A la brasa i al caliu

Joan Alcaraz

Presoner de RUIZ ZAFÓN

Sense categoria
No vull fer massa broma sobre la qüestió -visc a prop de la Model-, però el cas és que, ara mateix, sóc a la garjola… M’hi ha confinat l’autor d’El Prisionero del Cielo / El Presoner del Cel, Carlos Ruiz Zafón, l’escriptor barceloní de projecció internacional que escriu originalment en castellà i que és encara més conegut per La Sombra del Viento / L’Ombra del Vent.

Podrir-se entre reixes sempre deu ser dur, però no ho és tant en aquest cas. I és que admeto que El Presoner del Cel m’ha enganxat molt. Pel contingut, per l’estil, per la visió irònica d’un període gris -el de mitjan franquisme- o directament tràgic -el de la repressió posterior a la Guerra Civil.

Un, segons com, té certa prevenció respecte dels escriptors nascuts a Catalunya que s’expressen originalment en castellà -ni que després siguin traduïts a la nostra llengua. És un prejudici poc o molt explicable pel marc i per la situació en què ens movem, però no deixa de ser això, un prejudici. I és que està bé que un vagi per la vida amb les ulleres posades, però sempre que no deformin la visió. 

D’altra banda, quan servidor rep com a obsequi un llibre, es creu amb l’obligació de llegir-se’l, i encara més si aquest obsequi té un origen familiar. És el que m’ha passat amb la darrera novel·la de Ruiz Zafón.

El prejudici abans esmentat havia influït -qui sap si també el fet que es tracti d’un escriptor de gran èxit- en què no m’atansés a la tan famosa L’Ombra del Vent ni a El Joc de l’Àngel, les dues altres obres per a adults de l’autor que també integren el ja gairebé mític cicle El Cementiri dels Llibres Oblidats. Però ara, després d’haver llegit El Presoner del Cel, ja us dic que és com si em sentís una mica a la garjola. 

Sóc presoner, doncs, d’un gran tremp literari; de la destresa de l’autor per mantenir l’interès en tot moment; del gruix dels personatges; del relat, en clau irònica, d’unes èpoques decididament odioses…

D’una Barcelona cada cop més d’abans d’ahir, però que Carlos Ruiz Zafón ens posa a l’abast amb talent, versemblança i mestratge. Un pensa: si la repressió a la Barcelona i la Catalunya del 1939 era, poc o molt, com es descriu a l’obra,  certament esgarrifa. I si la capital i el país de finals del 50 i començaments dels 60 han estat com es pinten a la novel·la… no cal dir que adorarem l’època que vivim. Malgrat la crisi, len tensions nacionals, la incertesa envers el futur.

En fi, no em feu massa cas: aquestes són cabòries d’un presoner/lector que s’acaba de cruspir, àvidament, l’última del Zafón. I n’ha gaudit molt, potser una mica menys en les darreres pàgines. Si vosaltres heu llegit aquest Presoner / Prisionero, potser ho podreu corroborar. Si no el coneixeu, us l’adreço com una nova invitació a la lectura.       
        

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.