Notices from nowhere

Democracy now finds there can be ample for all, but only if the souvereing fences are completely removed.

Desemparats vs Gràcia

Avui és la celebració de la Mare de Déu dels Desemparats i Sants Innocents, la patrona de València.  La patrona tradicional de la ciutat de València era la Mare de Déu de Gràcia, instal·lada al convent i església de sant Agustí.

Quan el fanatisme i intransigència inquisitorial començà a foradar la consciència popular instauraren de patrona una petita imatge que hi havia en una ermiteta que era la Mare de Déu dels Desemparats i Sants Innocents a instàncies de Fra Gilabert Jofré (el monjo dels folls i orats). Per causa de pregar col·lectivament per una epidèmia que es patia aleshores a la ciutat i regne.
La Contrareforma i l’obscurantisme dels segles XVI i XVII ja farien la resta. No debades els pintors com ara Palomino (portat ex professo des de Madrid), Escrig, Dionís Vidal, etc a instàncies de Juan de Ribera, del Pare Vitòria i d’en Tomàs de Rocabertí, alt noble nascut al Castell de Peralada  (Palau-Museu de Belles Arts) que arribaren a dominar tota la Santa Inquisició a Roma i Madrid, posarien tota l’escenografia terrible com passa a les voltes de la coberta de l’església-parròquia de Sant Nicolau, on sant Vicent Ferrer apareix convertit en l’Àngel Exterminador, brandant una gran espasa. Un barroquisme superestuctural epidèrmic. Alié a la resta tradicional de les arts que s’havien elaborat fins aleshores. De caràcter més sever i contingut.  
Si recordeu, igual que han fet recentment monsenyor Garcia-Gasco i els 17 bisbes i arquebisbes escampats per l’estat español, tots eixits d’eixa fàbrica d’ortodoxos ultramuntans que és el Seminari de Montcada de l’Horta.
La pesta que patim a hores d’ara ens ve de molt lluny.
Eixa València que es proclama atea i que sols creu en la Geperudeta.
Una missa laica. 
Una “missa laica” com qualsevol altra. Aquella que fa dir a molts valencians que no creuen en déu, però sí creu en la Geperudeta.

L’antídot:


  1. Molt bó això de “Eixa València que es proclama atea i que sols creu en la Geperudeta. Una missa laica. Una ‘missa laica’ com qualsevol altra. Aquella que fa dir a molts valencians que no creuen en déu, però sí creu en la Geperudeta.

    Posats a fer, entre aquests ateus adoradors del ninot anomenat Verge hi deu haver-hi més d’un que es fa dir independentista i creient en una cosa anomenada Països Catalans i que al cap i a la fi vota al PP (o a una de les llistes de fatxes que pul·lulen amb l’esquena tant ampla). La virginitat té molt a veure amb la innocència…

    Referent a l’antídot (i sense desmereixer el llibre d’en Martí Domínguez), jo prefereixo la Bíblia (i per foratigar malentesos, Èxode 20 [els deu Manaments] i Mateu 5 a 7 [el sermó de la muntanya] amb l’afegitó de 8:1-4).

    Atentament

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.