De la Catalònia al McDonald’s (i 2)

La llibreria Catalònia serà substituïda ben aviat per un McDonald’s o, si hem d’emprar l’eufemisme a l’ús, per un establiment d’una cadena de menjar ràpid. Sembla una broma, però no ho és: un establiment de cultura i nostrat, venedor d’un objecte, el llibre, destinat a ser llegit sense presses, guardat i transmès a la següent generació, deixarà pas a un altre establiment aliè a la nostra tradició, que suministrarà un tipus de menjar destinat a ser deglutit en el mínim temps possible. Trobem-li el cantó positiu a la substitució d’un per l’altre: és una metàfora perfecta dels temps en què vivim, si és que no ens havíem adonat prou, que ens ha de fer mobilitzar (no sé de quina manera) per tal d’invertir aquesta tendència.

No faré com aquells progres que als anys vuitanta no reconeixien que, d’amagat, llegien l’Hola!: jo sí he entrat bastantes vegades en aquest tipus d’establiment i hi he consumit els seus productes més emblemàtics, inclosos salses, fritangues i begudes carbòniques. Per què negar-ho? Però no m’agraden els establiments de menjar ràpid (ni els que duen nom escocès, ni similars) pel que tenen de símbol contra molts valors a preservar: la nostra cultura, la dieta equilibrada, el comerç singular, les condicions laborals dignes, l’ideal de vida sense presses innecessàries…

Que sigui rendible la instal·lació d’una nova hamburgueseria a la zona (quan de la mateixa cadena ja n’hi ha al Portal de l’Àngel i a Canaletes, que recordi) diu molt del tipus de consumidor que la demanda i del model de turisme intensiu, adotzenat i low cost que segueix envaint, inexorablement, el centre de Barcelona. Alcalde Trias, segur que no s’hi pot fer res contra això?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *