a cop calent

el bloc de Carme Vilaró Rovira

“Deures d’estiu”

«Compiti per l’estate 2015» de Cesare Catà – Traducció de JBV

1. Al mati, alguna vegada, aneu a caminar per la vora del mar en total solitud: observeu com s’hi reflecteix el sol i, pensant en allò que més estimeu a la vida, sentiu-vos feliços.

2. Intenteu fer servir totes les paraules noves que hem après junts aquest any. Com més coses pugueu dir, més coses podreu pensar; i com més coses pugueu pensar, més lliures sereu.

3. Llegiu, tant com pugueu. Però no perquè ho hagueu de fer. Llegiu perquè l’estiu us inspira aventures i somnis, i llegint us sentiu com orenetes volant. Llegiu perquè és la millor forma de revolta (per consells de lectura, pregunteu-me a mi).

4. Eviteu totes les coses, situacions i persones que us facin ser negatius o buits. Busqueu situacions estimulants i la companyia d’amics que us enriqueixin, us comprenguin, i us apreciïn per allò que sou.

5. Si us sentiu tristos o espantats, no us preocupeu. L’estiu, com totes les coses meravelloses, posa l’ànima en confusió. Proveu d’escriure un diari per explicar el vostre estat (el setembre, si us ve de gust, els llegirem junts)

6. Balleu. Sense vergonya. A la pista del costat de casa, o a la vostra habitació. L’estiu és una dansa, i és una burrada no formar-ne part.

7. Almenys una volta, aneu a veure la sortida del sol. Resteu en silenci, respireu. Tanqueu els ulls, agraïts.

8. Feu molt esport!

9. Si trobeu algú que us fascina, digueu-li amb tota la sinceritat i gràcia de la que sigueu capaços. No importa si ell/ella ho entendrà o no. Si no ho fa, ell/ella no era el vostre destí; altrament, l’estiu 2015 serà un temps bonic per viure junts (si això va malament, torneu al punt 8!)

10. Repasseu els apunts de les nostres classes: qüestioneu-vos sobre cada autor i cada concepte i transporteu-ho a allò que us succeeixi.

11. Sigueu alegres com el sol, indomables com la mar.

12. No digueu paraulotes, i sigueu educadíssims i amables.

13. Mireu pel·lícules amb diàlegs commovedors (si és possible en anglès) per millorar la vostra competència lingüística i la vostra capacitat per somniar. No deixeu que les pel·lícules acabin amb els crèdits del final. Reviviu-lo mentre visqueu el vostre estiu.

14. En la llum brillant o en les nits càlides, somnieu com podria o hauria de ser la vostra vida: Durant l’estiu, cerqueu forces per no rendir-vos mai, i feu de tot per perseguir aquell somni.

15. «Fatte i bravi».

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.