SALVADOR BALCELLS

El bloc del Doctor Livingston

‘EL VI FA SANG’ AL CELLER MAS COMTAL – UNA EXPERIÈNCIA JOIOSA

Entre la programació d’activitats que les biblioteques del Penedès han fet aquest mes de novembre en el marc de la campanya Biblioteques amb DO, la Torres i Bages de Vilafranca va organitzar el dimarts 25 una tertúlia literària amb tast de vins al celler Mas Comtal, situat al terme d’Avinyonet del Penedès però molt a prop del poble de Sant Cugat Sesgarrigues. L’excusa era parlar del meu llibre ‘El vi fa sang’, publicat per l’editorial Meteora l’any 2010.
La tertúlia va ser molt enriquidora, amb una trentena de contertulians, habituals de grups de lectura, que van parlar de les coses que els havien agradat i desagradat de la novel·la. Per a un escriptor, trobar-te cara a cara amb els lectors i que t’ho diguin tot sense embuts és una cosa que no té preu, ja que t’ajuda a millorar.
L’aspecte lúdic de la trobada va ser la visita al celler i el tast de vins. El celler Mas Comtal és una finca de dimensions mitjanes que produeix vins ecològics d’autor dels quals vam poder tastar un escumós, un blanc i un rosat, tots excel·lents. Ens van explicar que els seus escumosos s’acullen a la nova denominació d’origen Clàssic Penedès, una alternativa al cava que només admet raïm de cultiu ecològic.
La seu de Mas Comtal és una masia que es remunta a l’època romana i que havia estat propietat dels comtes de Barcelona. Des del segle XV pertany a la mateixa família.

WP_20141125_009

Excursió per la ruta de les colònies del Llobregat – Colla d’Amics GR

El diumenge 16 de novembre, la colla va fer aquest recorregut, que va per la vora del riu Llobregat, de la colònia de Cal Rosal fins la població de Puig-reig. També vam passar per l’ermita de Sant Vicenç d’Obiols. Passada aquesta joia del romànic al Berguedà, seguírem per les colònies La Plana i l’Ametlla de Casserres, abans d’arribar a Gironella. En aquesta vila vam descobrir la colònia de Cal Metre, i més endavant, tot vorejant el riu, la colònia Bassacs amb la seva torre imponent. Poc després arribàvem a la colònia Viladomiu Vell i, més endavant, a la de Viladomiu Nou. Guixaró, Cal Prat i Cal Cases foren les darreres colònies abans d’arribar a Puig-reig. Una excursió interessantíssima i un dia esplèndid.
Aquí teniu un petit reportatge fotogràfic. Clicant damunt de les fotos les podeu veure ampliades.

DSC07276 DSC07271 DSC07284 DSC07294 DSC07299 DSC07307 DSC07313 DSC07318 DSC07314 DSC07290 DSC07312

L’alarma del peix globus

Ara que es comencen a trobar peixos globus al Mediterrani i se’ns fan advertiments sobre la seva perillositat, hem recordat que en una de les nostres estades al Japó vàrem tenir la gosadia de menjar-ne. Per cert, estava deliciós!
Allí hi ha botigues de peix globus, tal com en diuen als restaurants d’aquesta especialitat, com també n’hi ha de ramen, soba, etcètera.
Aquí teniu una foto de la façana d’una d’aquestes botigues, una altra d’un d’aquests peixos viu a la peixera i el plat que ens vam cruspir, acompanyat de tofu. Els cuiners han de tenir una preparació molt especial, perquè hi va la vida dels seus clients. Perquè… atenció: És un peix molt perillós!

DSC02320

DSC02050DSC02046