Notices from nowhere

Democracy now finds there can be ample for all, but only if the souvereing fences are completely removed.

La bandera de la Unió Europea no canviarà ?

Jo també vull un estat propi.

La bandera de la Unió Europea no canviarà?

Un dels arquitectes que més m’atreien, en l’època d’estudiant, per les seues propostes agosarades, era Rem Koolhaas.

En el període en què Romano Prodi fou president de la Comissió Europea proposà que li enviassen idees i propostes noves per a identificar la UE.

Koolhaas dissenyà una nova bandera/logo – que és la que us mostre en la imatge.

Amb ell(a) volia testimoniar la diversitat i unitat d’Europa, però més coses.

Sempre els projectes han de ser polivalents, és a dir, resoldre més d’un tema o problema i ell féu això:

El disseny intentava reflectir tant la diversitat com la unió dels quinze estats membres que hi havia aleshores d’una manera molt senzilla.

Tanmateix, coneixent-lo, veiem que tenia un abast molt més universal:

L’arquitecte holandés utilitzà quaranta-cinc (45)barres verticals tretes a partir dels colors de les banderes dels quinze estats membres d’aleshores  disposades d’acord, tot reproduïnt, l’Arc de Sant Martí.

Endemés, suposava un estímul educatiu que ens feia recordar la disposició dels colors del mateix quan es difracta la llum blanca, que en declaracions del mateix Koolhaas fins i tot "un xiquet el podria reconèixer i dibuixar".

Ja que molts xiquets -i grans- tenen (tenim)dificultat a recordar el dit ordre dels colors.

La proposta del dit disseny fou publicada per diaris underground i indenpendents però, al remat, fou desestimada per la UE.

La idea física de gradient de colors permet matisar molt més l’arc de Sant Martí afegint-hi més estats membres i assignació de gamma de colors…………..fins a 45.

 ¿Què us en sembla?

PS: us acoselle de que entreu a veure la seua obra (Office Metropolitan Architecture) que té l’enllaç sobre el seu nom i no sé per què quedà amb una font minúscula)

Publicat dins de General | Deixa un comentari

  1. Des del complex d’inferioritat que emana del meu pseudònim, i mentre no l’adopten els estaments oficials i van omplint d’estrelletes la bandera lila fins que ja no n’hi càpiguen més, la bandera que mostres podria aplegar els colors de les senyeres de les Nacions Sense Estat d’Europa. Seria, d’alguna manera, l’Europa underground, extraoficial, l’Europa ofegada per les administracions i negada pels estats que contenen les esmentades nacions…

  2. Sembla de disseny, un logo o alguna cosa així més que una bandera que representi un territori i unes persones. A banda que a la pràctica seria dificil de dibuixar-la (començant pels nens a l’escola i acabant per tots els actes protocolaris que es fan), i tampoc sembla que la gent s’hi pugui sentir identificada amb una bandera que no poden ni descriure (Per cert, com la descriurien els heraldistes?)

    Per cert, algú sap que representa la bandera actual de la UE? Hi ha molta gent que creu que hi ha una estrella per estat com als EEUU però no és cert. Hi han 12 estels i la bandera era així ja quan hi havien 9, després es van ampliar a 10, 12, 15 i 25 i seguint aquesta lògica s’hi haurien d’haver anat posant més estels (tal com van anar fent els EEUU). He sentit dir que és la corona d’alguna imatge de la Mare de Dèu (La Purísima? No ho sé, no hi entenc gaire) però m’estranyaria, potser era una conya d’algú que va veure que coincidien el nombre d’estrelles.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.