La síndrome de Stendhal

Crònica cultural barcelonina i altres reflexions

La butaca

La butaca és un vodevil divertidíssim sobre la història de Catalunya. El president està a punt de fer la famosa declaració unilateral d’independència (DUI), quan un mosso d’esquadra que vigila el Palau de la Generalitat fa un viatge en el temps fins a la guerra de successió a través d’una butaca amb poders màgics.

Els dos integrants de la companyia T-Atraco Teatre, Robert Gobern i Joan Valentí, fan tots els papers de l’auca, que no són pocs. Ells mateixos són els autors d’una peça original i molt hilarant que planteja dos viatges en el temps: un al passat, a principis del XVIII durant la guerra de successió, i un altre al futur, a la república catalana independent. Entremig veiem desfilar un mosso d’esquadra, un conservador de museu, Rafael Casanova, Antonio de Villarroel, un adroguer del XVIII, el rei Carles II, etc. El resultat és una comèdia lleugera però gens tòpica sobre el tema de moda: el procés sobiranista.

L’escenografia del Versus en aquest cas només consta d’un teló i una butaca, que dóna nom a l’obra. Amb canvis de vestuari ràpids i constants, els dos actors es van transmutant de personatges i d’època. És, doncs, un muntatge minimalista, però molt efectiu. Robert Gobern i Joan Valentí caricaturitzen molt bé cadascun dels personatges que interpreten i això fa que els riures entre el públic siguin constants. Parlant en termes històrics, diríem que La butaca coqueteja amb un contrafactual: què hauria passat si la guerra de successió l’hagués guanyat l’arxiduc Carles?

Títol: La butaca
Autoria i interpretació: Robert Gobern i Joan Valentí “Nan”
Direcció: T-Atraco Teatre
Espai: Versus Teatre
Dates: del 18 de desembre a l’11 de gener

Valoració: 3/5

Publicat dins de Teatre | Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.