La síndrome de Stendhal

Crònica cultural barcelonina i altres reflexions

“El dia de l’ós”, de Joan-Lluís Lluís

Si hagués de qualificar aquesta novel·la amb un adjectiu ho tindria claríssim: tel·lúric. És una novel·la rural en la qual tan important és allò que es diu com allò que no es diu, perquè el silenci dels vilatans és tan o més informatiu que els mots que diuen. El dia de l’ós és la primera novel·la que he llegit d’aquest autor, ja que anteriorment n’havia llegit Conversa amb el meu gos sobre França i els francesos i ara mateix tinc a mitges la seva cèlebre Xocolata desfeta.

Ben poca literatura d’àmbit rural he llegit a la vida, i potser és per aquest motiu que aquesta novel·la m’ha recordat vívidament Els sots feréstecs, Solitud, Terra baixa i Aigües encantades, cadascuna per un motiu diferent. Té una gran semblança amb la novel·la de Víctor Català pel fet que l’ambient rústic que s’hi respira és com si fos un personatge més de la història; així com la muntanya atordeix la Mila, l’ambient tel·lúric de Prats de Molló angoixa la Bernadette. La recreació d’aquesta atmosfera reclosa, rural i obscura és un gran treball de Lluís, ja que aconsegueix submergir el lector fins a les cavitats més pregones d’un poble que no ha evolucionat i que ha quedat ancorat a l’edat moderna.

La prosa de Lluís és àgil, cristal·lina, concisa i detallista, no és ni senzilla ni bigarrada sinó dúctil, la qual cosa no és fàcil d’aconseguir. Per tant, podem dir que al darrere hi ha un treball d’estil meticulós que dóna com a fruit la representació de l’univers fascinant i terrorífic que embolcalla la protagonista. Bona prova d’això és que, malgrat l’extensió escassa del llibre (110 pàgines), la densitat de la prosa fa que sembli més llarga, que hi hagi més descripció i més acció. Som, doncs, davant d’un escriptor amb majúscules.

Guanyadora del Premi Crexells 2004, m’agradaria recordar que es tracta del mateix premi el primer guanyador del qual fou precisament l’autor d’Aigües encantades, Joan Puig i Ferreter, per la seva novel·la El cercle màgic. Lluís és una veu important de la literatura catalana que cal anar seguint.

Joan-Lluís Lluís, El dia de l’ós. Barcelona: La Magrana, 2007. 110 p.

Aquesta secció continua al blog següent: http://plenadeseny.blogspot.com


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.