El naufragi trilingüe

La medicina medieval es fonamentava més en les creences que en l’evidència, en la màgia que en la ciència. Potser per això, quan apareixia la malaltia, el diagnòstic esdevenia un art fronterer amb l’astrologia o la quiromància i els metges receptaven sagnies per defecte i oracions per excés. Com és fàcil d’endevinar, l’esperança de vida, en aquestes circumstàncies era més que baixa. Fins al segle XIX la medicina no comença a aplicar el pensament científic, és a dir, a aplicar mesures en funció de protocols rigorosos d’experimentació, d’evidències, i de certeses comprovades mil i una vegades.

M’agrada comparar la medicina medieval amb la política educativa contemporània. Sovint és el pensament màgic o l’opinió indocumentada la que s’imposa al sentit comú i a la certesa científica. Qui ja portem tres dècades en aquest camp hem vist com les ocurrències dels responsables polítics de torn, atiats per una irresponsable i neguitejada opinió publicada acaben receptant sagnies davant dels mals, reals o imaginaris, que presenta el sistema. Com en l’època en què els bruixots esdevenien una mena de metges medievals sense títol, no ens manquen gurús que ens venen solucions miraculoses a les creixents mancances d’escoles, instituts i universitats.

Aquestes mesures són publicitades per captar clients entre les famílies perquè es considera que “màgicament” els nens i nenes dominaran sense cap dificultat -seran trilingües- una llengua que ens venen com a imprescindible per a obtenir una feina en un futur imperfecte.

Una d’aquestes mesures aplicades darrerament a pèl, sense recursos, reflexió ni evidència (tot i que amb l’aplaudiment de bona part d’articulistes i polítics) ha estat els plans d’escolarització trilingüe. O el que és el mateix, fer servir l’anglès com a llengua vehicular per a algunes matèries. Cal recordar que aquestes mesures són publicitades per captar clients entre les famílies perquè es considera que “màgicament” els nens i nenes dominaran sense cap dificultat -seran trilingües- una llengua que ens venen com a imprescindible per a obtenir una feina en un futur imperfecte.

Els oients poden pressuposar que denunciaré que no hi ha evidència científica al respecte. Doncs no és així. El problema és que sí que hi ha estudis i recerques força rigorosos al respecte. I no van precisament en la direcció d’avalar l’experiència. Qui hagi fet l’esforç d’aprendre anglès, és a dir, una llengua de naturalesa, estructura gramatical i fonètica que difereix molt de les llengües de les quals els catalans som bilingües, s’adonarà que les coses no són exactament com en les venen. Que mirar-se cada dia les notícies de la BBC no necessàriament ens fa trilingües (a més d’exigir-nos un esforç important de concentració). El fet és que hi ha algunes investigacions, per part de la Universitat l’Autònoma de Madrid i la Carlos III que han seguit unes quantes escoles de la Comunidad de Madrid que aplicaven el programa i han detectat que el rendiment acadèmic en la matèria impartida en anglès és significativament inferior a la dels qui segueixen la matèria en castellà, perquè perden continguts  implícits i acaben amb una versió molt simplificada de l’assignatura.

Resultat d'imatges de plan bilingue comunidad de madrid

Els col·legues (i fills d’amics) que com a professors o alumnes segueixen experiències similars en l’àmbit universitari, tampoc no semblen molt contents. Molts companys, amb un nivell molt millor que el meu afirmen que és com ensenyar amb una mà lligada a l’esquena. Molts alumnes, per la seva banda, consideren que en contextos en què més del vuitanta per cent dels estudiants són locals, és com “aprendre amb les dues mans lligades a l’esquena”. Al final, sorgeix la mateixa qüestió, un ensenyament simplificat, amb pocs matisos, molt estandaritzat, esterilitzat, afegiria. En aquesta època postmoderna, la superficialitat s’apropia de la cultura.

