Els profetes de la protoesquerra

 

Als vells temps de confusió i dificultats sorgien els profetes, que parlants i àugurs assenyalaven els pecadors i prometien un món millor només per a llurs seguidors; molts eren els profetes i molts d’ells els falsos profetes, escoltats i aplaudits pel poble desesperançat, indignat i crèdul que no podia discernir la veritat de la falsedat ja que el compliment o no de la profecia només era contrastable en el futur.

Ara als nous temps hi ha també nous profetes d’una protoesquerra que havia estat enterrada i oblidada. “Podemos ” i “Guanyem ” en poden ésser els exemples propers, es consideren moviments però es comporten com partits. “Podemos” ha nascut com un producte de la dialèctica televisiva i telegènica espanyoles i “Guanyem” com el trasllat d’un exemplar i exitós activisme social a l’activisme polític. Ambdues formacions polítiques tenen en comú el discurs i el missatge inequívocament populista de l’anti-silogisme que converteix en categoria universal la particularitat, menyspreen el sistema polític de “partit” malgrat s’hi hagin acollit, propugnen trencar-ho tot per a començar-ho tot de nou i prometen el “veritable” govern del poble, es proclamen “el poble” i marginen en l’estadi del descrèdit els partits existents abans de la seva irrupció.  Es presenten com els purs, els bons homes i dones, els nous “càtars” , és una bella presentació en temps de confusió, possible només en un sistema polític democràtic que d’altres abans construïren, el que cal no oblidar en la seva tarja de presentació al teatre de la política.

Aviat es coneixerà si hi ha quelcom més que discurs en els nous moviments-partits, per ara només hi ha una profecia atractivament simplista que diu

“L’esquerra” ha mort, visca la proto-esquerra!”.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *