La síndrome de Stendhal

Crònica cultural barcelonina i altres reflexions

Yuja Wang al Palau de la Música

La setmana passada, la jove pianista xinesa Yuja Wang va oferir un recital al Palau de la Música en el marc de la temporada d’Ibercàmera. Era un nom que no havia sentit mai però vaig decidir anar-la a veure per les bones referències que me n’havien arribat. En definitiva, vaig anar al concert sense cap expectativa, ni en positiu ni en negatiu. D’altra banda, potser és així com caldria assistir sempre als concerts, amb una actitud neutra i sense condicionaments previs. El programa que va oferir era llaminer de cara al piano i al lluïment del virtuosisme del pianista, tot i que pel meu gust, hauria preferit que inclogués algun Mozart o algun Beethoven.

Yuja Wang només té vint-i-quatre anys i fa córrer els dits per les tecles amb gran agilitat i perícia. Gairebé semblen les potes d’una aranya recorrent la teranyina. Feta aquesta apreciació estètica, s’ha de dir que és una bona intèrpret del piano romàntic però especialment, de l’impressionista. Així doncs, el programa el va triar amb encert: Ratxmàninov, Fauré, Skriabin, Brahms, Debussy, Albéniz i Horowitz. Potser l’autor que més se li va resistir de tots aquests fou Brahms, a les fantasies op. 116 del qual no va saber treure tots els matisos.

Yuja Wang toca amb nervi, amb molta expressivitat i sensibilitat, té un gran domini tècnic de l’instrument i sap donar força i intensitat quan cal. Ara bé, tot el que és explosió, tan convenient per als autors impressionistes, és contraproduent a l’hora de tocar autors més reculats. És a dir, no me la imagino tocant Mozart. És una limitació, això? No ho crec, però és convenient observar-ho.

El que sí que tinc clar és que Yuja Wang m’agrada més que Lang Lang, l’altre jove pianista xinès, que té una manera massa freda i maquinal de tocar, per al meu gust. Wang toca amb passió i precisió alhora, omple tot l’espai, té personalitat i es fa notar.

Publicat dins de Música | Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.