Notices from nowhere

Democracy now finds there can be ample for all, but only if the souvereing fences are completely removed.

SEMBLANCES BASQUES O VOTAR PP-CV i/o PSOE-PV.

Un altre article d’opinió de Celestí Gimeno i Broch, on reflexiona sobre les necessitats de finançament del País Valencià i els passos victimistes que està donant el govern del PP en aquesta matèria.

Celestí Gimeno i Broch, autor de "L’espoli fiscal del País Valencià" i secretari de Política Econòmica d’Esquerra-País Valencià.


La plana major del PP valencià està desfermada aquests dies pel tema del finançament del País Valencià. No és per a menys. La culpabilitat que, si tenen consciència, deuen estar sentint deu ser tremenda… El portaveu del Consell, Vicent Rambla (al Levante-EMV de 21 de setembre), Ricardo Costa, i el conseller no rebut a Madrid, Gerardo Camps, tots a l’uníson, "com un home sol", demanen un tractament "equitatiu" i parlen de "menyspreu" del govern central cap al País Valencià. Bé, ells, diuen Comunidad Valenciana.

Com sempre mostren una gran mestria en l’art de l’ocultació i la mentida. Tot menys dir que l’Estatut que ens han donat als valencians, la magnifica "carta atorgada" (que mai discutida ni votada pel poble) no conté rés, cap garantia ni una, respecte al finançament. És més, consultant el diari de sessions del Congrés dels Diputats espanyol, i quan s’estava tramitant l’Estatut valencià, el portaveu del PP, Jaime Ignacio del Burgo, a la comissió del Constitucional on es debatien les esmenes a l’Estatut valencià va dir i proclamar: "El título IX, Economía y Hacienda, del Estatuto valenciano está perfectamente definido. La financiación de la Generalidad se basa en los principios de autonomía, suficiencia y solidaridad y es plenamente congruente con los artículos 156 y 157 de la Constitución. Por tanto, son una serie de preceptos que sin duda van a garantizar la solvencia financiera de la Generalidad valenciana" (sic).

La gran pregunta: de quins preceptes i de quina garantia parlava del Burgo? On són eixos preceptes? Perquè… si són, és el moment de treure’ls i utilitzar-los. Estic segur que no podran mostrar-los. No existeixen. Estaven més preocupats per la "congruència" amb la Constitució. Aquesta gent són… tan constitucionalistes!

Clar està, ara els creixen els nans. Encara que són capaços d’arribar a dir que tot el que està passant aquests dies en matèria de finançament és anticonstitucional. Incloent-hi l’acord Solbes-Castells. Doncs bé, l’acord Solbes-Castells existeix, perquè la disposició addicional III del "retallat Estatut català" garanteix un nou finançament, encara que siga per un període de set anys. Vostés ens van condemnar als valencians a la segona divisió. Fins i tot els andalusos varen escriure clàusules de garantia del finançament.

Però… no va ser un oblit. Va ser conscientment perquè el mateix Sr. del Burgo va continuar la seua intervenció dient: "Dicho esto, daré una pincelada respecto a las enmiendas que se han presentado. Son enmiendas en las que de nuevo, sobre todo Esquerra Republicana de Catalunya, intenta trasladar al Estatuto valenciano lo que está en el Estatuto catalán respecto a la financiación. Yo pretendía haber hecho una intervención contraria, lógicamente, al contenido de esa enmienda. Sin embargo, realmente no vale la pena detenerse a ver si lo que decía era o no congruente con la Constitución".

Desprès d’açò creuen que tenen credibilitat política sobre la matèria?

Ara en paraules del portaveu del Consell, Vicent Rambla, demanen un "tractament equitatiu". El que calia era fer un estatut "equitatiu" i no el que van fer. Per cert… el concepte equitatiu del que parla el Sr. Rambla, s’ha d’entendre… respecte a Catalunya o respecte a Navarra? Perquè segons vostés, la Comunidad Foral de Navarra (antiguo reino de Navarra) té moltes coses en comú amb el País Valencià. Miren.. els dos son "Comunidades", els dos son "Antiguos reinos", els dos estan governats pel mateix partit, el PP (encara que allí amb una "marca blanca", UPN) i el dos tenen "antiguos fueros".

Com a vostés els agrada. Per què no demanen un sistema de finançament com el de Navarra? Aquest sistema de finançament, el "concert" és l’única garantia per tal que no es produïsca dèficit fiscal i el català retallat (que vostés volen ara en nom de l’equitat) no.

El sistema de Navarra, a més, presenta un altre avantatge, res menyspreable pels que estan obsessionats, com vostés, per la "constitucionalitat": és constitucional. No s’ho perden!

Ho tenen, per tant, molt fàcil. DEMANEN EQUITAT, sí. Però… respecte a Navarra.

Si ho fan, els donarem la segona benvinguda. La primera, la benvinguda al dèficit, els la vàrem donar ja fa temps (Levante-EMV, novembre de 2006).

Perquè nosaltres sempre hem defensat el mateix: el sistema de concert. Sempre hem estat, per tant i encara que el Sr. del Burgo no s’ho crega, dins de la Constitució i també tenim concepte d’equitat i volem equitat per als valencians … però amb Navarra!

Ja veuen si és fàcil: coincidim amb els seus correligionaris d’UPN i volem per al País Valencià el mateix sistema que el seu partit defensa a Navarra. És tan difícil entendre-ho?

Publicat dins de General | Deixa un comentari

  1. I per molt fatxa que hagi hagut després a València sempre tenen el pecat original de tenit a la seva sang alguna part de barreja catalana.

    Ben tornat Josep.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.