Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Arxiu de la categoria: 103P/Hartley

El cometa Hartley al descobert

0

hartley

Ahir dijous 4 de novembre, com estava previst, la missió EPOXI de la NASA s’ha aproximat a només 700 km del nucli del cometa 103P/Hartley.

Des de 18 hores abans, la sonda ha estat enviant imatges del cometa quan només era un punt brillant en el cel envoltat per la cabellera de pols. El moment més intens ha estat el de l’encontre al voltant de les 15:00, hora europea, quan ha sobrevolat ràpidament el nucli.

Les imatges són de mitjana resolució. Les d’alta resolució encara s’han de descarregar de la nau durant les pròximes setmanes.

La visió del nucli ens suggereix un món poc cohesionat amb dos parts esfèriques amb cràters units per un cilindre central no gens crateritzat.

Destaquen els dolls de gas, segurament de diòxid de carboni, que ixen principalment de la zona esfèrica de la dreta mentre que a l’esquerra només hi ha dolls a la part de sota.

Encara no sabem els resultats obtinguts a partir de les mesures dels instruments a bord. Hauran mesurat, entre altre, els volàtils del cometa. Ja ens anirem enterant.

Foto: de la missió EPOXI

Publicat dins de Sistema solar i etiquetada amb , , | Deixa un comentari