Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Arxiu de la categoria: Fermi

Gegantines bambolles de raigs gamma a la nostra Galàxia

1

Raigs gamma

Els raigs gamma són les partícules de la llum més energètiques. Es produeixen en els fenòmens més violents de l’Univers, com l’explosió de supernoves o en el nucli  de les estrelles.En el nostre sistema solar el Sol en produeix en el seu interior com a subproducte en la conversió de nuclis d’hidrogen en nuclis d’heli, en la que és la reacció termonuclear que dóna energia a la nostra estrella.A la Terra els raigs gamma només es produeixen en l’interior de les centrals nuclears i en ser radiacions altament ionitzants i per tant molt perilloses per a la biosfera han de ser detingudes per gruixudes capes de plom o de formigó.

El satèl·lit Fermi de la NASA està fent, des de fa dos anys, el catàleg de les fonts de raigs gamma de l’Univers. En principi, la seua missió és descobrir el misteri dels esclats de raigs gamma, descobrir com els forats negres creen dolls de material accelerat fins quasi la velocitat de la llum o veure de que està formada la matèria fosca.

Però el que els científics que treballen amb les dades recollides per Fermi no esperaven descobrir era una immensa estructura de raigs gamma tan gran com mitja galàxia.

Segueix…

Doug Finkbeiner, astrònom al Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA) i els seus estudiants Meng Su i Tracy Slatyer estaven estudiant les dades públiques de l’instrument Large Area Telescope (LAT) de Fermi i el seu processament va desvellar les bambolles de raig gamma.

Aquesta nova estructura galàctica s’estén fins a 25 000 anys llum al nord i 25 000 anys llum al sud del pla de la nostra galàxia i s’eixampla uns 50 graus a cada costat. Els mapes creats a partir de les dades mostren una estructura tan gran com la meitat de la nostra galàxia. En la imatge que s’adjunta en aquest apunt, la nostra galàxia es veu de perfil i creua en sentit horitzontal el centre de la il·lustració, mentre que la nova estructura va cap amunt i avall amb color blanc i vermell.

En principi cal pensar que és estrany que una estructura tan destacada no s’hagués descobert abans. Però el fenomen de l’emissió difusa, una mena de boira de raigs gamma causada per diversos efectes d’interacció de la llum amb les partícules del medi interestel·lar amaguen parcialment, com boira, el fons del cel. La troballa s’ha pogut fer quan ha estat possible construir models realistes de l’emissió difusa de llum gamma i aquesta s’ha pogut substraure de les dades de Fermi.

Però què és això que surt per dalt i baix de la Galàxia? Els científics no ho saben del cert. El que està clar, diuen els autors de l’article, és que sembla que les bambolles van ser creades per una emissió relativament ràpida d’energia. I quina podria ser aquesta emissió?

En els centres d’altres galàxies s’observen dolls de material sortint a gran velocitat causades per la caiguda de material a un forat negre supermassiu.  A la nostra galàxia no s’han observat dolls d’aquesta mena però podrien haver existit en el passat i aquestes bambolles en serien les evidències.

Altra possibilitat seria un esclat de formació estel·lar. Milers d’estels formant-se simultàniament en el centre de la Galàxia, en forma de cúmuls estel·lars massius podrien haver emés suficient llum gamma per explicar la nova estructura galàctica.

Estic segur que aquest nou camp d’investigació obert donarà encara molt de si. Ja en continuaré informant.

Foto: Una estructura gegant de raigs gamma va ser descoberta pel processament de les dades de tot el cel obtingudes per Fermi entre les energies d’1 fins a 10 mil milions
d’electrons volts. La característica amb forma de doble bambolla en blanc i vermell (centre) surt del centre galàctic i s’estén 50 graus al nord i al sud del pla de la Via Làctia, que s’estén al cel des de la constel·lació de la Verge a la constel·lació de la Grua.
Crèdits: NASA / DOGC / Fermi LAT / D. Finkbeiner et al.

Publicat dins de La Galàxia i etiquetada amb , | Deixa un comentari