Notices from nowhere

Democracy now finds there can be ample for all, but only if the souvereing fences are completely removed.

TANQUEM BLANQUERIES?

Un amic d’ideologia socialista m’envia la seua enrabiada:

Em diu M. que L. li ha dit que no sé quin matemàtic ha fet càlculs i avui, dilluns 24 de gener, és el pitjor dia per a vindre a treballar. Si més no, que és el que més ens va a costar de dur endavant. Coses de matemàtics, pensa un. Però no és així, passen les hores i va i el matemàtic va guanyant raó, ai las! Arribe a redacció esgotat, pendent de mil i un problemes de fora. Passa el temps i llig al Feisbuc, perquè l’enllaça el company Josep Lluís Fitó, l’article de dissabte de Fani Grande sobre aquesta RTVV i com, a poc a poc, ens han robat la il·lusió per aquest projecte ben engrescador fa vint-i-un anys.

?Ja a punt d’aclimatar-me algú diu “has escoltat les declaracions d’Alarte?” i en aquest punt m’he encès com un coet de quinze eixides (una per cada any dels que porte ací).

??En la Roda de premsa rutinària de cada dilluns, prèvia a la reunió de la permanent de l’Executiva Nacional, un periodista li ha preguntat a Jorge Alarte per les declaracions de Pepe Blanco en les quals afirmava que ben bé “podrien tancar RTVV”. Haguera pogut eixir triomfant, és pregunta per a lluir-se, màxim quan no té la responsabilitat de solventar el problema i les expectatives, a més, són de quedar-se ben lluny d’aquesta responsabilitat. Haguera pogut al·ludir als orígens d’RTVV bastida per un govern socialista, gràcies a una llei, la del tercer canal, promoguda per un govern socialista a Madrid. Haguera pogut dir que, en cas de governar, recuperaria aquella il·lusió amb la que va néixer, il·lusió compartida per treballadors i espectadors…. Tantes coses hagués pogut dir! Però no, per a Alarte cal tancar RTVV per a fer-ne una altra “Este Canal 9 no puede seguir así, hay que tener otro Canal 9 distinto, una televisión pública democratizada y en manos de profesionales bajo criterios de pluralidad política, libertad de prensa y con un Consejo del Audiovisual que cumpla con el mandato del Estatuto de Autonomía” i, així, l’ha cagada des de tots els punts de vista possible.

?La seva ambigüitat ha estat tan evident que em diu el company que hi era a la roda de premsa que algú li ha preguntat que especificara què volia dir, si anava a tancar RTVV en cas de governar. “Yo no he dicho eso exactamente” ha estat la resposta.

Efectivament, diu poques coses amb exactitud aquest home que seu a la planta quarta de Blanqueries, des de fa molt de temps.

?Sense voler deixar eixir la mala llet acumulada per tants motius si em ve de gust dir-ne alguna:

?No sé de què anava a parlar el senyor Alarte a la roda de premsa d’avui i això em suggereix diverses opcions: bé que no tenia cap tema per tractar a la permanent de l’executiva (la qual cosa seria realment preocupant amb la que cau), bé ha sigut capaç de permetre que la premsa focalitze l’atenció en la seva cabotada davant el Ministre Blanco en el tema d’RTVV a canvi que ningú s’assabente d’allò que ocupa a la cúpula socialista, o bé que amb l’eixida de to d’RTVV ha fet que la premsa no demane per altres assumptes incòmodes per a eixa cúpula, com ara la manca de suport de les propostes de llistes a places importants. D’aquest punt un arriba a pensar que bé no controlem la situació davant els mitjans, bé triem malament els balons per a llançar fora. Siga com siga Alarte ha aconseguit posar-se a la majoria dels companys i companyes de la premsa, una volta més, en contra perquè cap professional estaria a favor de tancar una radiotelevisió autonòmica.

 Segueix en el “vull llegir….


Quina bajanada dir que cal tancar RTVV per a fer-ne una de nou. Com si tancar i obrir mitjans de comunicació fora cosa fàcil. I no val a dir “és una manera de parlar”. Cal encertar una mica en les expressions, més encara quan es pretén ser opció de govern. ?