Els programes trilingües, per tant, són una forma deshonesta de fer selecció social

Si això no rutlla massa bé, per què seguir endavant? Si fem servir la lògica del refrany castellà “piensa mal y acertarás”, en tota aquesta història, hi ha un biaix de classe que també assenyala l’estudi esmentat. Aquells alumnes que han estat enviats a programes realment bilingües a l’estranger, acaben amb un major domini, i per tant amb menys dificultats per seguir les classes. Qui és de famílies modestes i només disposen de les classes ordinàries d’anglès compartides amb una trentena de companys de nivells i interessos divergents, ho té més pelut. Els programes trilingües, per tant, són una forma deshonesta de fer selecció social. En el cas de la universitat, la lectura és encara més inquietant. En un moment en què l’encariment de les taxes és tan brutal que està deixant sectors socials al marge de l’ensenyament superior, Barcelona fa una aposta per compensar la pèrdua a còpia d’atreure estudiants foranis i benestants que paguin molt. De fet, és la mateixa lògica que la bombolla turística que foragita dels seus barris als barcelonins de tota la vida. Un ensenyament superior en anglès és atreure les elits globals a la Marca Barcelona.

Resultat d'imatges de plan bilingue comunidad de madrid

I… tot plegat. Té sentit? La gent de la meva generació va haver d’aprendre anglès més tard dels vint anys, i vam assolir un nivell més o menys decent a còpia de temps i esforç. Ara bé, la informàtica i la tecnologia poden acabar fent inútil tot això. Els traductors automàtics són cada vegada més perfectes. Hi ha alguns tecnòlegs que consideren que en menys d’una dècada, quan els nostres alumnes siguin tots adults, parlarem al mòbil i seduirem al nostre interlocutor de l’altra punta del món amb el nostre missatge amb un anglès de Shakespeare i amb la veu de Georges Clooney.

Nota: Càpsula al Girona Ara de Fem Ràdio

Il·lusionisme educatiu

La guerra és la pau. La llibertat és l’esclavitud. La ignorància és la força

Aquestes tres paradoxes obren 1984, novel·la distòpica de Georges Orwell que em va posar de lectura obligatòria una estrafolària (i extraordinària) professora de filosofia durant el batxillerat. El trobo un dels llibres més il·lustratius per comprendre les incongruències entre les teoria de les bones accions de la política (també l’educativa) i la crua praxi concreta de la realitat; entre les bones intencions dels legisladors i les voluntats ocultes de qui els guia.

D’ençà uns mesos, i atiada des d’alguns mitjans de comunicació, s’està parlant d’innovació educativa, encara que en un sentit diferent a quan era estudiant de magisteri, a mitjans dels vuitanta, i enteníem la pedagogia com un instrument per democratitzar l’escola i la societat, per forjar una educació en la direcció de formar persones lliures i consciències crítiques, per superar el paradigma franquista de repressió i submissió. Avui, quan anem als fets concrets que contrasten les belles paraules pronunciades pels suposats corrents innovadors, és fàcil associar la situació amb els discursos que el protagonista de la distòpia orwelliana, Winston Smith, elabora des del “Ministeri de la Veritat”. Com és fàcil de deduir, la denominació “Ministeri de la Veritat” es correspon a l’oficina de propaganda on s’elaboren informacions per confondre l’opinió pública. Aquest fictici espai narrat per Orwell es dedica a tergiversar la realitat mitjançant la manipulació del llenguatge a còpia de subvertir els significats de les paraules

Si examinem bona part de les idees que acompanyen la “nova” innovació vigent, podem sentir els vells ressons de la novel·la que ens va obrir la ment a la classe de filosofia. Trobarem un seguit de principis positius i teòricament lloables que, en gratar la superfície del mot, apareixen significats antagònics. La “innovació” i un determinat seguit de “bones pràctiques”, ens hauria de portar, segons els influents laboratoris de pensament (generosament finançats per fundacions de caixes i bancs) a un nirvana educatiu. Anem a tractar d’enumerar un decàleg d’axiomes sobre els quals se sustenten aquestes creences que, a partir dels textos, conferències i “ted talks” comencen a semblar una religió revelada.

