a cop calent

el bloc de Carme Vilaró Rovira

“Deures d’estiu”

«Compiti per l’estate 2015» de Cesare Catà – Traducció de JBV

1. Al mati, alguna vegada, aneu a caminar per la vora del mar en total solitud: observeu com s’hi reflecteix el sol i, pensant en allò que més estimeu a la vida, sentiu-vos feliços.

2. Intenteu fer servir totes les paraules noves que hem après junts aquest any. Com més coses pugueu dir, més coses podreu pensar; i com més coses pugueu pensar, més lliures sereu.

3. Llegiu, tant com pugueu. Però no perquè ho hagueu de fer. Llegiu perquè l’estiu us inspira aventures i somnis, i llegint us sentiu com orenetes volant. Llegiu perquè és la millor forma de revolta (per consells de lectura, pregunteu-me a mi).

4. Eviteu totes les coses, situacions i persones que us facin ser negatius o buits. Busqueu situacions estimulants i la companyia d’amics que us enriqueixin, us comprenguin, i us apreciïn per allò que sou.

5. Si us sentiu tristos o espantats, no us preocupeu. L’estiu, com totes les coses meravelloses, posa l’ànima en confusió. Proveu d’escriure un diari per explicar el vostre estat (el setembre, si us ve de gust, els llegirem junts)

6. Balleu. Sense vergonya. A la pista del costat de casa, o a la vostra habitació. L’estiu és una dansa, i és una burrada no formar-ne part.

7. Almenys una volta, aneu a veure la sortida del sol. Resteu en silenci, respireu. Tanqueu els ulls, agraïts.

8. Feu molt esport!

9. Si trobeu algú que us fascina, digueu-li amb tota la sinceritat i gràcia de la que sigueu capaços. No importa si ell/ella ho entendrà o no. Si no ho fa, ell/ella no era el vostre destí; altrament, l’estiu 2015 serà un temps bonic per viure junts (si això va malament, torneu al punt 8!)

10. Repasseu els apunts de les nostres classes: qüestioneu-vos sobre cada autor i cada concepte i transporteu-ho a allò que us succeeixi.

11. Sigueu alegres com el sol, indomables com la mar.

12. No digueu paraulotes, i sigueu educadíssims i amables.

13. Mireu pel·lícules amb diàlegs commovedors (si és possible en anglès) per millorar la vostra competència lingüística i la vostra capacitat per somniar. No deixeu que les pel·lícules acabin amb els crèdits del final. Reviviu-lo mentre visqueu el vostre estiu.

14. En la llum brillant o en les nits càlides, somnieu com podria o hauria de ser la vostra vida: Durant l’estiu, cerqueu forces per no rendir-vos mai, i feu de tot per perseguir aquell somni.

15. «Fatte i bravi».

Incendi del 1983. Taradell – Puiglagulla

Era diumenge, érem tots a casa, a Puiglagulla, estàvem servint els dinars.

Eren quarts de quatre, el meu pare va treure el cap a fora la plaça i va dir ‘hi ha foc’. Vaig veure-li un rostre de preocupació.

El fum ja tapava el sol i provocava que la seva llum fos trista i ombrívola.

Van arribar els bombers i ens van dir que havíem de marxar. Els meus pares em van dir que passés a davant i els esperés a Vilalleons.

Em vaig enfilar al meu 2CV vermell amb el cor encongit i els ulls negats.

Abans d’arrencar em vaig assegurar que m’havia endut el vestit de núvia i els anells. El dissabte següent em casava a l’església del Santuari.

La por del meu pare era que uns guspira anés a parar a la pallissa que era dins la casa i això provoqués el desastre.

Des d’aleshores no hi ha cap incendi que no em recordi aquell 31 de juliol i aquella imatge de desolació fins a Taradell.

I també em recorda la bondat, la solidaritat i la generositat de la gent de Vilalleons que ens volia a casa seva i ens consolava quan, drets a prop de l’església romànica, sentíem el soroll amenaçador del foc abans que l’aturessin a la carena.

A prop de la revolució

Vivim dies intensos, emocions a flor de pell.

Molts passen “de l’infern al nirvana”. No és el meu cas, no he fet ni un pas enrere en la convicció que ho farem possible.

Bé, una mica d’inquietud si que l’he sentida abans de la llista unitària!

Però, des de dimecres passat, ja tornem a respirar a ple pulmó.

Sense vacances un altre estiu, al peu del canó des de l’Assemblea territorial de Vic. Però sentint l’escalf de tantes persones que confien en l’Assemblea i s’afegeixen a la construcció d’aquesta república de tots.

A 70 dies del 27S continuem actius, alegres i decidits!