SALVADOR BALCELLS

El bloc del Doctor Livingston

DIETARI DE LA MARXA DEL LLOBREGAT 1978 (21) per Jordi Moners

Dimecres, 23 d’agost Guardiola de Berguedà – Berga

Al matí, cap a les onze, sortim amb pancartes cap a l’interior de Guardiola. S’hauran de canviar les piles del megàfon. Quan, al mig del poble comencem a cridar propaganda de la Marxa veiem uns guàrdies civils que han sortit d’un bar corrent cap al jeep. Què passa?. Els diaris ja han donat la bona notícia i ells, els verds, ni piu. Havien parlat amb els companys del poble però no els havien descobert res. Imbècils! Amb megàfons al vent i les pancartes a l’aire sortim de Guardiola cap a Berga. Ens aturem a la Font Gran de Cercs a dinar. Se’ns afegeixen dues noies del Lluïsos de Gràcia. Una vindrà només fins a Berga, l’altra continuarà. Vénen també gent de la Pobla de Lillet i Bagà. Marxem uns quinze o vint.

No podem acabar de dinar pel gran temporal que espetega. Aigua a ramats, trons i llamps. Ens aixopluguem a la fonda i a la tarda, entre clars i xim-xims, arribem a Berga cap a les set. Fem l’entrada amb pancartes i banderes mig cargolades perquè no s’hi vegi l’estel. Ara anem uns vint-i-cinc (amb els amics de Berga), les pancartes de la Pobla de Lillet i una cançó improvisada.

Diu així:

Ja arriba la Marxa del Llobregat,

lluitem per un riu no contaminat.

L’equilibri ecològic ja s’ha trencat,

pels molts interessos que s’hi han creat.

Visca la Marxa del Llobregat,

lluitem per un riu no contaminat.

Els peixos no poden ni respirar,

de tanta brutícia com hi han llançat.

A Berga ja arriba molt embrutat,

les mines de Fígols hi han col·laborat.

Visca la Marxa del Llobregat,

lluitem per un riu no contaminat.

La Marxa ja arriba a l’Alt Berguedà,

vine amb nosaltres al Baix Llobregat.


Arribada a Berga. Jordi Moners amb el megàfon 

Em processó, sota un xim-xim de pluja, arribem, cantant, a la plaça de la Patum i fem una crida al poble. Continuem pel carrer Major fins a la plaça de Sant Joan. Allí es llegeixen els manifests, de Berga i de la Marxa. Venem molts adhesius.

El Salvador l’hem trobat quan arribàvem pel carrer Major. Ens i el felicitem. Ha dut samarretes, però les té al cotxe. Dificultats per sopar. El cau de Sant Pere no és gens hospitalari, però paciència. Xerrem fins tard amb els amics de Berga i de Puig-reig a les escales de l’església i després a dormir. En Lluís, de Berga, vé a dormir amb nosaltres.

Al cau hem tingut la primera discussió. Uns anarquistes no accepten que es venguin adhesius de l’Assemblea de Catalunya ni que es duguin banderes estelades. Jo defenso l’Assemblea de Catalunya con a organisme unitari, però finalment ens posem d’acord a seguir només amb les pancartes i adhesius ecologistes.

Avui els guàrdies civils eren entre la multitud. Els hem endossat alguns adhesius. Ens han donat l’enhorabona per la legalització. El més petit ja ha dit alguns mots en català.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.