SALVADOR BALCELLS

El bloc del Doctor Livingston

GOVERN PROVISIONAL

Per al Procés que hem encetat, amb la previsible Declaració d’Independència, caldrà tenir previst un Govern d’ampli espectre on hi estiguin representades totes les sensibilitats de les organitzacions que l’han fet possible, però que al mateix temps sigui prou solvent per tal d’enfrontar uns inicis complicats.

Aquesta és la meva tercera proposta des de l’any 2011, amb incorporacions suggerides pels lectors:

President de la República: Valentí Fuster i Carulla
 

Cardiòleg de fama mundial, ha destacat per les seves recomanacions envers una vida més saludable. Ha estat president de l’Associació Mundial de Cardiologia i és Doctor Honoris Causa per moltes universitats. La presidència de la república és un càrrec gairebé cerimonial, no executiu, exercit per una persona que no ha de ser necessàriament un polític, però de reconegut prestigi arreu del món.

President d’Honor: Artur Mas i Gabarró

Artur Mas està encapçalant el procés cap a la independència, que justament ara, a mesura que ens acostem a dates decisives, començarà a complicar-se amb posicions més dures i violentes per part dels opositors. Si hem de fer cas d’allò que diu, no defallirà, cosa que li pot comportar un desgast brutal. Ho sap i potser per això ha dit que es retirarà un cop assolit l’objectiu. El poble català li ho hauria d’agraïr amb aquest càrrec honorífic. 

Primer ministre: Josep Maria Terricabras i Nogueras

Josep Maria Terricabras és un destacat filòsof especialista en ètica i pensament contemporani. Ha estat investigador en universitats d’Alemanya, Regne Unit i Estats Units. Home de múltiples interessos, ha fet de les seves idees una eina de combat en favor de l’interès col·lectiu. Està vinculat, com a independent, a Esquerra Republicana de Catalunya.

Ministre de Defensa: Miquel Sellarès i Perelló

Miquel Sellarès és un històric del nacionalisme català, expert en seguretat i comunicació. Les forces armades de Catalunya han de ser bàsicament d’autodefensa, una mena de guàrdia nacional. Sellarès té el prestigi i, sobretot, l’autoritat, per exercir aquest càrrec sense defallences.

Ministre d’Afers Exteriors: Alfred Bosch i Pascual

Alfred Bosch és doctor en història i escriptor de notable vocació viatgera, ha estat professor a la Universitat de Chicago i testimoni directe en diferents zones conflictives del món. Especialista en política internacional.

Ministra de Relacions amb Espanya: Pilar Rahola i Martínez

Pilar Rahola és llicenciada en filologia hispànica i en filologia catalana, periodista, escriptora i lluitadora aferrissada i mediàtica en favor dels drets humans. Pel seu tarannà i entusiasme és la persona més adequada per afrontar la difícil tasca negociadora amb Espanya. 

Ministre de Relacions amb Europa: Ramon Tremosa i Balcells

Ramon Tremosa és professor de teoria econòmica i investigador. Com a diputat al Parlament Europeu ha desenvolupat una tasca ingent en favor dels interessos de Catalunya, però també en favor d’una millor governança europea.  La seva visió de com ha d’actuar Catalunya a Europa ha estat sempre la de tocar de peus a terra, aprofitar l’impuls de les noves dinàmiques econòmiques i fugir de la marginalitat.

Ministre d’Indústria i InternacionalitzacióJordi Galí i Garreta

Jordi Galí és director del Centre de Recerca en Economia Internacional de la universitat Pompeu Fabra. Doctorat al MIT, va ser professor de les universitats de Columbia i Nova York. És l’economista català i espanyol de més relleu mundial. Va ser un dels fundadors del Col·lectiu Wilson. Podria aspirar a la presidència de la República Catalana en cas que Valentí Fuster no acceptés el càrrec.

Ministra d’Economia i Finan
ces: Elisenda Paluzie i Hernàndez

Elisenda Paluzie és professora d’economia, master per la Yale University i doctorada per la UB, amb estades de postdoctorat a la London School of Economics i a París. Ha publicat articles sobre economia en les revistes més prestigioses d’arreu del món. Vinculada a la majoria de moviments per la independència.

Ministra d’Hisenda i Pressupost: Núria Bosch i Roca

Núria Bosch és catedràtica d’Economia Pública de la UB i vicepresidenta del Consell Assessor per a la Transició Nacional. Amb Marta Espasa va fer un estudi molt complert sobre la viabilitat econòmica de la Catalunya independent.

