Coses a dir

Anotacions diverses de Mònica Amorós i Gurrera

Publicat el 7 de gener de 2020

Dies 4, 5 i 7 de gener. Investidura.

Comença el gener mogut. Els dies 4, 5 i 7 hi ha previstos els plens d’investidura després que PSOE i ERC han arribat a un acord i ERC s’abstindrà; això i les abstencions d’EH-Bildu, i el sí de PNB, Més País, Compromís, Nova Canàries, Terol Existeix i el BNG faran que hi hagi nou govern de coalició presidit per Sánchez. En el No a Sánchez hi ha PP, Vox, Cs, JxCat, UPN, CUP, PRC, Foro Astúries i la diputada de Coalició Canària, Ana Oramas, que va canviar l’abstenció pel no. Les posicions més refractàries a investir Sánchez són de PP, VOX i Cs, aquesta última formació demanant un “Tamayazo” per activa i per passiva; tots tres al·legant que no es pot pactar amb els independentistes. Es dona la circumstància que la CUP serà l’únic partit d’esquerres que votarà en contra de la investidura, i ho farà perquè diu que facilitar la governabilitat de l’Estat Espanyol no aportarà solucions. JxCat, tot i què ha criticat ERC, anuncia una reunió amb Sánchez després de la investidura i, mentrestant, votarà no perquè Sánchez no ofereix “garanties” d’apostar per la política i desjudicialitzar el conflicte català.

De fet, s’havia arribat a un pacte a finals d’any i el dia 2 es feia públic després que ho aprovés el Consell Nacional d’ERC. El pacte PSOE-ERC per a la investidura (es pot llegir aquí). Els punts són:

1. El reconocimiento del conflicto político y la activación de la vía política para resolverlo.
2. Creación de una MESA BILATERAL DE DIÁLOGO, NEGOCIACIÓN Y
ACUERDO PARA LA RESOLUCIÓN DEL CONFLICTO POLÍTICO.
Por ello, adoptamos el compromiso de crear una Mesa de diálogo, negociación y
acuerdo entre Gobiernos, que partirá del reconocimiento y legitimidad de todas las
partes y propuestas y que actuará sin más límites que el respeto a los instrumentos y a los principios que rigen el ordenamiento jurídico democrático.
Sí, mesa de diàleg entre governs, el que es reclamava #SpainSitAndTalk.
Mentrestant, a Madrid: Una JEC dividida inhabilita a Torra y Junqueras y saca de quicio al PSOE. S’especulava amb un canvi de vot d’ERC després d’això, però el discurs de Rufián va ser clar en aquest sentit. El dia 4 comencen les sessions d’investidura. S’esperava molt el discurs de Gabriel Rufián, i no va decebre gens.

Paral·lelament, al Parlament es feia una sessió d’urgència per donar suport a Torra. I sí, el parlament blinda Torra: unitat independentista malgrat l’esquerda a Madrid.

Mentrestant les xarxes bullen contra ERC per abstenir-se a la investidura de Sánchez a pesar del cop de la JEC. Una JEC que tres dies després serà esmenada pel president europeu, com veurem més avall.

El dia 5, Torra diu que encapçalarà la negociació entre governs prevista al pacte PSOE-ERC. Només uns dies abans, però, s’havia dit: “Diàleg sense Torra“. I és que en política, com va dir Gabriel Rufián al ple, “no hi ha dogmes inamobibles, perquè la política és mobible i els polítics tenim l’obligació d’interpretar la realitat per a intentar aportar-hi solucions”.

El dia 6 de gener arriba un regal de Reis: El Parlamento Europeo reconoce a Junqueras como eurodiputado pese a la decisión de la JEC, i diu que l’esperen el dia 13 en el ple de l’Eurocambra. El dia 7, Junqueras ja figura al web del Parlament Europeu com a Eurodiputats. Evidentment, la doctrina Junqueras (La defensa de los derechos políticos del líder de ERC, clave de toda la estrategia del abogado Andreu Van den Eynde, consigue el aval del Tribunal de Justicia de la UE), ha fet que també el President Puigdemont i el conseller Comín siguin reconeguts com a eurodiputats. Triple triomf, doncs.

El matí del dia 7 hi ha la segona sessió d’investidura es presentava tensa pels continus atacs de la dreta. El diputat de Terol Existeix va passar la nit en un lloc desconegut per les amenaces, Tomás Guitarte va rebre més de vuit mil correus electrònics exigint-li que canviés el vot en la investidura de Sánchez.

La dreta espanyola perd els estreps amb el Parlament Europeu per Junqueras.

El PSOE portarà als tribunals les ‘amenaces i coaccions’ a diputats per a tombar la investidura de Sánchez.

A tot això, na Montse Bassa (germana de Dolors Bassa), ha fet un discurs immens en aquesta segona jornada. Aquí sencer.

«La indignación me haría votar no a un PSOE cómplice de la represión, pero cuando visito a los presos a través del puto cristal me recuerdan que creemos en el diálogo y queremos una república catalana desde la cordialidad».

Mentrestant, al matí, JxCat diu que no canviarà el seu vot, però troba bé que EH-Bildu pugui modificar el seu vot al Sí per tal d’evitar un “Tamayazo”. I la CUP es declara antifeixista, però també votarà en contra del govern progressista.

I comença la votació.

I finalment, Sánchez ha estat escollit per majoria simple amb 167 vots a favor, 165 en contra i 18 abstencions · Hi haurà govern de coalició PSOE-Podem.

I, mentrestant, a Europa: Els Verds trien Junqueras com a vice-president primer del grup al Parlament Europeu. L’esperen el dia 13 en el ple de l’Eurocambra.

Fins ara, el govern espanyol deia que era en funcions i no podia fer segons què, ara no hi ha excuses, hi ha govern a Espanya, ja no es pot assenyalar a una altra banda. Veurem què passa, Sánchez sap que està sota observació microscòpica des de totes bandes.

#Llibertatpresospolíticsiexiliats



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Parlant de Política per Mònica Amorós i Gurrera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent