Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

L’eclipsi de Sol del 29 de març

0

El pròxim dimecres 29 de març la Lluna tornarà a situar-se entre la Terra i el Sol i, durant uns minuts, ens furtarà la llum de la nostra estrella. Serà la nit en ple dia, tindrem un eclipsi total de Sol. Açò, però, passarà, entre altres llocs, a Turquia, però no al País Valencià, Catalunya ni Balears. Aquesta vegada no tindrem la sort d’estar en el camí de l’ombra lunar sobre la superfície terrestre. En les nostres terres, només observarem el Sol tapat un 31% o un 32%.

L’eclipsi començarà a la costa més oriental de Brasil, creuarà l’oceà atlàntic prop de l’equador, s’endinsarà en Àfrica i recorrerà Ghana, Togo, Benín, Nigèria, Níger, el Txad, Líbia i Egipte. Creuarà el Mediterrani oriental i arribarà a Turquia. Després passarà per Geòrgia i les repúbliques caucàsiques russes. L’ombra de la Lluna enfosquirà el Kazakhstan, la Sibèria russa i acabarà a Mongòlia. Dins d’aquesta banda de totalitat es veurà com la Lluna va tapant a poc a poc el Sol fins que, durant uns quants minuts, el Sol quede totalment eclipsat. En aquest moment el Sol, la Lluna i l’observador es trobaran perfectament alineats. És aleshores quan es podrà observar la corona, capa més externa de l’atmosfera solar. Les estrelles i els planetes, a més a més, seran observables.

Tota Europa, però, veurà l’eclipsi com a parcial. Per la seua situació geogràfica, els habitants de Grècia i Bulgària seran els qui gaudiran d’un Sol més enfosquit. Mireu el mapa del pas de l’eclipsi per Àfrica i com passa prop d’Europa.

Ací ens haurem d’acontentar amb un Sol tapat per la Lluna en un màxim d’un 31 o 32% en àrea i d’un 42 o 43% en diàmetre solar (magnitud de l’eclipsi). Veurem el disc del Sol retallat per la Lluna. El primer contacte de la Lluna amb el Sol es produirà a les 11:15 h. i durant unes dues hores la Lluna anirà desfilant per davant del Sol fins que a les 13:16 h. acabarà l’eclipsi.


Ciutat

Primer contacte

Altura Sol

Segon contacte

Màxim eclipsi

Tercer contacte

Quart contacte

Altura Sol

Barcelona 11:21:33.5 39 ——— 12:21:28.5 ——— 13:23:30.7 51
València 11:15:57.0 37 ——— 12:14:57.3 ——— 13:16:26.0 52

Recordeu que l’eclipsi de Sol s’ha de mirar de manera segura. No s’ha d’observar mai directament el Sol, ni amb ulleres de sol, telescopis o prismàtics. En aquest cas, la llum de Sol es concentraria en la retina i l’ull es cremaria en fraccions de segon. Una manera segura d’observar-lo serà mitjançant la projecció. La llum del Sol es projecta sobre una pantalla i molta gent ho pot veure al mateix temps. L’ús d’un cristall de soldador de densitat 14 és una altra bona opció. Les ulleres d’eclipsi que encara conserveu de l’eclipsi del passat dia 3 d’octubre també es poden utilitzar.

Una manera lúdica i ben curiosa de veure aquest eclipsi és mirar les ombres que fan les fulles dels arbres. Si s’hi fixeu veureu que durant l’eclipsi hi apareixen multitud de sols eclipsats.

El departament d’Astronomia i Astrofísica ha preparat un seguit d’activitats a l’Aula d’Astronomia per al dia de l’eclipsi per a totes les persones que estiguen interessades en observar aquest fenomen.

Entre les 11:15 i les 13:20 es realitzarà una observació popular de l’eclipsi parcial des del telescopis de l’Aula d’Astronomia. A més, al Saló de Graus de Matemàtiques al Campus de Burjassot es veurà l’eclipsi total des d’un servidor de Turquia o Àfrica si tenim sort, i els servidors no cauen per l’excés de demanda.

