Newton.

Publicat dins de Societat | Deixa un comentari