Notices from nowhere

Democracy now finds there can be ample for all, but only if the souvereing fences are completely removed.

SEMBLANCES BASQUES O VOTAR PP-CV i/o PSOE-PV.

Un altre article d’opinió de Celestí Gimeno i Broch, on reflexiona sobre les necessitats de finançament del País Valencià i els passos victimistes que està donant el govern del PP en aquesta matèria.

Celestí Gimeno i Broch, autor de "L’espoli fiscal del País Valencià" i secretari de Política Econòmica d’Esquerra-País Valencià.


La plana major del PP valencià està desfermada aquests dies pel tema del finançament del País Valencià. No és per a menys. La culpabilitat que, si tenen consciència, deuen estar sentint deu ser tremenda… El portaveu del Consell, Vicent Rambla (al Levante-EMV de 21 de setembre), Ricardo Costa, i el conseller no rebut a Madrid, Gerardo Camps, tots a l’uníson, "com un home sol", demanen un tractament "equitatiu" i parlen de "menyspreu" del govern central cap al País Valencià. Bé, ells, diuen Comunidad Valenciana.

Com sempre mostren una gran mestria en l’art de l’ocultació i la mentida. Tot menys dir que l’Estatut que ens han donat als valencians, la magnifica "carta atorgada" (que mai discutida ni votada pel poble) no conté rés, cap garantia ni una, respecte al finançament. És més, consultant el diari de sessions del Congrés dels Diputats espanyol, i quan s’estava tramitant l’Estatut valencià, el portaveu del PP, Jaime Ignacio del Burgo, a la comissió del Constitucional on es debatien les esmenes a l’Estatut valencià va dir i proclamar: "El título IX, Economía y Hacienda, del Estatuto valenciano está perfectamente definido. La financiación de la Generalidad se basa en los principios de autonomía, suficiencia y solidaridad y es plenamente congruente con los artículos 156 y 157 de la Constitución. Por tanto, son una serie de preceptos que sin duda van a garantizar la solvencia financiera de la Generalidad valenciana" (sic).

La gran pregunta: de quins preceptes i de quina garantia parlava del Burgo? On són eixos preceptes? Perquè… si són, és el moment de treure’ls i utilitzar-los. Estic segur que no podran mostrar-los. No existeixen. Estaven més preocupats per la "congruència" amb la Constitució. Aquesta gent són… tan constitucionalistes!

Clar està, ara els creixen els nans. Encara que són capaços d’arribar a dir que tot el que està passant aquests dies en matèria de finançament és anticonstitucional. Incloent-hi l’acord Solbes-Castells. Doncs bé, l’acord Solbes-Castells existeix, perquè la disposició addicional III del "retallat Estatut català" garanteix un nou finançament, encara que siga per un període de set anys. Vostés ens van condemnar als valencians a la segona divisió. Fins i tot els andalusos varen escriure clàusules de garantia del finançament.

Però… no va ser un oblit. Va ser conscientment perquè el mateix Sr. del Burgo va continuar la seua intervenció dient: "Dicho esto, daré una pincelada respecto a las enmiendas que se han presentado. Son enmiendas en las que de nuevo, sobre todo Esquerra Republicana de Catalunya, intenta trasladar al Estatuto valenciano lo que está en el Estatuto catalán respecto a la financiación. Yo pretendía haber hecho una intervención contraria, lógicamente, al contenido de esa enmienda. Sin embargo, realmente no vale la pena detenerse a ver si lo que decía era o no congruente con la Constitución".

Desprès d’açò creuen que tenen credibilitat política sobre la matèria?

Ara en paraules del portaveu del Consell, Vicent Rambla, demanen un "tractament equitatiu". El que calia era fer un estatut "equitatiu" i no el que van fer. Per cert… el concepte equitatiu del que parla el Sr. Rambla, s’ha d’entendre… respecte a Catalunya o respecte a Navarra? Perquè segons vostés, la Comunidad Foral de Navarra (antiguo reino de Navarra) té moltes coses en comú amb el País Valencià. Miren.. els dos son "Comunidades", els dos son "Antiguos reinos", els dos estan governats pel mateix partit, el PP (encara que allí amb una "marca blanca", UPN) i el dos tenen "antiguos fueros".

Com a vostés els agrada. Per què no demanen un sistema de finançament com el de Navarra? Aquest sistema de finançament, el "concert" és l’única garantia per tal que no es produïsca dèficit fiscal i el català retallat (que vostés volen ara en nom de l’equitat) no.

El sistema de Navarra, a més, presenta un altre avantatge, res menyspreable pels que estan obsessionats, com vostés, per la "constitucionalitat": és constitucional. No s’ho perden!

Ho tenen, per tant, molt fàcil. DEMANEN EQUITAT, sí. Però… respecte a Navarra.

Si ho fan, els donarem la segona benvinguda. La primera, la benvinguda al dèficit, els la vàrem donar ja fa temps (Levante-EMV, novembre de 2006).

Perquè nosaltres sempre hem defensat el mateix: el sistema de concert. Sempre hem estat, per tant i encara que el Sr. del Burgo no s’ho crega, dins de la Constitució i també tenim concepte d’equitat i volem equitat per als valencians … però amb Navarra!

Ja veuen si és fàcil: coincidim amb els seus correligionaris d’UPN i volem per al País Valencià el mateix sistema que el seu partit defensa a Navarra. És tan difícil entendre-ho?

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

TATX JAPONÉS (1)

Divuit dies al Japó. Un occidental que es troba frapat encara, després d’una setmana retornat, pel caramull de visions i experiències viscudes. Llegint el que han dit uns altres -d’occidentals- que hi han passat, sembla que el més prudent serà païr-ho convenientment. Correus que demanen que diga alguna cosa…….Un dels descobriments més forts ha estat la veritable versió dels guerrers Ninja. L’antitesi dels samurais. El concepte d’ombra, de no-espai (el Ma), el buit, la gastronomia, l’asimetria, la bona educació, la civilització, la mentida, el bull i la quietud….el mercat d’abastiments de peix, espècies, etc. de Tòquio on, sens dubte, s’inspiren algunes escenes de Blade Runner….. 

No podem usar la nostra mentalitat per a comprendre allò. Cal buidar-se de la càrrega mental que en portem si volem comprendre una miqueta.

El que més impressiona és el contrast, per a la nostra mentalitat, que hom percep en primera instància. Vull fer una sèrie de tatxos per a, mercés i amb petites porcions, poder envoltar tot aquell món. Malgrat tot, m’hi he sentit “com a casa”. Com sempre. Les mancances i contratemps eren les meues pròpies limitacions.

Allà conviu el que veieu a la fotografia en què he encapçalat l’apunt i l’altra que afig a l’arxiu. També “l’esperit” que relliga tot. El silenci del jardí zen i la manifestació contra la candidatura als Jocs Olímpics del 2016.

El que més em corprèn són els paral·lelismes entre el Japó i el nostre país.

No se m’ha n’anat la pinça !.

M’ho aniré explicant -això em pense- en diversos tatxos. 

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

GRÀCIES MATILDE

<p />

Agraïment a Matilde i resposta a Quim Monzó…..pitgeu el "Vull llegir la resta…

Hi restes, per sempre més, entre nosaltres. Ull viu amb les paraules sobre l’univers de la femeneïtat de Matilde pronunciades per en Rafael Caria que, des de fa més de vint-i-cinc anys, ens dóna notícia de l’Alguer.

PS:

Resposta a Quim Monzó: aquest país és tan gran i de tant de nivell, que ens podem permetre el luxe de perdre totes les setmanes algú de talla universal.

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari