Josep Pastells

Inventari de sensacions

Llei francesa contra les descàrregues il·legals

Publicat el 14 de maig de 2009 per giusepe

Com és lògic, la llei dissenyada per lluitar contra les descàrregues il·legals a internet, que ben aviat entrarà en vigor, ha estat molt criticada pels internautes francesos i defensada per la major part dels músics i cineastes.

Aquesta nova llei, també anomenada norma dels tres avisos, especifica que l’internauta que sigui “interceptat” descarregant-se pel·lícules o música de forma il·legal rebrà un correu electrònic per advertir-lo. Primer avís. Si persisteix, rebrà a casa seva una carta certificada comminant-lo a abandonar la pràctica i advertint-lo que s’arrisca a quedar-se sense internet. Segon avís. Si al cap de sis mesos encara insisteix, la seva connexió a la xarxa quedarà invalidada per dos mesos. Tercer avís i primera pena. Durant aquest temps, a més, haurà de continuar pagant als operadors el servei que no podrà utilitzar. Segona pena.

Incompatible amb la UE

Si tot segueix el ritme previst pel Govern de Sarkozy, els primers talls d’internet poden produir-se d’aquí a poc més d’un any. De tota manera, fa una setmana el Parlament Europeu va votar en contra de qualsevol tall d’internet que no obeeixi a una resolució judicial. La UE considera que l’accés a la xarxa és un dret fonamental i prohibeix que es talli per una decisió administrativa.

Claus per sortejar-la

No sé com acabarà la previsible batalla jurídica entre França i la UE, ni tampoc acabo d’imaginar-me què passarà si, efectivament, al cap d’un any comencen a tallar internet a tothom que practiqui descàrregues il·legals, que deu ser un percentatge força elevat dels internautes francesos. Només sé que els internautes més experimentats ja han advertit que la llei serà inútil, que hi ha claus per sortejar-la i baixar-se de la xarxa material il·legal sense cap risc.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.