  1. La innovació és bona per se,   que vol dir que la tradició és negativa. Que les darreres reformes i transformacions fetes a còpia de decret (laminació de les humanitats, nomenaments a dit, gestió vertical) són bones.
  2. Qui no forma part de l’escola innovadora, és tradicional (i carca). La nova innovació, exhibida a bombo i plateret als mitjans menysté la tasca que porten centenars de centres públics, projectes experimentals, i voluntat de fer-ho bé. Sembla com si abans no hagués existit mai una feina rigorosa.
  3. L’escola ha de preparar per al canvi continu i ha d’ajudar els alumnes a adaptar-se. Servidor de vostès, escolaritzat al llarg de la dècada de 1970 va tenir una educació sense tanta retòrica ni floritura, i va acabar magisteri en una època en què l’ordinador més sofisticat era un Spectrum. Puc dir que a la gent de la meva generació no ens ha anat tan malament, perquè si hi ha alguna cosa adaptable al canvi és la ment humana. En tot cas, en la neollengua orwelliana, els que volen “adaptar els alumnes al canvi” pretenen fer de ciutadans empleats servils que aprenguin a resignar-se enfront a la tirania empresarial.
  4. Qui es resisteix al canvi ho fa en defensa d’interessos corporatius. El curiós del cas és que les reivindicacions dels docents (reduir ràtios, més recursos per a l’escola) són poc corporatives i sí tenen a veure amb la millora de la qualitat educativa, de la personalització de l’ensenyament, de millorar el clima escolar.
  5. Cal ensenyar a ser un innovador de sí mateix. Traduït, cal tatuar la idea als alumnes que s’hauran de reinventar d’acord amb les exigències d’un empresariat despòtic i nihilista que ha degradat les condicions de treball o l’estabilitat laboral en funció dels seus interessos (aquest cop sí) corporatius, sota la creixent fórmula de falsos autònoms o de “precariat”. En altres termes, els “pro-innovadors” volen que inoculem el virus de la resignació a nens i adolescents. Es vol evitar que els docents expliquem als nostres estudiants a què tenen dret a una vida digna, a la justícia social o a l’estabilitat econòmica.
  6. L’alumne ha de ser actiu i protagonista de la seva educació. Amb això es promou la idea que ara l’alumne és un subjecte passiu a l’aula i al centre, on la seva opinió i criteri no compta per a res. Aquest és un fet allunyat de la realitat i difamador que té com a objectiu eliminar tota autoritat científica, didàctica i moral al docent, i en base a una falsa idea d’igualtat, enganyar la comunitat educativa pensant que l’alumnat no té res a aprendre.
  7. Cal educar per a l’èxit. Això vol dir, fonamentalment, promoure un ambient competitiu, a tots els nivells, entre alumnes, docents, centres, països,… o el que és el mateix, eliminar la dimensió cooperativa de l’educació. La paradoxa és que la competitivitat inherent a aquest principi consisteix exactament a reivindicar l’escola franquista (o prussiana) dels premis i els càstigs, mentre que la filosofia democràtica d’entendre l’escola, és presentada com a rància i arnada.
  8. Calen lideratges forts. Ras i curt, calen directors que manin molt, i docents (i estudiants) que no pintin res i que perdin tota capacitat d’acció més enllà de certa retòrica buida. Els canvis a la governança a les universitats, on s’impulsa la gestió empresarial i s’elimina el poder del professorat i els estudiants, són un precedent que es pretén aplicar també fins a les llars d’infants. Conceptes vells repintats amb paraules noves.
  9. La innovació es fonamenta en una autonomia forta. Que vol dir arrabassar tota autonomia (i el sentit comú) del docent a l’aula, i deixar que l’estat (i els interessos corporatius d’unes empreses que posen les urpes a escoles i instituts) dictin els seus projectes mitjançant unes direccions falsament autònomes i realment (tele)dirigides.
  10. El mestre no ha d’ensenyar, sinó acompanyar. Traduït, vol dir que els docents cultes, formats, amb criteri propi, amb ofici i voluntat de transmetre valors democràtics, ètics i coneixements que podran resultar útils per a la formació integral dels alumnes que tenen al davant, no serveixen en aquest món neoliberal, i que cal convertir-los en mainaderes prescindibles. Es menysté tota la cultura i el bagatge personal de mestres i professors per reconvertir-los en una mena de guies turístics que simplifiquin el missatge als consumidors.

La pensadora Susan George explica que el neoliberalisme impedeix tota dissidència a partir del segrest del pensament. Aquesta (falsa) innovació que es pretén vendre a les escoles de Catalunya, en realitat, pur il·lusionisme pedagògic, pretén segrestar la formació de les noves generacions.