Quan es desafia amb tanta rotunditat cal triar ben bé les paraules. Què vol dir amb “en manos de profesionales ?bajo criterios de pluralidad política, libertad de prensa y….”? Novament erra Alarte en focalitzar en els professionals el problema. El problema ha estat sempre en l’staff, vaja, en els càrrecs. Va estar en l’Amadeu Fabregat que ens va “aconsellar” no emprar paraules com “aleshores” o “ventall” entre moltes altres. I des d’aleshores ha estat en tots i cadascun del directius que no s’han cregut el projecte que només els professionals SÍ ens hem cregut. En tots els qui han fet d’aquest projecte engrescador en un inici, i No, una eina per al lucre personal o per a un grup ben reduït. No mai la plantilla.

 

La mala llet no seria tanta si pogués pensar que l’exabrupte ha estat accidental i no té res a veure amb la cançoneta de les darreres setmanes. Sembla que ja no queda bé això de les autonomies (d’independència ja ni en parlem, no?). Sembla que Espanya ha de tornar a ser “una grande y libre” com abans. En aquest panorama central-absolutista les autonomies estan a l’origen de tots els mals econòmics i, dins d’elles, les RTV autonòmiques. Val a dir que l’RTVV, amb el seu immens dèficit, ho posa fàcil, som l’exemple del que mai s’ha de fer i de falta de credibilitat absoluta.

Però no ens equivoquem, el mal ús que s’ha fet de la radiotelevisió valenciana no lleva que siga una eina necessària per a la normalització cultural, econòmica i social d’aquest país (o metàfora de País). D’altra banda, aquesta actitud em recorda el darrer congrés del PSPV en el que es pretenia canviar el nom del partit per PSCV per tal de “centrar-nos” una mica.

Un congrés al que seguiren els congressos provincials en els quals es va faltar a totes les normes que el sentit comú i la decència mana: pretensió d’aprovar uns estatuts que ningú ha llegit i que lleven la capacitat decisòria a les assemblees inclosa, o la manera tan lletja de trencar els acords unilateralment per part de la direcció.

Podria parlar de com s’ha “prescindit” d’aquelles persones que no fan la cabotada davant de qui toca però…. per a què?

 

M’’indigna que algú que està al centre d’aquestes maneres de procedir es plantege “tancar la RTVV” i parle de pluralitat, llibertat de premsa, o democratització. Estem d’acord que aquesta RTVV  és inacceptable, cert. On discrepem és en la manera de donar solucions. Açò no és un mecano, una joguina que llancem al fem per a demanar-ne una nova, més del nostre gust, als Reis. Aquesta RTVV l’hem feta o consentida entre tots, i els càrrecs de l’oposició en major mesura que cap altre ciutadà, per tant entre tots l’haurem de reconduir.

 

El señor Alarte de nou ens posa d’acord “a la contra”. Només Camps i el seu Consell deu alegrar-se de les declaracions. De fet, fa molt de temps que treballa per a fer-nos creure que és inviable per a, a continuació, posar en marxa l’ERO, i tot seguit privatitzar-la (mira, un altre punt d’acord amb Camps, a més de les visites a l’arquebisbe…)

?

En definitiva demanar que es tanque l’RTVV per la seva situació actual és tan desgavellat com demanar que es tanque la seu de Blanqueries per a fer-ne una de nova perquè el socialisme valencià va com va i cada dia convenç menys els seus militants, que son els qui el mantenim.

Sabem que no podem viure sense cap d’elles. Sabem que hi ha maneres de fer viable una Radiotelevisió Pública, en Valencià i de Qualitat, com també sabem que hi ha maneres de fer socialisme acord amb els temps que corren i que no renuncie a les seves premisses més bàsiques. I la solució passa, en ambdós casos, per fer canvis dràstics en la seva estructura, més que no en les base.

 


  1. Sí, mal dia el 24 de gener de 2011. He passat per ací, he llegit el teu apunt, com sempre lúcid i entenedor per els valencias del nord. Socialisme ? QUÈ VOL DIR ? Ja no existeix, ni coherència, ni integritat, res de res. Avui toca ací, demà allà, i la ‘unidad indisoluble’ continúa i continuarà ….. si no diguem NO i PROU !!
    Bon dia si més no … 

  2. Ho sent (si ho llig algun socialista de debò). Ah, i m’han dit que RTVV, com que no troben comprador-amiguet, després del 22 de maig TANCA! Ja era hora (també ho sent pels bons periodistes que hi ha a la casa).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.