Ministra de Comerç, Consum i TurismeSònia Recasens i Alsina

Sònia Recasens és actualment segona tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, responsable de l’Àrea d’Economia, Empresa i Ocupació, Presidenta de l’Institut Municipal d’Hisenda, de Barcelona Activa i de Mercabarna, així com vicepresidenta del Consorci de Turisme de Barcelona. És llicenciada en Ciències Econòmiques i Empresarials. Milita a UDC.

Ministre de Cultura: Salvador Cardús i Ros

Salvador Cardús és doctor en ciències econòmiques, professor de sociologia, periodista i escriptor. Persona polifacètica i suficientment preparada, res no li és aliè.

Ministra d’Ensenyament: Muriel Casals i Couturier

Muriel Casals és professora d’economia i presidenta d’Òmnium Cultural. Amb vocació docent, sempre li ha interessat transmetre coses i educar als joves. Amb capacitat autocrítica i tarannà dialogant.

Ministre d’Universitats, Recerca i Societat de la Informació: Manuel Castells Oliván

Manuel Castells és un sociòleg i professor universitari català d’origen castellanomanxec, catedràtic de Sociologia i D’Urbanisme a la Universitat de California, Berkeley, i director de l’Internet Interdisciplinary Institute de la Universitat Oberta de Catalunya. Durant els darrers vint anys, ha portat a terme una àmplia recerca en la qual relaciona l’evolució econòmica i les transformacions polítiques, socials i culturals en el marc d’una teoria integral de la informació, l’exemple més clar de la qual pot ser el Projecte Internet Catalunya, que ell mateix coordina. Ha publicat una gran quantitat de llibres en diversos idiomes, alguns d’ells coneguts mundialment, on tracta sobre l’era de la informació.

Ministre de Governació i Administracions Públiques: Xavier Sala-i-Martin

Xavier Sala-i-Martin és catedràtic d’economia a la Columbia University, amb doble nacionalitat catalana i nord-americana. Ha estat membre de la Junta del FCB. Liberalista llibertari, especialitzat en macroeconomia, la seva funció al govern hauria de ser la de racionalitzar les administracions públiques per fer-les més competitives.

Ministre d’Interior: Joan Carretero i Grau

Joan Carretero és un polític i metge que va ser alcalde de Puigcerdà i Conseller de Governació de la Generalitat de Catalunya. Ha demostrat sempre ser un home de caràcter i conviccions fermes, requisits indispensables per al càrrec de responsable de la seguretat interior.

Ministre de Justícia: Santiago Vidal i Marsal

Santiago Vidal és jutge magistrat de l’Audiència de Barcelona, compromès amb l’organització del nou sistema judicial català en el marc del procés de transició nacional. És professor de dret processal i de dret penal. Ha estat membre del Consejo General del Poder Judicial i del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Ministre de Territori i Infraestructures: Germà Bel i Queralt

Doctor en Economia, màster per la universitat de Chicago i catedràtic d’Economia Aplicada a la UB. Ha estat assessor dels ministeris espanyols d’Obres Públiques i d’Administracions Públiques.

Ministre de Medi Natural i Sostenibilitat: Ramon Folch i Guillèn

Ramon Folch és doctor en biologia i consultor ambiental de la Unesco. Expert en gestió territorial i urbanística des de la sostenibilitat. Gran comunicador i impulsor de grups de treball. Autor de nombrosos llibres i treballs sobre territori i natura.

Ministre d’Energia: Josep Puig i Boix

Pep Puig és enginyer industrial especialitzat en tècniques energètiques. Professor de la UAB. Amb una llarga i extensa trajectòria política i ecologista, ha exercit, entre altres càrrecs, de president de l’associació europea “Energie-Cités”, reconeguda per la Comissió Europea com interlocutor de les ciutats en el tema de l’energia. Autor d’innombrables treballs sobre energies netes, noves tecnologies i sostenibilitat.


Ministra d’Habitatge i Urbanisme: Marta Rovira i Vergès

Marta Rovira és l’actual Secretària General d’Esquerra Republicana de Catalunya. És llicenciada en Dret i en Ciències Polítiques i de l’Administració. Ha exercit d’advocada i ha estat professora de l’Escola de Policia de Catalunya i coordinadora tècnica de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. També ha estat secretària general de l’Aliança Lliure Europea, partit polític europeu que agrupa diversos partits de nacions sense estat.


Ministre d’Agricultura i Alimentació: Josep Riera i Porta

Per Riera va ser fundador i coordinador general del sindicat agrari Unió de Pagesos. Actualment és membre destacat de l’Assemblea Nacional Catalana. Molt vinculat a campanyes ecologistes, treballa per dignificar i fer sostenible la pagesia catalana i que l’opinió pública assumeixi el fet, força oblidat, que sense agricultura no hi ha alimentació.

Ministra de SalutMarina Geli i Fàbrega

Marina Geli és metgessa i política. Va ser Consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya de 2003 a 2010. Està especialitzada en malaltia interna, malalties infeccioses, sida, prevenció comunitària i disminució psíquica. Ha ocupat diversos càrrecs de responsabilitat al PSC.

Ministre de Benestar i Seguretat Social: Santiago Vila i Vicente

Santi Vila és actualment conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. Anteriorment va ser batlle de Figueres. Professor d’història contemporània n’ha publicat diversos treballs científics i de divulgació. Home polifacètic, es defineix pactista i tan contrari a l’immobilisme com a la revolució. Pel seu tarannà, té facilitat per entendre’s i arribar a acords.

Ministre de Solidaritat i Cooperació Internacional: Raül Romeva i Rueda

Raül Romeva és doctor en Relacions internacionals, llicenciat en Ciències Econòmiques i investigador de conflictes armats i rehabilitació postbèl·lica. Ha treballat per la Unesco a Bòsnia i Herzegovina, on va ser responsable de programes educatius i de promoció. Ha estat professor associat de relacions internacionals a la UAB i eurodiputat durant 10 anys.

Ministre dEsports Vida Saludable: Josep Guardiola i Sala

Pep Guardiola és actualment entrenador del Bayern de Munich. Ha demostrat una gran capacitat per traslladar a la gent valors com el treball en equip, l’esforç, la superació personal, el respecte, el seny i la humilitat. Des del seu ministeri, vetllaria perquè la pràctica equilibrada de l’esport i l’exercici físic ajudi a mantenir una bona salut física i mental. Els esports professionals haurien de ser matèria d’altres ministeris, com ara Comerç i Consum o Treball i Atur.

Ministra de Treball i Atur: Rut Carandell i Rieradevall

Rut Carandell és advocada i mediadora, professora de dret administratiu a la UAB. Especialista en administració pública. Des del seu ministeri, vetllarà especialment per la formació dels aturats i la igualtat d’oportunitats entre homes i dones al món del treball.

Ministra de Joventut, Compromís Lleure: Isabel Vallet i Sánchez

Isabel Vallet és diputada al Parlament de Catalunya per la CUP, jurista i màster en Dret i Gestió de l’Administració Pública. Promotora de casals i ateneus populars, exerceix amb fermesa la radicalitat democràtica. Ha treballat també en temes relacionats amb salut sexual, sanitat i educació

Ministre de la Perifèria Catalana: Josep Guia i Marín

Josep Guia és doctor en matemàtiques, ha estat professor d’àlgebra a la Universitat de València i investigador literari. Històric militant independentista català nascut a València, ha treballat incansablement per la unitat nacional dels Països Catalans sota la denominació genèrica de Catalunya, basada en la interacció entre centre i perifèria.

Ministre Sense Cartera i Portaveu del Govern: Vicent Partal i Montesinos

Vicent Partal és periodista, escriptor i professor. Fundador i director de Vilaweb i pioner d’Internet als Països Catalans. Especialista en temes de política internacional. Guardonat amb diversos premis de periodisme. 

—————————————————————————————————-

Es tracta un govern format per personalitats de reconegut prestigi, amb una àmplia representació d’economistes, amb la missió d’encetar un nou període històric al nostre país. L’elevat nombre de ministeris es podria reduir convertint alguns d’ells en secretaries d’estat. No cal dir que si algun nom no us fa el pes, podeu suggerir-ne d’altres.

 1. … compostes (semblant a la Consulta, vaja).

  1.- Hi haurà diners per pagar a tant Ministre? El President d’Honor, també cobra? I els i les ex, també cobraran sous vitalicis? Pot ser si que será “provisional”, ja que les arques públiques es quedarán sense diners si tots aquests han de cobrar sous de Ministre.

  2.- On es reuniràn? Al Palau de Congressos o al Teatre Musical de Barcelona? De segur, que el Palau de la Generalitat no hi ha cap sala que pugui admetre tanta Persona, canapés i begudes inclosses.

  Atentament

 2. Uff, molts ministres, moltíssims. Per exemple, què fem amb quatre ministres d’acció exterior?. Em fa el pes que amb la meitat de ministres ja en sobren i es desglossa la feina en secretaries.
  Dues coses de nomenclatura i, per tant, de gustos personals:
  Aquesta de “ministre”, doncs ara ja tenim consellers i no cal canviar el nom del càrrec, el que tenim ara ja m’està bé.
  En llegir això del ministre “de la Perifèria Catalana” m’han xiulat les orelles, de veritat que em sembla un nom mal triat. Amb una secretaria de relació amb els Països Catalans o quelcom semblant ja n’hi ha prou i treiem aquest paraulot de la “Perifèria”, que sóna massa hispànic pels de fora de Madrid.
  Salutacions,
      Francesc

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.