Coses a dir

Anotacions diverses de Mònica Amorós i Gurrera

Una mica de cinema- Test de Bechdel

0

Tanta emoció política m’ha deixat poc marge per a fer unes recomanacions cinematogràfiques que he pogut veure recentment i que són prou interessants.

La primera és una imperdible basada en fets reals, Sufragistes, impressiona i emociona. El moviment sufragista va nàixer a Anglaterra entorn de la Primera Guerra Mundial. Les condicions de vida de moltes dones eren gairebé un esclavatge, els homes prometien, però no complien les promeses en arribar al govern. Les dones no tenien dret a vot, ni tampoc gaires drets. Una imatge que em roman impresa: una de les sufragistes és convidada a explicar la seua història al davant de la cambra de Lords i, entre moltes altres coses, diu que ella cobra 13 penics  a la setmana i els homes 19 (treballen en una bugaderia); us sona de res que homes i dones guanyin diferent per fer la mateixa feina? Es diu bretxa salarial i encara la tenim avui en dia.

Aconseguir el dret a vot va ser un primer pas per caminar cap a la igualtat, però encara falta molt de camí. La història d’aconseguir aquest dret fonamental hauria de ser explicada i difosa per tot arreu, perquè no ens podem permetre no saber-la. (fitxa a filmaffinity). Però també les reflexions que hi ha entorn als drets de les persones, siguin homes o dones. És una bona pel·lícula per al debat a l’aula.

Sufragistas-138575244-largeUna dada: el dia que vam veure la sessió només hi havia dones a la sala. Per pensar-hi: homes, la igualtat també va amb vosaltres.

La segona recomanació és molt diferent a la primera. “Salmon Fishing in the Yemen“. Certament, amb aquest títol se’m va fer difícil decidir veure-la, però els primers deu minuts ja vaig riure i em va enganxar. És un “drama, comedia, romance”. És molt britànica i la vaig veure dues vegades per aprofitar la VO. Ja no la trobareu al cinema, però és trobable en DVD. Em van encantar els actors, per cert: Ewan McGregor, Emily Blunt i Kristin Scott Thomas.

45196_front

La tercera, és una recomanació galàctica. “Star Wars: el despertar de la força”. Sí, sembla que la fan en català, però a horaris impossibles per anar-hi amb una criatura. A casa som fans de la saga des de fa 30 anys i les hem vist totes. Aquest episodi et transporta a l’emoció dels inicis. Entreteniment en estat pur, amb moments còmics i dramàtics. És la primera pel·lícula no de dibuixos que he pogut veure amb el meu fill; ja és fan dels jedis i té la seua pròpia espasa làser gràcies al tiet, un seguidor declarat. Ell les hi ha fet veure totes abans de veure’n aquesta darrera, així que, amb els “deures fets”, vam poder gaudir d’una bona tarda de cinema. Ja estem esperant la següent, a finals de l’any que ve. a1fb48bd7f5fee8398ccee0e10a3d61bNo descarto tornar-la a veure, potser perquè aquesta pel·lícula de la saga sí que passa el test de Bechdel, destinat a saber si una pel·lícula té prou personatges femenins o són només dones-florero. Són unes regles ben senzilles, les pel·lícules han de complir el següent:

  1. A la pel·lícula hi surten com a mínim dos personatges femenins.
  2. Aquests personatges han de parlar l’una a l’altra en algun moment.
  3. Llur conversa ha de tractar sobre quelcom que no sigui un home. Aquesta regla no està restringida a les relacions romàntiques, sinó a qualsevol conversa que impliqui un home (p. ex., dues germanes que parlen sobre el seu pare no passa el test).

Aquestes tres simples normes, si fossin aplicades a l’invers, és a dir, als homes, donarien com a resultat que pràcticament totes les pel·lícules estrenades complirien les condicions. Aquí teniu el web original amb el llistat de pel·lícules analitzat.

Pensem-hi cada vegada que veiem una pel·lícula, la igualtat també l’hem d’exigir al cinema. A Suècia, per exemple, alguns cinemes informen per a cada pel·lícula que projecten, si aquesta compleix el test, i els films aptes segons aquest criteri es marquen amb una “A” majúscula per promoure la igualtat de gènere. Em sembla molt bona idea per a conscienciar-nos sobre aquest fet. M’agradaria que aquí féssim una cosa similar, ens ajudaria a reflexionar i avançar sobre el tema.

Per cert, The Salmon Fishing in the Yemen, no passaria el test, hi ha dues dones amb nom i cognoms, però, tot i què comparteixen una escena no tenen una conversa entre elles, que jo recordi.

Finalment, un curtmetratge sobre una gran dona lluitadora que ha fet recentment 100 anys i viu en una residència a Els Guiamets. El 1915 ha estat l’any Neus Català, històrica lluitadora antifranquista supervivent del camp de Ravensbrück. Un vídeo explica la seua vida en vuit minuts. Impressiona.

I, per acabar, un agraïment etern per a totes les dones que han lluitat per als drets que gaudim avui. Encara hi ha molt a fer, però sense elles, que van encetar el camí, arribar fins aquí hagués estat impossible.1017649_960255557396733_6491248621993760940_n

Publicat dins de General | Deixa un comentari

Ja tenim President!

0

Ha estat emocionant. Al darrer sospir, quan la desesperació era més gran i vèiem malbaratada la feina d’anys, tothom ha sabut estar a l’alçada del moment històric i, contra pronòstic dels contraris, no només el procés revifa, sinó que avança amb empenta. Han tornat l’alegria i la il·lusió col·lectiva!

El nou MH President Puigdemont ha estat fins ara alcalde de Girona. És filòleg i ha fet de periodista, fa deu anys que va entrar en política activa i és independentista des de sempre. Diuen les cròniques que és el menys convergent dels convergents. La primera dama és romanesa: Marcela Topor és  actriu, filòloga, periodista… Com bé diu Eduardo Repi (expresident de Súmate i ara diputat per Junts pel Sí): “Los catalanes nacemos donde nos da la gana. Yo nací en Córdoba”.

12494685_1344930275530642_2216633900114187391_nEl nou president ha usat una nova fórmula per prometre el càrrec. No fa referència ni al Rei ni a la Constitució. De fet, el Rei es va negar a rebre a la MH Presidenta del Parlament per anunciar-li la nova del nou President. Tampoc al MH President sortint li van agrair els serveis prestats, cosa que ell va fer notar subtilment en el seu discurs i va rebre una ovació de més d’un minut i mig amb tothom (menys els representants de l’Estat), dempeus.

El nou govern té més dones i és més jove que l’anterior. Avui en prendrà possessió i començarà a treballar. Qui és qui en el nou govern de la Generalitat?

780_0377_93874_8470349f517bb3f708b3539b94b67918Sort i encerts a aquest nou govern! Ens esperen divuit mesos intensos per a caminar amb pas ferm cap a la #RepúblicaCatalana. El MH President ho va dir en el seu discurs inicial: “No són èpoques per a covards”.