Coses a dir

Anotacions diverses de Mònica Amorós i Gurrera

Suzanne Vega tour a Begur i a Canet-de-Rosselló

0

Diuen que enguany és l’any de la revenja per les vacances que no vam poder fer durant el 2020 i 2021. En aquest cas han estat dos concerts de Suzanne Vega a dos dies de diferència i a 122km de distància.

Fa dos anys Suzanne Vega havia d’actuar al Festival de la Porta Ferrada a Sant Feliu de Guixols, però la pandèmia ho va aturar tot. Durant aquest temps ha fet concerts per internet i algun presencial sense sortir gaire del seu hàbitat natural de Nova York, però finalment tot arriba i enguany fa gira Europea-UK-USA. La gira la porta a visitar Itàlia, França, Bèlgica, UK, Alemanya, Holanda i Catalunya en l’únic concert a tot l’Estat, com ella ens va recordar.

Suzanne Vega a Begur. Fotografia: M.A.G.

Els espectacles en viu són tota una altra cosa, segurament el què dona més normalitat després de la pandèmia, per això Suzanne Vega va agrair al públic dels dos concerts que hi fos i que “celebrés la vida” amb normalitat. Concerts a l’aire lliure, amb cadires (obligatori seure per escoltar Suzanne) i un públic amb ganes de gaudir de l’espectacle.

(més…)

Sobre les actituds masclistes

0

Quan et trobes en segons quines circumstàncies inesperades i impensables és possible que et costi reaccionar. Això explica que no hagi transcendit fins dies més tard el què va ocórrer dissabte a la nit al FAQS després de l’entrevista a Laura Borràs: la subdirectora del programa va ser intimidada pel diputat Dalmases per l’entrevista que li acabaven de fer a presidenta del Parlament.

Una imatge del diputat Dalmases que ha estat assenyalat aquesta setmana per l’actitud cap a una periodista del FAQS.

(més…)

“Gurrera’s in the world”

0

El meu segon cognom és Gurrera. Sí, ho heu llegit bé. No és ni Guerrera, ni Guerra, ni cap altra combinació. És estrany, ho sé. Poques vegades me l’han escrit bé. Fora del meu poble, mai, he de dir, així que estic acostumada a lletrejar-lo: G-U-R-R-E-R-A, Gurrera.

Bé, la cosa és que Gurrera ve de Gurrea i és originari de Navarra. D’allí va passar a l’Aragó i va arribar a Catalunya per Móra d’Ebre (Ribera d’Ebre). Algú al segle XVI va pensar que es llegiria millor Gurrera i li va afegir la “r”.  Així que els Gurrera que hi ha escampats pel món tenen origen a Móra d’Ebre o això és el què s’explica en aquesta pàgina de Facebook on un dels Gurrera, ara fa deu anys, va tenir la pensada de fer-hi coincidir tots els què portem el mateix cognom.

Si escric aquest post és perquè he tingut una troballa a Twitter d’uns Gurrera amagats. L’actriu i pedagoga teatral Lídia Linuesa té com a segon cognom Gurrera. Germana de Josep Linuesa, també actor, que tampoc li encerten el segon cognom. Aquí quan diu “nombre real” també li posen “Guerrera”. S’ha pogut corregir a la Viquipèdia, però el cert és que a la majoria de llocs hi ha el segon cognom erroni.

En fi, si per casualitat algú coneix un Gurrera i li vol fer arribar aquest post, estaria bé saber-ne l’existència i l’origen. A la pàgina del Facebook n’hi ha de Sicília, dels USA, sé que n’hi ha a Canadà, a Holanda… on han anat a parar els Gurrera del món?

Vacances de mestre (II)

0

Acaba juny i en, un any normal, ara estaríem pendents, només, de fer cursos d’estiu i esperaríem, pacientment, fins a la segona meitat de juliol per saber quines matèries haurem d’impartir (això si tens la sort de saber on treballaràs el proper curs, és clar). Però no és un curs normal perquè el curs que ve canvia el currículum (que encara només és provisional); enguany ja sabem què farem el curs que ve per allò que tot comença abans (molt bé), però encara no tenim el material per poder preparar el curs… Sigui com sigui, juliol és un mes d’anar fent el què pots tot esperant a saber amb seguretat el què del proper curs. I sí, a l’agost “tenim vacances” entre cometes, perquè tot allò que no pots fer al juliol ho has de fer a l’agost. Al juliol no anem als centres, no tenim alumnes davant, però hem d’estar localitzables i disponibles a anar al centre si se’ns requereix. Per dir-ho d’alguna manera, tanquem per al públic, però continuem treballant a la rebotiga.

(més…)