Josep Pastells

Inventari de sensacions

Escapar al consum del temps

L’antropòleg i etnòleg francès Marc Augé (Poitiers, 1935) acaba de publicar Casablanca, un assaig sobre la motivació dels records. Una de les idees més interessants que transmet és que el miracle d’algunes pel·lícules antigues, que tornem a veure perquè ens permeten reviure una emoció intacta, és escapar al consum del temps.

Tots tenim gravades a la memòria escenes o imatges d’aquest tipus, que sovint són en blanc i negre però ens semblen molt més reals que tots els colors de l’univers. Il·lusions? Segur que sí, però què seria la vida sense elles?

En realitat, Augé considera que repetir és fracassar, que el drama a la vida és la repetició, encara que rarament aconseguim tornar a començar. Segons ell, malgrat que sempre és possible una altra història, no podem reviure la mateixa i, per tant, la il·lusió del retorn està condemnada a la decepció. Segur?, pregunto jo. Conec unes quantes històries reals, no sé si poc o molt cinematogràfiques, que semblen fetes de repeticions gens decebedores.
I em consta que, cada cop que es retroben, els seus protagonistes escapen al consum del temps.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.