Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Publicat el 1 de març de 2007

El mes de març 2007

Dos fets astronòmics importants obriran aquest mes de març: l’encontre pròxim entre la Lluna i el planeta Saturn la nit del dia 1 i l’eclipsi total de lluna la nit del dia 3 de març.

A més, per fi deixem aquesta farsa de l’hivern d’enguany i entrem el dia 20 en la primavera. 

Des de llocs foscos i amb l’horitzó lliure, podrem admirar cap al Sud, a molt poca altura la petita constel·lació de Puppis (Popa). Situada al costat de la constel·lació de Canis Major, on trobarem Sírius, l’estrella més brillant del cel, Puppis està lligada a la saga del mite de Jasó, com també ho està la constel·lació d’Àries -explicada al cel de desembre passat. Jasó junt amb els Argonautes partiren cap a la Còlquida amb la nau Argos per trobar la pell d’un corder, el Velló d’or. Ja els antics grecs posaren la nau en el firmament en l’antiga constel·lació d’Argo Navis. Però d’aquesta només en queda el tros de la popa, Puppis. Les altres parts han estat absorbides per les constel·lacions veïnes.
 
A la posta de Sol podrem veure Venus cap a l’oest. El dia 21, primer dia de la primavera, la Lluna es trobarà molt a prop d’aquest planeta.

Júpiter eixirà a la matinada cap al sud-est, Mart es veurà molt més tard, mentre que Mercuri ja apareixerà al cel minuts abans de l’eixida del Sol.

Saturn ja serà visible a partir de les primeres hores de la nit a la constel·lació de Leo en direcció a l’est. La nit de l’1 al 2 de març la Lluna quasi plena s’anirà aproximant al planeta fins que cap a les 4 de la matinada els dos astres estaran pràcticament en contacte. Al nord i l’est d’Europa, però, la Lluna arribarà a tapar el planeta. El nostre satèl·lit també s’aproximarà a Saturn el dia 28.

Aquest mes ens donarà el final de l’hivern i el principi de la primavera. Si l’hivern meteorològic pràcticament no ha existit, l’hivern astronòmic s’acaba ja que la Terra ha seguit el seu recorregut habitual al voltant del Sol i arriba al punt Àries, lloc de l’òrbita on la durada del dia i la nit són iguals. Serà el dia de l’equinocci de primavera que enguany serà el 20 de març.
 
La Lluna serà plena el 4 de març, mentre que el 12 estarà en fase de quart minvant. El dia 19 tindrem una lluna en fase de nova. Finalment, el 25 de març, la Lluna presentarà l’aspecte de quart creixent.

La nit del 3 al 4 de març (en aquest enllaç, les hores estan en Temps Universal, cal sumar 1 hora per a l’hora oficial), si l’oratge ens acompanya, observarem un eclipsi total de Lluna. Aquest fenomen ocorre quan el Sol, la Terra i la Lluna estan alineats. Aleshores el nostre satèl·lit entra dins de l’ombra que projecta la Terra en l’espai a causa de la llum solar. La Lluna, que estarà en fase de plena, va enfosquint-se per la part inferior adquirint una tonalitat rogenca. Els moments destacats de l’eclipsi són els següents:

Moments destacats Hores, minuts i segons
Començament de l’eclipsi parcial 22:30:22
Començament de l’eclipsi total 23:44:13
Màxim de l’eclipsi 00:20:56
Final de l’eclipsi total 00:57:37
Final de l’eclipsi parcial 02:11:28

Tracteu d’observar el fenomen ja que no cal cap instrument per veure’l. Només cal veure com la Lluna, en el seu camí al voltant de la Terra, va fent-se cada vegada més fosca. Aquest tipus d’eclipsi va servir a Aristarc de Samos al segle III a.C. per a fer els primers càlculs de la distància entre la Terra i la Lluna.

La imatge representa un mapa del cel nocturn del dia 1 de març del 2007, a les 23:30 hores (hora oficial), que pot ser utilitzat per a l’observació. Només cal sostindre’l dalt del cap amb la part inferior en direcció al Sud (S). Així tindreu el Nord (N) a la vostra esquena en la carta, l’Est (E) es trobarà a l’esquerra i l’Oest (O) a la dreta. Aleshores veureu com les estrelles del mapa es corresponen amb les del cel. Aquest planisferi també pot servir-vos durant tot el mes. Només caldrà restar 4 minuts per dia de l’hora d’observació indicada. Així aquesta carta serà correcta igualment per al dia 15 a les 22:30 hores i per al dia 30 a les 21:30 hores.

Figura: Mapa celeste per al mes de març 2007. Vàlid per al dia 1 de març a les 23:30 hores. Per a utilitzar-lo altres dies caldrà restar 4 minuts per dia de l’hora d’observació indicada. Gràfic del programa Cartes du Ciel.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de El cel del mes per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent