Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Veient la Lluna sota el Benicadell

3

Quan el plaer d’admirar el cel nocturn es barreja amb el plaer d’una bona taula, l’èxit està assegurat.

No havia comentat encara el Sopar Astronòmic a la casa de Joan Olivares, Ca Les Senyoretes d’Otos, i vos puc asegurar que les expectatives es van complir.

Quan el passat dia 3 de març de 2007 arribarem a Otos, la casa ja estava plena d’observadors preparats per gaudir en directe de l’entrada de la Lluna dins de l’ombra de la Terra. L’amic Toni Beltran de l’Alcudia de Crespins ja havia muntat el seu immens telescopi de 35 cm amb el qual podriem apropar-nos a la Lluna tant com volguerem. Joan Olivares també tenia preparat el seu telescopi per admirar el fenòmen.

La Lluna es veia plena i lluminosa en el cel dalt de la Serra del Benicadell. Encara no havia començat l’event. Em va sorprendre poder veure clarament les estrelles malgrat la presència de la Lluna. Les constel·lacions amb les estrelles més petites eren visibles. Com es nota que la contaminació lluminosa encara no és preocupant a la Vall d’Albaida. A les comarques costaneres com la Safor, la llum nocturna ho envaeix tot i a València sembla que l’alcaldessa vulga competir per ser la ciutat més lluminosa d’Europa…A València el cel nocturn és groc mentre que a la vessant del Benicadell el cel encara és del color de la tinta xinesa..

Mentre esperavem per que començara l’eclipsi vam dirigir els telescopis una mica més amunt, cap al planeta dels anells, Saturn. El planeta sempre sorprén tothom en veure’l tan definit al fons negre, tan sol, només envoltat de petites llunes entre les que destaca la més brillant, Tità, el lloc més llunyà on ha arribat Europa. Sempre cal recordar que la llum que rebem del planeta ha recorregut milers de milions de quilòmetres durant unes dues hores per arribar al nostre ull. Són fotons exclusius nostres. Quina diferència amb les imatges a tot color del planeta en llibres o per internet. Aquí només rebem fotons reflexats del llum de la cambra o enviats per l’ordinador.
Saturn sempre sorprén, fins i tot a mi que l’he observats milers de vegades.
La gent del Sopar Astronòmic va gaudir amb el meravellós planeta envoltat de l’anell de roques i gel.

El blocaire de la Vall d’Albaida Josep Alminyana, Galim va fer acte de presència. Sembla que no hi ha acte cívic d’interés a la Vall sense que ell estiga. Després de les presentacions pertinents comentarem breument el mon dels nostres repectius blocs i continuarem l’observació.

A les 22:30 la Lluna entrà finalment en l’ombra terrestre. Poc a poc anà fent-se més i més rogenca a causa de la llum difractada per l’atmosfera terrestre com ja vaig explicar en un post anterior.

Deixarem l’observació i marxarem a sopar. El menu el podeu veure ací, encara que les hores no són les correctes. El conill excel·lent. Molt bé per Asumpció.

Acabem de sopar. Son les 23:45 i l’eclipsi ja està en el seu ple. La Lluna està totalment roja. Des de la seua superfície i mirant cap a la Terra observariem un bonic anell de foc al voltant del nostre planeta. Els observadors sopadors de Ca les Senyoretes continuen mirant la Lluna a través dels dos telescopis.

A les 00:57 la Lluna torna a eixir de l’ombra terrestre. És l’altra part de l’eclipsi parcial. Ara ja apareix amb la seua forma habitual encara que l’ombra té una corbatura estranya, la corbatura de l’ombra terrestre. Aquesta cobertura va portar ja als antics grecs a pensar que la Terra era esférica.

La gent anava abandonant, poc a poc, la terrassa de Ca les Senyoretes per anar a dormir. Guardarem els telescopis i tornarem a casa, els amics cap a la Costera i nosaltres cap a la Safor.

 

13 de març, dia de Plutó

1
Publicat el 9 de març de 2007

Sembla que l’estat de New Mexico, als Estats Units, han aprovat una proposta legislativa on s’ha votat que Plutó continuarà sent un planeta. I a més va a declarar el dia 13 de març com el dia de Plutó.

 

L’amic Juli Peretó ja va comentar que l’estat de California va fer una proposta similar uns mesos enrere. D’aquests legisladors desenfeinats en coneguem molts per ací.

Vos passe, traduït, el text de la resolució així com l’enllaç al text original. Ja vos vaig dir que l’assumpte de la degradació de Plutó no s’acabaria tan aviat…

Perdoneu per l’anglés. L’anglés legislatiu no l’utilitze molt. M’ha ajudat el traductor de Vilaweb.

HOUSE JOINT MEMORIAL 54

48a legislatura – ESTAT DE NEW MEXICO – primera sessió, 2007

INTRODUÏT PER

Joni Marie Gutierrez

UNA UNIÓ COMMEMORATIVA

DECLARANT PLUTO UN PLANETA I DECLARANT 13 DE MARÇ DE 2007, “DIA DEL PLANETA PLUTÓ”

MENTRE QUE, l’estat de New Mexico és un centre global per a l’astronomia, astrofísica i la ciència planetària; i

MENTRE QUE, New Mexico és un centre d’instal·lacions observacionals astronòmiques mundials, com l’observatori d’Apache Point, el centre de radioastronomia Very Large Array, l’observatori de Magdalena Ridge i l’observatori solar nacional; i

MENTRE QUE, l’observatori d’Apatxe Point, fet servir per la Universitat estatal de New Mexico, alberga el telescopi de 3,5 metres del consorci d’investigació astrofisica, així com el telescopi Sloan de 2,5 m de diàmetre de escanneig digital del cel; i

MENTRE QUE, la Universitat estatal de New Mexico té l’únic departament independent d’astronomia d’atorgament de doctorat de l’estat; i

MENTRE QUE, la universitat estatal de New Mexico i el comtat de Dona Ana van ser durant molt de temps el lloc de treball i residència de Clyde Tombaugh, el descobridor de Plutó; i

MENTRE QUE, Pluto ha estat reconegut planeta durant setanta-cinc anys; i

MENTRE QUE, l’òrbita mitjana de Pluto és de tres mil sis-cents noranta-cinc milions nou-centes cinquanta mil milles des del sol, i el seu diàmetre són aproximadament mil quatre-centes vint-i-una milles; i

MENTRE QUE, Pluto fé tres llunes conegudes com Caront, Nix i Hydra; i

MENTRE QUE, un vehicle espacial anomenat New Horitzons es va enviar el gener de 2006 per explorar Pluto durant l’any 2015;

ARA, PER AIXÒ, SIGA RESOLT PER LA LEGISLATURA DE L’ESTAT DE NEW MEXICO QUE, com Pluto passa per dalt a través dels excel·lents cels nocturns de New Mexico, que siga declarat un planeta i que el 13 de març, 2007 siga declarat “Dia del Planeta Plutó” en la legislatura.

Publicat dins de Transneptunians i etiquetada amb | Deixa un comentari

L’eclipsi total de Lluna del 3 de març 2007

7
Publicat el 2 de març de 2007

La nit del dissabte 3 al 4 de març, si l’oratge ens acompanya, observarem un magnífic eclipsi total de Lluna. El nostre satèl·lit s’anirà enfosquint i adquirint una tonalitat rogenca.

L’òrbita de la Lluna al voltant de la Terra està inclinada uns 5 graus respecte a l’òrbita terrestre al voltant del Sol. Així normalment la Lluna passa per dalt o per baix del Sol i per dalt o per baix de l’ombra que projecta la Terra i, per tant, no es produeixen eclipsis. Però en els punts on es produeix el creuament dels dos plans de les òrbites (els nodes), el Sol, la Terra i la Lluna estan alineats.

Quan la Lluna s’interposa entre la Terra i el Sol es produeix un eclipsi de Sol. Aquest va ser el cas de l’eclipsi de Sol del 3 d’octubre 2005. Però la nit del dissabte el que veurem serà un eclipsi de Lluna. Aquest fenomen ocorre quan el Sol, la Terra i la Lluna estan alineats. Aleshores el nostre satèl·lit entra dins de l’ombra que projecta la Terra en l’espai a causa de la llum solar. La Lluna, que estarà en fase de plena, va enfosquint-se per la part inferior adquirint poc a poc una tonalitat rogenca.

