Les aigües turbulentes

Bloc personal de Jordi Casadevall i Camps

Allons, enfants de la Patrie!

2
Publicat el 19 d'abril de 2007

Diumenge es vota l’únic dels tres caps d’estat dels Països Catalans que ho és per elecció democràtica. Uns centenars de mils de catalans tindran l’oportunitat de participar en els comicis presidencials francesos. Ens interessa el procés, per tant. Entre els candidats, un amb possibilitats, l’occità François Bayrou, que s’ha compromès, si guanya, a ratificar la Carta de les Llengües Regionals i Minoritàries, document que tot i la seva limitada eficàcia encara és un autèntic horresco referens per l’estat francès. També la candidata socialista Segolène Royal s’hi ha compromès, però d’aquesta no m’en fiaria gaire (li diuen "la Zapatera" o sigui que…).

La situació del català a Catalunya Nord és, com se sap, molt precària. Les tímides mesures des d’alguns ajuntaments, unides a la més que meritòria tasca de voluntaris i associacions en els camps educatiu, comunicatiu i cultural, s’han d’enfrontar a una tradició de tres segles i mig de menyspreu quan no de persecució pura i dura, impropis d’un estat que es diu democràtic i que proclama com a valors suprems la llibertat, la igualtat i la fraternitat.

Confio doncs que Bayrou, el mal menor, s’acabi instal·lant a l’Eliseu i contribueixi a que l’estat gal sigui una mica menys centralista i una mica més favorable a les (moltes) minories lingüístiques. Poquet a poquet ho aconseguirem o, com diuen ells, petit a petit, l’oiseau fait son nid

Publicat dins de Llengües | Deixa un comentari