Sang a Barcelona, a les cinc de la tarda

Avui la gran notícia no és que el Barça guanyarà la Lliga (si la cort celestial ho vol, per molt que digui l’entrenador), sinó la reaparició en el món taurí d’un tal José Tomás, a la Monumental de Barcelona. Almenys és una gran notícia per La Vanguardia, que ho eleva a portada, contribuint així a que consideri la possibilitat de no comprar-la mai més. En pàgines interiors es torna a parlar de tan magne esdeveniment, amb articles dels turiferaris de plantilla (dit sigui de passada, que ridículs que són els escrits a favor dels toros).

Ho sento, el que diré ja ho ha dit tothom, però jo també necessito fer-ho. Sembla mentida que al segle XXI, a l’Europa dita civilitzada, encara s’organitzin i autoritzin espectacles on se sotmet a animals a cruels tortures fins a la mort. Sembla mentida que també es facin a Barcelona, contribuint així a la vinculació de la ciutat a un imaginari "espanyol".

Cal abolir definitivament del nostre país aquestes carnisseries. Canàries ja ho va fer; perquè nosaltres encara no? Tenim l’opinió pública favorable i l’Europa civilitzada i sensible ens faria costat.

(addenda: em nego a classificar aquest post en l’apartat "cultura", perquè els innegables elements culturals o populars que té aquesta festa no compensen, ni de bon tros, la barbàrie que s’hi perpetra)