Si l’editorial del meu llibre, El Cep i la Nansa, és de Vilanova i la Geltrú, presentar-lo a la capital del Garraf no solament era obligat, sinó tot un plaer. És una ciutat en la qual m’hi trobo bé cada vegada que hi vaig, que és relativament sovint. I m’agrada -no necessàriament perquè hi ha el Museu del Ferrocarril- fer-ho habitualment en tren…
A la petita pàtria de Francesc Macià, Eduard Toldrà, Leonora Milà, Oriol Pi de Cabanyes o Sergi López -entre d’altres referents-, el Foment Vilanoví hi és una entitat emblemàtica. Era, doncs, un lloc molt indicat per a presentar-hi, divendres passat, les meves 15 entrevistes cuinades A FOC LENT. Amb l’editor, Quico Mestres, com a mestre de cerimònies, i també amb intervencions de Mireia Sopena i una de les entrevistades a l’obra, la vilanovina Montserrat Guibernau.
El Foment Vilanoví [www.fomentvilanovi.cat] neix l’any 1853 gràcies a l’impuls de Joan Samà i Martí -germà del conegut indiano Salvador Samà-, i de tot un seguit de personatges vinculats a la societat i la cultura locals. Ara, amb més d’un segle i mig de trajectòria, el Foment es manté com una cruïlla de les diferents sensibilitats de la Vilanova i la Geltrú del nostre temps. Es tracta, doncs, d’una entitat de referència, atenta a la creativitat, la reflexió i la cultura.
Era, doncs, el lloc més adequat per a presentar-hi A foc lent. Obrint pas, Quico Mestres va comentar que publicar un llibre d’entrevistes pot semblar que sigui avui dia una aposta una mica a contracorrent, atès que fa alguns anys aquesta mena d’obres estaven més en voga. Destacà, tanmateix, que El Cep i la Nansa Edicions [www.elcepilanansa.com] ha donat a conèixer, amb poques setmanes de diferència, un altre -i molt interessant- recull de converses: Testimonis del segle XX, coordinat per Raül Maigí i Laia Soldevila com a darrer volum de la valuosa col·lecció “Argumenta”. El gènere de l’entrevista, doncs, no solament té acceptació, sinó també voluntat de perdurar…
La filòloga i tècnica editorial Mireia Sopena, que precisament ha estat la coordinadora editorial d'”Argumenta” conjuntament amb Francesc Foguet, presentà A foc lent en el seu conjunt. Vaig trobar interessant, d’una banda, que destaqués que jo no he anat a buscar, necessàriament, personatges d’aquests que se’n diuen mediàtics, sinó referents ben sòlids i capaços d’aportar excel·lència o, per dir-ho a la manera d’ara, continguts.
De la Mireia, barcelonina establerta a Vilanova i a qui ja fa temps vaig dedicar un dels meus posts [http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/44968], m’agradà també que esmentés l’enyorada Montserrat Roig pel seu mestratge en el gènere entrevistaire, i que valorés positivament la gran humanitat d’un dels meus personatges, Josep Pla-Narbona, que a la seva bonhomia proverbial hi incorpora una gran qualitat artística.
Pel que fa a la vilanovina Montserrat Guibernau, ben projectada internacionalment en l’àmbit de la ciència política a partir de la seva activitat universitària a Londres i Cambridge, va fer una intervenció molt precisa sobre alguns dels grans desafiaments que assetgen avui dia la Humanitat. De temes -mirem, per exemple, la catàstrofe japonesa o la crisi líbia- segur que no n’hi falten…
A la Montserrat, a qui he dedicat dos posts [http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/107143] i [http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/107618], li preocupen força els dèficits d’ordre sociopolític que poden donar lloc, també en el món democràtic, a nous integrismes. Ens advertí igualment dels perills del que ella denomina cosmopolitisme banal, aquest que consisteix sobretot en viatjar molt i posseir una munió d’objectes de caire ètnic, per exemple.
Es tracta d’una concepció diguem-ne lleugera del món que es contraposa a una de les principals apostes de la nostra politòloga: la del cosmopolitisme que defensa la diversitat cultural i l’impuls de qualsevol país per la vida democràtica. I que vincula, d’una manera articulada, la promoció socioeconòmica, la lliure determinació de les nacions sense estat i la consolidació dels drets humans. Reptes no pas fàcils tal i com va el món… però no per això menys necessaris.
Al meu torn, i a més de parlar del llibre, vaig fer-ho també de Vilanova una mica en la línia d’un dels meus darrers posts
[http://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/id/183301]. Òbviament, les floretes que pugui anar tirant a la capital del Garraf me les crec del tot. Tal com, després d’un plaent soparet posterior a la presentació, ho comentava amb Quico Mestres, el seu amic Joan Carles Duran -líder del grup Compromís amb Vilanova, immers en plena precampanya a les eleccions municipals-, les seves respectives parelles i una altra amiga. Els deia que “la vostra ciutat, ni que només sigui per la seva plaça de la Vila, ja demostra quina és la seva importància dins el país”. I és que veia aquell magnífic espai il·luminat enmig de la fosca -en la foto us el mostro en versió diürna– i creia que, per aquest i molts altres motius, la vetllada havia valgut la pena.
Mentrestant, el darrer tren de la jornada ja feia estona que se m’havia escapat. Però un oportú Nitbus cap a Barcelona -una experiència que tenia encara inèdita- va fer, per a la meva mobilitat, miracles…