Les aigües turbulentes

Bloc personal de Jordi Casadevall Camps

21 de febrer de 2008
0 comentaris

Sabíeu que Jaume I va crear l’Ajuntament de Barcelona?

“Jacobus (…) als amats e faels en Galceran de Lacera, en Jaume Girart, en Berenguer Durfort, en Arnau de Sanahuja, salut e gràcia. Volem e manam realment, que vosaltres tot aquest any present siau pahers de la ciutat e universitat de Barcelona, e que procureu tota utilitat a ella, e tots los negocis per Nos en eixa ciutat consentits; e que en dita ciutat doneu bons documents, e que hajeu llicència de poder elegit consellers per vostre ofici per gobernar, e exigir totes coses a vosaltres necessàries, e per lo veguer aquelles executades…”.

En aquest document de 7 d’abril de 1249, Jaume tria quatre ciutadans com a veguers de Barcelona, és a dir estableix la primera organització municipal de la ciutat, en un altre dels molts fets destacables d’aquell regnat. Fet que probablement passa desaparcebut per l’actual consistori barceloní, vista l’absència d’actes per commemorar els vuit segles del naixement del rei.

El text del document és extret del llibre de Joan Francesc Cabestany Jaume I (1208-1276), editat el 1976, en ocasió del 700è aniversari de la mort del rei, pel mateix Ajuntament. Ajuntament franquista, per cert…

[A la imatge, monument a Jaume I a Palma de Mallorca]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!