Nota: Versió extensa d'un article que publico avui al Suplement L'Aula del Diari de Girona

Lloret

El 1967 Josep Maria Forn va dirigir “La piel quemada”, una extraordinària pel·lícula que els crítics classifiquen com a neorealista, i que tanmateix és un retaule sobre la complexitat de la metamorfosi d’un poble de costa, i com el turisme acaba transformant una societat o uns individus. El poble és Lloret. El protagonista és un manobre que ve d’Andalusia a cercar oportunitats, i si bé les troba, també troba explotació. Els secundaris són una família ancorada en tradicions rurals i relacions socials asimètriques, que si bé viuen l’impacte estètic dels turistes, també han de reconstruir les relacions amb el seu entorn, unes relacions estranyes que aixequen murs invisibles i permeables de perplexitat mútua. A l’altra banda, el poble que es transforma en ciutat, canvia sense canviar, s’engreixa més que creix.

Lloret, com moltes altres poblacions turístiques, malgrat la condició legal de ciutat, segueix essent un poble on tothom es coneix i comparteix secrets, genètica, interessos, i potser alguns cadàvers als armaris

Cinquanta anys després, esclata l’escàndol d’un grup hoteler que punxa la llum pública. Dies després, també transcendeix que els hotels no pagaven impostos municipals i que tenien un munt de deutes amb les administracions públiques i negocis privats. Com cada vegada que passen coses per l’estil, apareix informació fragmentària, declaracions contradictòries, desmarcatges hipòcrites al més pur estil Capità Renault de Casablanca, tot plegat boira de guerra. El gremi local turístic recorda que l’empresari responsable, un responsable sense rostre a internet i parapetat rere muntanyes d’empreses pantalla i subcontractes de subcontractes, no formava part de l’associació. Hi ha certa por a veure’s contaminat de qui apareix com a culpable, i hi ha el desig de cercar un boc que pugui expiar les responsabilitats col·lectives. Al cap i a la fi, Lloret, com moltes altres poblacions turístiques, malgrat la condició legal de ciutat, segueix essent un poble on tothom es coneix i comparteix secrets, genètica, interessos, i potser alguns cadàvers als armaris. Costa de creure que ningú no sabés què passava. És més, estic segur que allà on no funcionava la certesa, arribava la imaginació. S’imposava una llei del silenci, perquè tothom era pecador. Probablement la majoria d’hotelers no era tan descarat a l’hora de cometre frau contra els cabals públics, ni tenia tanta barra a l’hora d’estalviar-se impostos, tanmateix ben segur els abusos, la tolerància implícita respecte les petites o grans irregularitats, la idea que els benestants disposen del privilegi d’un dret diferenciat respecte els protagonistes, grans i joves de La Piel Quemada és tatuada a la mentalitat col·lectiva, és llei no escrita en les relacions interpersonals. És una llei immoral amagada rere milers d’excuses, interpretacions, mitges paraules o justificacions inversemblants. la_piel_quemada-188516935-largeResultat d'imatges de la piel quemada Jo no tinc més informació que els periodistes, ni que els investigadors que tracten de fer justícia davant un cas clarament delictiu. Tanmateix, a mitjans dels noranta vaig treballar com a mestre a diverses escoles de Blanes, tot just a tres quilòmetres del municipi de Lloret. En segons quins aspectes, Blanes i Lloret podrien actuar com a poblacions bessones que comparteixen bona part d’un ADN: engreix ràpid, sociologies duals, certa tolerància amb la irregularitat i el mangoneig, hores extres sense pagar, canvis sense canviar. En una escola, allò que és invisible a l’opinió pública és visible en la lògica quotidiana. Quan anava a fer classe, a primera hora del matí, em creuava amb autobusos plens de nens que feien el trajecte invers al meu, per passar el dia a escoles d’elit de Girona, centres de l’Opus que segreguen per sexe, i que els pares envien no pas per una formació religiosa, sinó perquè aspiren a què els seus fills es relacionin amb qui tallarà el bacallà de la pròxima generació, esperit de corps davant la diversitat que esclata quotidianament a uns barris perifèrics formats sedimentàriament a la manera de còdols de rius, desplaçats del sud i més enllà.

