Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Arxiu de la categoria: Hartley 2

Tempestes de neu al voltant del Hartley 2

0

Hartley 2

Els primers resultats del sobrevol del cometa Hartley 2 per la sonda Epoxi comencen a conèixer-se. Aquesta setmana l’equip del professor Mike A’Hearn, investigador principal de la missió, ens ha lliurat una fotografia espectacular. En ella podem veure els dolls que forma el diòxid de carboni, que allumenat per la llum solar, se sublima i s’escapa a través de les esquerdes de la fràgil escorça cometària.Però l’anàlisi espectroscòpica amb llum infraroja revela que hi ha molt més per veure. I és que els dolls de CO2 arrosseguen amb ells part del gel d’aigua pura de l’escorça. Aquest gel del cometa surt en forma de grans d’una grandària de micròmetre però formant aglomerats de centímetres o desenes de centímetres. El resultat de tot plegat és que el nucli del cometa es troba, d’aquesta manera, envoltat d’una autèntica tempesta de neu permanent que no cau de dalt com a la Terra sinó de baix ja que és produïda pel cometa mateix.El Hartley 2 és molt petit ja que només mesura uns 2 km de punta a punta però el núvol de gel descobert ocupa unes desenes de quilòmetres de grandària.

L’equip d’investigadors de la Universitat de Maryland estan començant a analitzar les gigues d’informació que ha enviat la sonda Epoxi. Així que demanen estar atents per al que possiblement vindrà en molt poc temps.

Els nuclis de cometa que vaig construir a Ca les Senyoretes l’estiu passat s’assemblen molt a l’original. També si veien dolls de diòxid de carboni mentre que el gel d’aigua s’anava fonent a poc a poc al calor d’un nit de juliol.Fotos: Science@NASA

Publicat dins de Sistema solar i etiquetada amb , | Deixa un comentari

El cometa Hartley al descobert

0

hartley

Ahir dijous 4 de novembre, com estava previst, la missió EPOXI de la NASA s’ha aproximat a només 700 km del nucli del cometa 103P/Hartley.

Des de 18 hores abans, la sonda ha estat enviant imatges del cometa quan només era un punt brillant en el cel envoltat per la cabellera de pols. El moment més intens ha estat el de l’encontre al voltant de les 15:00, hora europea, quan ha sobrevolat ràpidament el nucli.

Les imatges són de mitjana resolució. Les d’alta resolució encara s’han de descarregar de la nau durant les pròximes setmanes.

La visió del nucli ens suggereix un món poc cohesionat amb dos parts esfèriques amb cràters units per un cilindre central no gens crateritzat.

Destaquen els dolls de gas, segurament de diòxid de carboni, que ixen principalment de la zona esfèrica de la dreta mentre que a l’esquerra només hi ha dolls a la part de sota.

Encara no sabem els resultats obtinguts a partir de les mesures dels instruments a bord. Hauran mesurat, entre altre, els volàtils del cometa. Ja ens anirem enterant.

Foto: de la missió EPOXI

Publicat dins de Sistema solar i etiquetada amb , , | Deixa un comentari