BALANCES OKTOBERFEST

Barrobés & Borges

Generació 1973

Encetem una nova secció en la qual descriurem els 365 dies del millor any de la història per als autors d’aquest bloc: 1973. Per a nosaltres és el millor perquè sense aquest any no hi seríem aquí, però per a la resta del món quasi va ser el pitjor degut a una greu crisi petroliera que va estar a punt de provocar que tot el planeta s’anés a prendre pel sac. Així mateix és un homenatge a tots els nascuts i nascudes al 73 i que, 35 anys després, sentim que han jugat amb nosaltres com conillets d’Índia i ens han pres el pèl, malgrat que som uns privilegiats pel simple fet de no haver passat gana (en un 90% llarg de casos). Així que comencem pel començament: primer de gener de 1973.

(No cal ni dir que si teniu més notícies d’algun dia concret ens podeu ajudar tot penjant-les als comentaris. Gràcies per endavant!!!)

Foto del calendari: Usuari flakahoo de flickr.com

Per realitzar aquesta feina em basaré en la recent estrenada hemeroteca gratuïta de La Vanguardia (si algú en sap d’alguna altra que ho faci saber). Però resulta que els dos primers dies de l’any 1973 no hi va haver La Vanguardia: el dia 1 perquè era dilluns i els dilluns no sortia el diari, i el dia 2 de gener perquè era festa degut a la nit de cap d’any. Per tant, del dia 1 de gener no he trobat gaire coses. 

1 de gener de 1973
La notícia més important d’aquell dia 1 de gener de 1973 va ser que l’antiga CEE (Comunitat Econòmica Europea), la qual s’havia fundat el primer de gener de 1958 i estava formada per Bèlgica, la República Federal Alemanya, França, Itàlia, Luxemburg i els Països Baixos, va executar la seva Primera Ampliació, fet que va suposar l’entrada a la CEE del Regne Unit, Irlanda i Dinamarca. Sota el domini danès hi havia Groenlàndia, que va ser admesa, i les illes Feroes, que van quedar excloses. (Més endavant Groenlàndia va celebrar un referèndum el 1982 i van decidir excloure’s de la CEE). A Noruega, la qual també havia d’entrar en aquesta ampliació, s’hi va celebrar un altre referèndum on no es va aprovar la seva entrada a la CEE.


 1. M’heu recordat (amb insistència maníaca) n’Andreu Vidal, el poeta. Ell feia el mateix amb l’any 1959, el seu. Jo el trobava tan divertit recollint-ne totes les efemèrides …

 2. Ei!!! Aquesta secció feia temps que estava planificada. Em sona haver-te enviat links sobre el tema.
  http://www.nytimes.com/learning/general/onthisday/index.html
  Et posa esdeveniments que van passar el dia d’avui en diferents anys. Fins al 27 novembre no ens serveix (però hi ha algo)

  http://www.history.com/this-day-in-history.do
  Ianqui.

  http://en.wikipedia.org/wiki/1973
  http://es.wikipedia.org/wiki/1973

  La meva gran amiga, la Wikipèdia, fa un extens resum del nostre any, per mesos, naixementes, morts, temes… Genial!
  Espero que ens sigui molt útil. He trobat una efemèride de l’1 de gener:
  January 1CBS sells the New York Yankees for $10 million to a 12-person syndicate led by George Steinbrenner. It was 3.2 million dollars more than CBS bought the Yankees for.

  La nena del pou

 3. 1973 també és l’any en què es va fundar l’Agrupament Escolta Salvador Espriu, sense l’existència del qual els autors d’aquest bloc probablement no s’haurien conegut mai. Malauradament, no en sabem la data exacta, i per tant no sortirà com a efemèride.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.