Els de sota, sovint idealitzats per polítics d’esquerres, nòmades de mil derrotes, exèrcit en retirada, escèptics de l’idealisme aliè i consumidors de fast food mediàtic, solen acceptar calladament un ordre injust

Per dalt, certa indiferència oportunista. Els benestants, gent amb qui es pot enraonar, en alguns casos amb cert punt de sofisticació, tracten d’esquivar l’afer desagradable que explica l’assoliment d’allò que abans en dèiem, una posició. Els del mig, potser no tan cultes ni llegits, han arribat a dalt, com ens alertava José Agustín Goytisolo, apujant-se damunt els altres, a còpia d’hores extres no pagades, d’horaris sense límits, de deutes, d’excuses i de capacitat de profit dels avantatges obtinguts no sempre d’una manera neta. Els de sota, sovint idealitzats per polítics d’esquerres, nòmades de mil derrotes, exèrcit en retirada, escèptics de l’idealisme aliè i consumidors de fast food mediàtic, solen acceptar calladament un ordre injust, de les arbitrarietats de les quals són víctimes, sublimades sovint en arbitrarietats entre iguals o en un discurs autojustificatiu de la pròpia impotència tirant les culpes a polítics, empleats públics, o a nouvinguts com ells, més tardanament, i amb altres colors a la pell.

Resultat d'imatges de lloret fraude eléctrico

El resultat, societats trencades, on prospera la corrupció, el nepotisme, el mangoneig, l’arbitrarietat i totes les formes d’abús entre qui té poder respecte de qui no el té. El resultat, un paisatge destruït, i no només el paisatge físic. La tolerància respecte al viu, mata.

Fa segle i mig, Kropotkin, aleshores un geògraf i explorador al servei del tsar de les Rússies, va viatjar per Finlàndia. En aquell país escandinau, el que aleshores era príncep va tenir la seva particular caiguda de cavall camí de Damasc, i esdevingué anarquista. Allà va viure en uns pobles, en què la corrupció era inexistent, perquè l’esperit igualitari i moral de la societat ho impedia. De fet, Finlàndia, amb una trajectòria històrica complicada i unes condicions físiques infinitament més dures que les de Lloret, ha bastit una societat més feliç per haver triat un altre camí. A Lloret un hoteler ha robat. I això ha estat possible perquè en el poble molts ho han tolerat per mantenir una estúpida i precària posició.

Nota: Article publicat a Celobert, Orto i Barret Picat

El Nobel Dylan

Fa temps, vaig llegir a la premsa que Bob Dylan havia estat detingut. No, el fet no tenia res a veure amb cap acte il·legal, ni polític, sinó poètic. Una veïna havia trucat a la policia perquè va veure un home sospitós que es passejava per la platja. No sé quants dels nostres oients s’han caminat per alguna d’aquestes urbanitzacions dels “suburbs” nord-americans, una mica intimidatòries, dissenyades exclusivament per als cotxes on qualsevol caminant que badi sembla sospitós d’amagar males intencions. I certament, l’individu sospitós portava hores donant voltes per la sorra amb la mala intenció de buscar inspiració poètica.

L’anècdota té aquell punt metafòric sobre la creació poètica. El poeta acostuma a ser algú que camina entre les dunes d’una platja solitària, a badar enfront les onades en un dia gris i plujós. I aquesta és una actitud sospitosa que posa neguitós als propietaris dels voltants.

https://www.youtube.com/watch?v=LsgHi_DvmM8

La meva relació amb Bob Dylan va començar el 1978, quan vaig comprar el meu primer single de vinil “Changing of the guard”, i com deia en el vers inicial, ja portava setze anys en el negoci, i convenia un d’aquells girs del destí al qual ha estat addicte. Va ser una relació profitosa. En una època sense Spotify ni internet, aplegava alguns amics al voltant d’un tocadiscos per resseguir l’hermètic univers de les seves lletres. Vaig aprendre un munt d’anglès i tècnica poètica amb la seva música i un diccionari a la mà. També participava d’un activa cadena de favors en què col·lectivitzàvem els seus drets d’autor en allò que els malintencionats en deien “pirateria musical”. Vaig passar moltes tardes intentant resseguir i memoritzar algunes de les seves memorables cançons. Alguna vegada, quan s’acostava Nadal i calia preparar alguna cosa perquè els alumnes de setè i vuitè quedessin bé al festival, els vaig ensenyar a cantar “Blowin in the wind” o “The girl from the North Country”. De tant en tant, aquesta vegada amb l’ajut del nostre amic google, provo de tocar algunes de les seves cançons i comprovo que la seva aposta per l’electricitat fou encertada. I també me n’adono de l’extrema complexitat dels seus poemes més simples.

