Avui és Corpus

Avui, dijous, és Corpus. Sempre m’ha agradat tot el que ha rodejat aquesta festa: "l’ou com balla" al claustre de la catedral de Barcelona (i a altres indrets), les cireres, les catifes de flors, les processons amb la custòdia, la festa de la Patum…

Tanta tradició popular debia fer nosa, perquè mica en mica se l’han anat carregant: trasllat de la festa al diumenge, ridiculització del vessant religiós, massificacions turístiques a Sitges i Berga…

El dia de Corpus era un dels tres dijous que lluïen més que el sol, però cada any està més núbol. Casualment, avui mateix la premsa es fa ressò del tancament d’una popular botiga barcelonina, la Joieria Bagués (el Regulador), a les Rambles de Barcelona. Al seu lloc hi faran, no podia ser d’altra manera, un hotel. Altres botigues tradicionals de la zona correran ben aviat la mateixa sort. Una altra fita en el camí de la vulgarització del nostre paisatge urbà i una altra agressió a la història, la tradició i la identitat que tant bé representa (o representava) el Corpus.