Energies renovables: solar
Fa anys que la legislació de Sant Joan Despí obliga a tenir plaques solars als edificis de nova construcció. Això fa que el consum elèctric sigui més raonable, amb dos escalfadors d’aigua, en principi sempre funciona el d’energia solar, però quan cal s’ajuda amb l’elèctric. Això fa que des d’ara fins a l’octubre (depèn de l’any), es pugui funcionar només amb l’escalfador d’energia solar. Tot i això, no és or tot el que lluu…
L’edifici on visc és un dels primers que va ser objecte d’aquesta llei i l’empresa que el va construir, efectivament, va ser obligada a posar les plaques solars. Ara bé, mai més se n’ha sabut res de fer-ne revisions o quina era l’empresa que ho va construir (vam saber fa un temps que ja ha desaparegut), o on es pot anar a reclamar si la cosa no funciona prou bé. Tot i això, l’escalfador que ve amb les plaques solars funciona prou
bé. Per desgràcia, no poden dir el mateix altres veïns de la mateixa
escala. Alguns s’han plantejat treure l’escalfador d’energia
solar perquè no els hi ha funcionat mai i ocupa molt d’espai. Suposo que són els inconvenients d’un habitatge protegit, et donen l’eina, però no et diuen com ni qui ha d’esmolar-la.
L’informe de Greenpeace explica com es pot aconseguir que Catalunya només utilitzi energies renovables l’any 2050. Després del desastre de la fuga radioactiva d’Ascó, que sembla que no sigui important i, en canvi, és un dels accidents més importants que han tingut lloc a la península, faríem bé d’apostar decididament per les energies alternatives i tancar definitivament les Centrals Nuclears.
Greenpeace apunta que a Barcelona es podria aprofitar la biomassa i l’energia fotovoltaica integrada als edificis. I és en aquest darrer punt en què he pensat en aquesta llei que obliga a tots els edificis de nova construcció a posar les plaques solars. És una bona idea i em sembla que ja es fa a altres municipis de l’àrea metropolitana (i del país). Ara només cal que les coses es facin ben fetes, que hi hagi manteniment i es sàpiga com treure’n el màxim rendiment, perquè la llei obliga a posar-ho, però no diu res d’obligatorietat de mantenir-ho, és a dir, que si al cap dels anys algú considera convenient que no en treu prou profit ho pot eliminar i no passa res. Només la conscienciació fa que això no passi i la conscienciació és encara molt feble.
Aquesta obligació només afecta als edificis nous, però no diu res dels ja construïts. Amb subvencions per adequar-se a les energies alternatives seria tot molt més sostenible. Això sí, no amb lleis de cara a la galeria i a posar-se medalles, sinó amb lleis ben fetes i oferint també solucions als problemes i explicant com treure’n el màxim rendiment.
De fet, posats a fer números sobre què és més rendible, usar l’escalfador elèctric o el solar, s’arriba a la conclusió que entre el manteniment anual que cal fer (ara ja estem informats), l’estalvi en la factura no és gaire, per no dir gens, però segur que ara hi ha plaques solars més modernes que ofereixen més rendiment i més estalvi. L’avantatge és saber que uses energia alternativa enfront d’una altra gens sostenible.
Fa falta molta conscienciació, les energies renovables no són una solució màgica i barata, encara, però són una solució per al medi ambient. A la llarga no tindrem més remei que ser més respectuosos amb el medi ambient si volem conservar el nostre planeta.