Podem veure un esquema detallat de l’eclipsi (en aquest enllaç, les hores estan en Temps Universal, cal sumar 1 hora per a l’hora oficial). Els moments destacats de l’eclipsi del 3 de març 2007 són els següents:

Moments destacats Hores, minuts i segons
Començament de l’eclipsi parcial 22:30:22 
Començament de l’eclipsi total 23:44:13
Màxim de l’eclipsi 00:20:56
Final de l’eclipsi total 00:57:37
Final de l’eclipsi parcial 02:11:28

En el moment de l’eclipsi total, en estar dins de l’ombra de Terra, en una zona on la llum del Sol no hi arriba, la Lluna hauria de desaparéixer completament de la vista. Però això no és així, per sort. La Terra bloqueja la llum solar ja que el seu diàmetre és més 3 vegades i mitja el diàmetre lunar però l’atmosfera de la Terra produeix un efecte espectacular distorsionant els rajos de llum del Sol per les vores de la Terra i filtrant-les, afavorint la transmissió de longituds d’ona més llargues (color roig). Com diu la nota de la Nasa, les vores de la Terra s’encenen com un anell de foc de color de la posta de Sol, un dels espectacles més bonics del Sistema Solar.

Fa quasi tres anys que no podem gaudir d’un espectacle com aquest ja que l’anterior observat en Europa es va produir el 4 de maig de 2004. El següent succeirà d’ací a un any, el 21 de febrer de 2008 amb el màxim a les 5h 26 m de la matinada, el següent ocorrerà el 2018 però només veurem el final de l’eclipsi. Vindrà després un seguit d’eclipsis amb la Lluna molt baixa i de matinada. Caldrà esperar fins el 20 de desembre de 2029 per tenir un semblant a aquest.

Tracteu d’observar el fenomen ja que no cal cap instrument per veure’l. Només cal veure com la Lluna, en el seu camí al voltant de la Terra, va fent-se cada vegada més fosca. Aquest tipus d’eclipsi va servir a Aristarc de Samos al segle III a.C. per a fer els primers càlculs de la distància entre la Terra i la Lluna.

L’Agrupació Astronòmica de la Safor (AAS) l’observarà des de la seua seu a la Casa de la Natura a Gandia.

Posaran algun telescopi motoritzat de 60mm enfocant a la Lluna, amb una webcam i projectaran la imatge lunar amb un videoprojector en una pantalla per seguir-lo comodament.

Durant l’eclipsi, els membres de l’AAS aniran observant i cronometrant els temps en que l’ombra de la Terra avança pels diferents cràters de la Lluna.

L’Associació Valenciana d’Astronomia  ha organizat una observació popular al Museu de les Ciències de València.

La web del Museu dóna més informació sobre aquesta activitat.

El departament d’Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona retransmetrà l’eclipsi en directe per internet.

Jo ja el veuré al peu del Benicadell, a la Vall d’Albaida. Si voleu saber on serè, només heu de clicar ací. Serà un sopar (G)astronòmic amb Lluna i telescopis.

Gràcies a Angel Ferrer, president de l’Agrupació Astronòmica de la Safor, per la informació sobre els pròxims eclipsis.

Foto: Eclipsi de Lluna del 4 de maig 2004. Autor: Enric Marco 

El mes de març 2007

2
Publicat el 1 de març de 2007

Dos fets astronòmics importants obriran aquest mes de març: l’encontre pròxim entre la Lluna i el planeta Saturn la nit del dia 1 i l’eclipsi total de lluna la nit del dia 3 de març.

A més, per fi deixem aquesta farsa de l’hivern d’enguany i entrem el dia 20 en la primavera. 

