SALVADOR BALCELLS

El bloc del Doctor Livingston

Una guia de gran interès sobre els Templers a Catalunya

“L’ORDE DEL TEMPLE A CATALUNYA. Un recorregut pel seu patrimoni”
Marcel J. Poblet Romeu
Cossetània Edicions, 2014

Aquesta guia proposa un seguit de rutes pel patrimoni templer segons un criteri de selecció basat en la rellevància de cada element, la seva situació, un estat de conservació que en permeti la comprensió, l’accessibilitat i la possibilitat de connectar cada element amb altres de propers.
Amb evident intencionalitat divulgativa, l’autor inclou una interessantíssima introducció a l’Orde del Temple i la seva època. Així, en assabentem de l’origen del nom, la seva organització i expansió, el poder que va assolir, la crisi dels ordes religiosomilitars arran del fracàs de la Croada, el procés contra els Templers i la seva dissolució. També inclou informació relativa a l’extensió posterior del mite del Temple, que ha arribat fins als nostres dies amb tot de referències esotèriques, simbolismes numerològics i de savieses ocultes.
La província catalana del Temple, que incloia els convents de tots els regnes de la Corona catalanoaragonesa i els de Navarra, va tenir unes 40 comandes (cèl·lules organitzatives), cadacuna de les quals amb propietats en llocs diversos. De tot aquest patrimoni només ens ha arribat una petita part i sovint amb mala conservació. Alguns indrets, tanmateix, com el castell de Miravet que apareix a la portada, el de Peníscola o el de Gardeny, a Lleida, es troben en un estat excel·lent gràcies a restauracions posteriors. 
D’questa petita part tracta la present guia, dividida en sis rutes i vint-i-un indrets.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.