Els dies i les dones

David Figueres

La Quercus Pyrenaica, una ruta amb btt per les Muntanyes de Prades

0
Publicat el 28 d'agost de 2014

Ja deu fer uns quants anys que a mon germà li ballava pel cap fer una ruta amb bicicleta de muntanya. Bomber voluntari com és al parc de Prades (Baix Camp), coneix perfectament el territori. Obro parèntesi. Potser no és el lloc ni el moment, però no em puc estar de dir que espero que quan tinguem un estat, les reivindicacions d’aquest col·lectiu deixat de la mà de déu administració rere administració, siguin escoltades i tingudes en compte. Tanco parèntesi.

La història dels Figueras –jo vaig catalanitzar-me el cognom ja fa uns anys- probablement comenci amb la repoblació de la Catalunya Nova a les Muntanyes de Prades. Encara que això no ho puc demostrar. Els documents més antics que tinc, daten del 1776. Tot i que el primer parent del qual tinc dades oficials són del 1807.

Els Figueras venim d’Albarca, al Priorat. L’església dedicada a Sant Vicenç, donà uns quants Vicenç Figueras. Això de perpetuar els noms masculins de generació en generació ara ens pot semblar una cosa renyoca, però m’imagino que llavors, era la manera que es tenia de lligar una nissaga a un lloc concret.

Amb l’altra branca de la meva família paterna, els Escuté, passa el mateix.Només que en aquest cas és el nom de Salvador és el que s’anà transmetent. L’origen és el mateix: l’església de Sant Salvador a Rojals, on foren batejats; tot i que originàriament havien nascut a El Pinetell, poble de la Conca de Barberà avui abandonat i que ara forma part de Montblanc. Encara, si anem remuntant a través dels Escuté –la meva àvia paterna era la Maria Escuté i Boqué-, ens trobarem que els Boqué vénen de Mont-ral. Concretament de Cal Capità.

Aquesta digressió ve a tomb pel fet que, finalment, aquest dissabte que ve, a les 12 del migdia, a l’Ajuntament de Prades, es presentarà oficialment aquella idea una mica de bomber –permeteu-me el xist- on el meu germà va posar la banya.

La Quercus Pyrenaica, que pren el nom del nom científic del roure reboll, espècie que a Catalunya només creix a la zona de Prades, és una magnífica manera de conèixer una zona que abraça les comarques del Baix Camp, Conca de Barberà, Alt Camp i Priorat, a cop de pedal. Una ruta circular amb btt que comença i acaba al poble de Prades.

Aquests darrers mesos hem estat treballant –ell dalt de la bicicleta i jo fent de Comunity Manager de pa sucat amb oli, s’entén- perquè tothom que volgués descobrir la bellesa dels paisatges que ens han fet, ho pogués fer en les millors condicions possibles i sobretot que gaudís tant com hem gaudit nosaltres d’aquesta escenografia natural única que ens ha acompanyat generació a generació.

Greixeu la vostra bicicleta, ajusteu-vos el casc, ompliu els bidons d’aigua. Tot es mou quan ens movem i no hi ha pàtria més sentida que la de la felicitat.

Cap altre desig no tenim que entre alzines i roures, sapigueu ser també vosaltres, ciutadans de la Quercus Pyrenaica i de la felicitat en forma de paisatges que hi podreu trobar, feu-nos cas.

Publicat dins de General | Deixa un comentari