Des de llocs foscos i amb l’horitzó lliure, podrem admirar cap al Sud, a molt poca altura la petita constel·lació de Puppis (Popa). Situada al costat de la constel·lació de Canis Major, on trobarem Sírius, l’estrella més brillant del cel, Puppis està lligada a la saga del mite de Jasó, com també ho està la constel·lació d’Àries -explicada al cel de desembre passat. Jasó junt amb els Argonautes partiren cap a la Còlquida amb la nau Argos per trobar la pell d’un corder, el Velló d’or. Ja els antics grecs posaren la nau en el firmament en l’antiga constel·lació d’Argo Navis. Però d’aquesta només en queda el tros de la popa, Puppis. Les altres parts han estat absorbides per les constel·lacions veïnes.
 
A la posta de Sol podrem veure Venus cap a l’oest. El dia 21, primer dia de la primavera, la Lluna es trobarà molt a prop d’aquest planeta.

Júpiter eixirà a la matinada cap al sud-est, Mart es veurà molt més tard, mentre que Mercuri ja apareixerà al cel minuts abans de l’eixida del Sol.

Saturn ja serà visible a partir de les primeres hores de la nit a la constel·lació de Leo en direcció a l’est. La nit de l’1 al 2 de març la Lluna quasi plena s’anirà aproximant al planeta fins que cap a les 4 de la matinada els dos astres estaran pràcticament en contacte. Al nord i l’est d’Europa, però, la Lluna arribarà a tapar el planeta. El nostre satèl·lit també s’aproximarà a Saturn el dia 28.

Aquest mes ens donarà el final de l’hivern i el principi de la primavera. Si l’hivern meteorològic pràcticament no ha existit, l’hivern astronòmic s’acaba ja que la Terra ha seguit el seu recorregut habitual al voltant del Sol i arriba al punt Àries, lloc de l’òrbita on la durada del dia i la nit són iguals. Serà el dia de l’equinocci de primavera que enguany serà el 20 de març.
 
La Lluna serà plena el 4 de març, mentre que el 12 estarà en fase de quart minvant. El dia 19 tindrem una lluna en fase de nova. Finalment, el 25 de març, la Lluna presentarà l’aspecte de quart creixent.

La nit del 3 al 4 de març (en aquest enllaç, les hores estan en Temps Universal, cal sumar 1 hora per a l’hora oficial), si l’oratge ens acompanya, observarem un eclipsi total de Lluna. Aquest fenomen ocorre quan el Sol, la Terra i la Lluna estan alineats. Aleshores el nostre satèl·lit entra dins de l’ombra que projecta la Terra en l’espai a causa de la llum solar. La Lluna, que estarà en fase de plena, va enfosquint-se per la part inferior adquirint una tonalitat rogenca. Els moments destacats de l’eclipsi són els següents:

Moments destacats Hores, minuts i segons
Començament de l’eclipsi parcial 22:30:22
Començament de l’eclipsi total 23:44:13
Màxim de l’eclipsi 00:20:56
Final de l’eclipsi total 00:57:37
Final de l’eclipsi parcial 02:11:28

Tracteu d’observar el fenomen ja que no cal cap instrument per veure’l. Només cal veure com la Lluna, en el seu camí al voltant de la Terra, va fent-se cada vegada més fosca. Aquest tipus d’eclipsi va servir a Aristarc de Samos al segle III a.C. per a fer els primers càlculs de la distància entre la Terra i la Lluna.

La imatge representa un mapa del cel nocturn del dia 1 de març del 2007, a les 23:30 hores (hora oficial), que pot ser utilitzat per a l’observació. Només cal sostindre’l dalt del cap amb la part inferior en direcció al Sud (S). Així tindreu el Nord (N) a la vostra esquena en la carta, l’Est (E) es trobarà a l’esquerra i l’Oest (O) a la dreta. Aleshores veureu com les estrelles del mapa es corresponen amb les del cel. Aquest planisferi també pot servir-vos durant tot el mes. Només caldrà restar 4 minuts per dia de l’hora d’observació indicada. Així aquesta carta serà correcta igualment per al dia 15 a les 22:30 hores i per al dia 30 a les 21:30 hores.

Figura: Mapa celeste per al mes de març 2007. Vàlid per al dia 1 de març a les 23:30 hores. Per a utilitzar-lo altres dies caldrà restar 4 minuts per dia de l’hora d’observació indicada. Gràfic del programa Cartes du Ciel.