A la brasa i al caliu

Joan Alcaraz

LLAMPS, TRONS i PONENTADES des de la xarxa

Sense categoria
Metereologia per d’Internet? Això, avui dia, pot ser ben habitual. L’Oriol, estudiant de Física de la UB, i una part de la seva gent tenen aquesta científica i valuosa dedicació. Analitzen i preveuen tota mena de tempestes, variables de la temperatura, règim de vents, estat de la mar, xàfecs possibles, nevades quan toca, anticiclons pacífics, pedregades destructores, calamarsades rurals…

I és que és un món, el metereològic, on no compten només les dones u homes del temps televisius…

Mitjançant l’enllaç http://www.lanostrameteo.com/ podeu accedir a aquesta “revista digital de la metereologia de Catalunya” i interessar-vos per l’anàlisi i la previsió del temps entre nosaltres -i a d’altres llocs- en ben diversos aspectes.

Com veureu, des de l’any 2007 La Nostra Méteo ens ofereix, periòdicament, descàrregues que requereixen feina en la seva elaboració. Ja en porten 17, plenes d’interès i de bon treball. Però, si cliqueu les dades de les seves quatre estacions d’observació- a Òrrius, Badalona, el port del Fòrum de Sant Adrià de Besòs i La Gleva-, us adonareu que estan permanentment actualitzades. És, doncs, un treball persistent, sistemàtic, precís, al nivell del que avui dia la xarxa permet.

Jo hi he tingut accés gràcies a la meva filla gran, amiga de l’Oriol, i us he de confessar que la ciència metereològica em cau una mica lluny però, alhora, se’m fa atractiva. Per això m’agrada fer-vos compartir aquesta capçalera digital, i incitar-vos a què mireu el Cel -i la Terra!- sense desenganxar-vos de la pantalla de l’ordinador.  

Mapes, gràfics, imatges -fotogràfiques, per radar, per satèl·lit-, entrevistes a professionals, la metereologia d’altres països, l’atmosfera dels llocs, vídeos, participació fotogràfica dels subscriptors de la revista -ja en són més d’un centenar- dades, dades i més dades… Res no s’escapa a la curiositat i a la determinació d’aquesta colla de nois i noies -l’Oriol, el Sergi, la Bruna i el Marc– que senten per l’observació de llamps, trons, ponentades i etc., etc., una autèntica passió. 

Aquests darrers dies, hem tornat a estar pendents d’un cel remot. Alguns, fins i tot, amb un cert cangueli gràcies a la nova erupció d’un volcà islandès de nom (Grimsvötn) potser no tan complicat com el de l’any 2010 (Eyjafjallajökull). Per sort, els seus efectes no han produït un col·lapse en l’espai aeri europeu ni s’han arribat a creuar en el camí del Barça, brillant guanyador a Wembley de la seva quarta Champions… 

Tot i així, hem vist novament que els fenòmens naturals podem controlar-los, però mai dominar-los del tot… Si més no, aquest ha estat, al llarg de segles i mil·lenis, un dels processos que donen sentit -tot i limitar-la- a l’aventura humana. La Nostra Méteo, impulsada amb tant d’afany, també dóna al repte d’interpretar el temps, des de la xarxa, un sentit ben atractiu.

Llamps i rellamps!!!!!
 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.