BALANCES OKTOBERFEST

Barrobés & Borges

40 anys sense sentir en Major Tom…

Publicat el 29 de juliol de 2009 per aniol

“Can you hear me, Major Team? Can you hear me, Major Tom? Can you hear…?

Aquest és un dels fragments cabdals de la cançó Space Oddity de David Bowie. El passat dia 11 de juliol es va celebrar el quarantè aniversari de la seva aparició en un EP senzill.

En efecte, l’11 de juliol de 1969, apareixia en format senzill Space Oddity, un tema que explica les sensacions i peripècies d’en Major Tom, un astronauta que és a punt de sortir a l’espai exterior, i on es produeix un diàleg entre l’intrèpid oficial i el “Ground Control”, una espècie de Control Central que li dóna ordres i recull informació. Al final, però, deixem de sentir-lo, en Major Tom…

Aquest vídeo és una de les primeres versions que Bowie va fer de la cançó. No és la versió que coneix la majoria de gent. Aquest vídeo sembla ser que formava part d’una sèrie de documents cinematogràfics que conformaven una espècie de pel·lícula promocional de Bowie intitulada Love You Till Tuesday, i va ser fet cap al febrer de 1969.

La versió definitiva no arribaria fins al juliol i que podeu veure aquí en una versió en directe interpretada per un joveníssim David Bowie caracteritzat pel seu alter ego del moment, Ziggy Stardust.

La composició de la cançó te clares influències espacials i lunars. Recordem que al maig del 68 es va estrenar a Londres la pel·lícula 2001: A Space Oddisey del cineasta Stanley Kubrik. La cançó rep clares influències del film. Per si això no fos poc, deu dies després que Bowie fes aparèixer Space Oddity en el format senzill, l’home arribava a la lluna de la mà de l’Apolo 11 i els seus famosos astronàutes.

Com és costum, i com sol passar en el món del rock, la crítica més retrògrade i conservadora del moment va interpretar l’Space Oddity com una metàfora que feia David Bowie de l’addicció a les drogues.

El fet que la cançó aparegués en un EP senzill va provocar que el gruix del gran públic no conegués Space Oddity fins al 1972 quan va sortir dins l’àlbum homònim.

Aprofitant l’efemèride el passat dia 20 de juliol va sortir publicat un EP digital amb 4 versions de la cançó:

– Space Oddity (original UK mono single edit)

– Space Oddity (US mono single edit)

– Space Oddity (US stereo single edit)

– Space Oddity (1979 re-record).

Space Oddity s’ha convertit en un clàssic del rock, precursora de l’estil únic ideat i creat per David Bowie, el glam-rock.

sergi borges


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.