Al mateix temps retransmetrem en directe l’eclipsi parcial des de Burjassot a la pàgina web de l’Aula d’Astronomia.

Per altra banda l’Associació Astronòmica de la Universitat de València, formada per estudiants de diverses titulacions del Campus de Burjassot, traurà també els seus telescopis al carrer per observar l’eclipsi parcial de Sol.

El departament d’Astronomia i Astrofísica ha comptat per a la preparació de l’observació amb la col·laboració de la Facultad de Física, la Facultat de Matemàtiques, l’Associació Astronòmica de la Universitat de València i l’AdR de Física.

La imatge és un gif animat de A.T. Sinclair. Les hores estan en temps universal. Cal sumar 2 hores per obtindre l’hora.

Publicat dins de El Sol | Deixa un comentari

El cel de març

1
Publicat el 1 de març de 2006

El mes de març podem veure la interessant constel·lació de Càncer. Aquesta representa al carranc que va ser xafat per Hèrcules quan lluitava amb el monstre de molts caps, Hidra. Encara que és una de les constel·lacions del zodíac -zona del cel per on passen el Sol i els planetes-, és bastant dèbil. En la seua part central podrem observar el cúmul d’estrelles de Praesepe (Pesebre). A ull nu, se’ns apareix com una taca blanquinosa, però amb uns prismàtics podrem advertir estrelles individuals. El fet que aquestes apareguen tan juntes ens confirma que van nàixer d’un únic núvol de gas i pols.

El planeta Mercuri es deixarà veure els dies 1 i 2 de març prop d’una fina lluna, tot just després de la posta de Sol, en direcció a l’oest. El dia 6 deixarà de veure’s en aproximar-se al Sol.

El planeta Mart continua trobant-se ben alt en el cel durant tot el mes, en la constel·lació de Taure, els primers dies ben a prop de les Plèiades i finalment s’anirà situant al sud d’Auriga. El dia 5, la Lluna quasi en quart creixent se situarà a tan sols 2 graus de les Plèiades

Saturn es troba en la constel·lació de Càncer i també serà observable tot el mes. El dia 10 veurem la Lluna situar-se molt a prop del planeta

Venus es veu ben brillant poc abans de l’eixida del Sol per l’horitzó est, mentre que Júpiter serà visible a altes hores de la matinada en la constel·lació de Libra

La Lluna serà quart creixent el 6 de març, mentre que el 15 estarà en fase de lluna plena. El dia 22 tindrem una lluna en quart minvant. Finalment el 29 de març la Lluna presentarà l’aspecte de lluna nova.

L’esdeveniment astronòmic més important del mes serà l’eclipsi parcial de Sol que observarem el dia 29. Aquest dia la Lluna taparà un 42% del disc solar. La il·luminació baixarà però no esperem res tan espectacular com l’eclipsi anular del passat 3 d’octubre. Per veure l’eclipsi total i experimentar uns minuts de foscor, ara caldrà viatjar a Turquia. Ja parlarem d’aquest eclipsi en un nou article d’aquest bloc.

La imatge representa un mapa del cel nocturn del dia 1 de març de 2006, a les 23:30 hores (hora oficial), que pot ser utilitzat per a l’observació. Només cal sostindre’l dalt del cap amb la part inferior en direcció al Sud (S). Així tindreu el Nord (N) a la vostra esquena en la carta, l’Est (E) es trobarà a l’esquerra i l’Oest (O) a la dreta. Aleshores veureu com les estrelles del mapa es corresponen amb les del cel. Aquest planisferi també pot servir-vos durant tot el mes. Només caldrà restar 4 minuts per dia de l’hora d’observació indicada. Així aquesta carta serà correcta igualment per al dia 15 a les 22:30 hores i per al dia 30 a les 21:30 hores. Existeix una versió amb major resolució.

Que tingueu unes bones observacions i enhorabona a tots per haver encetat un nou camí amb el mesvilaweb.cat

Figura: Mapa celeste per al mes de març. Vàlid per al dia 1 de març a les 23:30 hores. Per a utilitzar-lo altres dies caldrà restar 4 minuts per dia de l’hora d’observació indicada. Gràfic del programa Cartes du Ciel.