Pere Anguera (1953-2010)

Amb un cert retard m’assabento de la mort de l’historiador reusenc Pere Anguera i Nolla. Catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili, va fer brillants aportacions a la història del nostre país, especialment del catalanisme, del segle XIX i del Baix Camp, i va ser també una personalitat d’això que anomenem usualment “societat civil”, presidint el Centre de Lectura de Reus. M’agradaria destacar els seus treballs en el camp del carlisme, tema fins no fa massa molt mal conegut: Déu, rei i fam. El primer carlisme a Catalunya (1996) i El carlisme a Catalunya, 1827-1936 (1999). També va fer una incursió en la història de la llengua: El català al segle XIX. De llengua del poble a llengua nacional (1997). Estudis sobre el nostre passat per entendre millor el present i assolir el futur que ja s’acosta. Futur pel qual també lluitava el patriota que sempre va ser Pere Anguera.