Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Qui sóc

Enric-Soller-bannerVaig estudiar Física i em vaig doctorar per la Universitat de València. He fet llargues estades a l’Instituto de Astrofísica de Canarias a La Laguna (Tenerife) i al Kiepenheuer Institut für Sonnenphysik (Institut Kiepenheuer de Física Solar) a Freiburg (Alemanya). He estat professor d’astronomia i informàtica a la Universitat de València en el departament d’Astronomia i Astrofísica. Actualment sóc tècnic superior d’astronomia i estic al càrrec de l’Aula d’Astronomia de la Universitat de València, un laboratori dedicat a la docència i divulgació d’aquesta ciència.

També m’encarregue de la vessant divulgativa del departament i organitze les visites externes dels estudiants de secundària en els diversos programes de visita com són la Setmana de la Ciència, programa Conéixer la Universitat, visites programades o la Nit de divendres, nit d’estels, dedicada a tota la família.

També forme part d’un grup de treball per a l’estudi de la contaminació lumínica en els parcs naturals valencians. Aquest grup es dedica a fer mapes de contaminació lumínica i a denunciar públicament els excessos de l’enllumenat públic que ens ha furtat les estrelles i és molt nociu per a la fauna nocturna, sobretot per als insectes i també per a la salut humana. Fem regularment activitats de conscienciació entre la població.

Sóc president de Cel Fosc, associació contra la contaminació lumínica.

Si vols contactar amb mi, pots enviar-me un missatge a:    enric.marco@gmail.com


  1. Un contingut extraordinari, m’ha agradat les explicacions del proper eclipse, més endavant miraré la resta del blog.
    Enhorabona i endavant fas molt bona feina
    keoni

  2. Hola, somos un grupo de amigos , a los que nos interesa la luna, sobre todo la luna llena. Fotos, comentarios interesantes que desconocemos, etc….Si publicas temas de este tipo que me interesan y de los que estaría encantada de aprender, te estaríamos muy agradecid@s.

    Muchas Gracias.

    Encarna.

    P.D. De todas formas me gusta e interesa tu blog y me gustará seguirlo.

  3. Hola Enric, acabo de descobrir el teu magnífic bloc. L’ esplèndid firmament que hi ha a Vic aquesta matinada, m’ha fet cercar informació. Gràcies per la teva tasca de divulgació. Em declaro fidel seguidora del teu bloc. Bona feina!

  4. Hola Enric,
    Felicitats per aquest bloc, el segueixo sovint i el trobo molt interessant i ben fet.
    Volia comentar-te que crec que he detectat una errada en el bloc: “La predicció d’Einstein s’ha fet realitat”. En el 4r. paràgraf dius: “El 14 de setembre de 2014 un senyal d’una durada…” i crec que hauria de dir: “El 14 de setembre de 2015 un senyal d’una durada…”

    Gràcies per tot.

  5. Felicitacions pel bloc, Enric.
    Llegint el Quixot (que a saber qui l’has escrit després de veure les investigacions que fa inh.cat) he trobat el text següent:

    Sancho li diu:
    …que este fecho, dilátelo a lo menos hasta mañana, que a lo que a mí me muestra la ciencia que aprendí cuando era pastor, no debe haber desde aquí al alba tres horas, porque LA BOCA DE LA BOCINA ESTÁ ENCIMA DE LA CABEZA, Y HACE LA MEDIANOCHE EN LA LÍNEA DEL BRAZO IZQUIERDO.
    Cómo puedes tú, Sancho -dijo don Quijote- ver donde
    hace esa línea, ni dónde está esa boca o ese colodrillo que dices, si hace la noche tan oscura, que no parece en todo el cielo estrella alguna?
    (I, cap. XX)

    Enric, Sancho es deu refererir a Ursa Major, oi?
    Gràcies. Salut!
    Vicent

    1. Gràcies, Enric.
      Havia trobat notícia d’un nocturlabi en el que la referència és l’Ossa Major, llevat dels mesos de l’anys en els quals aquesta constel.lació es troba baixa sobre l’horitzó: aleshores usa l’Ossa Menor, amb Kochab (Beta Polaris) com a referent.
      M’ha agradat l’APEA.
      Ara queda més clar quin rellotge nocturn de Sancho usava Cervantes en el Quixot.
      Salut!

  6. Hola Enric gracies per la in formacio, Excel.lent .que be ho expliques er els que no hi entenem res i ens agrada la natura i aquest univers meravellos.Les imatges que acompanyen són molt buniques.Un gran agraiment per el teu bloc.
    Carme

  7. Enric, un plaer la divulgació científica que fas en el teu bloc assequible per a tothom, per als que mirem al cel i només identifiquem uns pocs punts brillant que solem identificar amb els grans planetes i poc més. A nivell curricular trobo que l’astronomia té poc pes i la població en general en sabem ben poc. Aplicacions com el Google Sky Maps ajuden i per suposat joies com el teu bloc, molt més.
    Moles gràcies!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.