El vaig veure a Barcelona el 1989. En la seva línia habitual, no va mostrar cap empatia pel públic. Feia versions molt diferents dels seus discos d’estudi. Anava a la seva, no sortia als bisos demanats. En el fons, feia el que ha fet sempre, és a dir, ignorar el món i fer el contrari del que esperaven d’ell. Com el Soleràs, el peculiar personatge d’Incerta Glòria, sempre sortia per allà on no esperaves: passar-se al Rock, convertir-se al cristianisme, engegar la gent del seu voltant, no concedir entrevistes, menystenir els premis i les seves cerimònies i anar per la vida amb l’actitud hermètica de Jerome David Saliger.

Ara bé, i contràriament als seus detractors, aquesta vegada l’Acadèmia sueca l’ha encertada, i com a lector i reproductor de les seves lletres, estic molt content. És l’únic premi Nobel de qui em conec uns quants poemes de memòria, o tracto d’analitzar-los mentre els sento al cotxe o corro per la Devesa, això sí, amb l’Spotify. És un poeta alhora popular i culte, amb dosis de profunditat i experimental. No entenc la polèmica dels puristes que pensen que la literatura ha d’estar reclosa en llibres de paper i calguin virtuts hermenèutiques per entrar en el selecte club dels qui pretenen comprendre un poema.

Signes del temps, en aquest món de desorientació, d’absència de fulls de ruta polítics, socials i vitals, també vaig llegir no fa vaire que una coneguda empresa de navegadors havia comprat els drets de la veu del cantautor de Minessota per guiar els conductors. Hi penso, quan la veu femenina i impersonal del meu navegador m’indica allò tan metafísic  de “heu arribat al destí”. Malgrat la meva passió dylanòfila, m’inquieta pensar que, tal com explica en una de les seves cançons (i una de les meves predilectes) ens trobem amb un “simple twist of fate”.

https://www.youtube.com/watch?v=ERRSnrzIsWw

Nota: Càpsula de divendres al Girona Ara, de Fem Ràdio

 

 

Hotel Califòrnia

Bé, ja la tenim aquí. La meva tercera obra de narrativa i segona novel·la, Hotel Califòrnia, apareguda a finals del mes passat, ja a les llibreries des de la setmana passada, i que presento a la Llibreria 22 de Girona el proper dimarts, 18 d’octubre a les 20:00 (m’acompanya l’escriptor empordanès Damià Bardera) i a l’Espai Vilaweb el dimecres, 9 de novembre, a les 19:00 (m’acompanya en Màrius Serra). Les notícies i novetats sobre la publicació les podreu seguir a la plana de facebook que he creat  al respecte:

Hotel Califòrnia Facebook

https://www.facebook.com/HotelCaliforniaXavierDiez/

Com veureu, la portada és un luxe. Me l’ha feta en Jordi Borràs, i com podreu imaginar, a banda de la coneguda cançó dels Eagles (del qual n’extrec la metàfora que acompanya la trama) va de nazis refugiats a la Catalunya dels anys setanta, caçanazis i de la revisió del passat. La contraportada de la novel·la ofereix pistes per a una narració amb dues línies temporals paral·leles (1973 i 2006), i prepara per a diverses sorpreses. Una de les màximes que he seguit sempre en la meva experiència literària és “res no és el que sembla”.

Us passo el text de la contraportada:

En plena bombolla immobiliària, Alba, regidora de cultura, sol·licita una excavació arqueològica d’urgència abans que un jaciment valuós (les restes d’una pedrera romana) sigui destruït per edificar-hi un centre comercial. Tanmateix, regidora i arqueòleg, ja es coneixien, donat que en la mateixa població ja havien coincidit trenta-tres anys abans quan el poble tot just iniciava la seva deriva turística.
Nazis refugiats, jueus assedegats de venjança, triangles amorosos, cacics locals, violència i franquisme són les coordenades per on s’esdevindrà un assassinat, teòricament simple, encara que, amb derives inesperades.
Passades tres dècades, però, la retrobada dels qui aleshores havien estat només personatges secundaris, obligaran a tornar a enfrontar-se amb un passat que no era ben bé com semblava. I aquesta volta, també hauran de conviure en un poble que s’ha transformat radicalment, encara que, a la vegada, i al més pur estil lampedussià, no ha canviat gens. Tot plegat en una època en què, com en el passat, res no és el que sembla

I a continuació, per fer venir la gana d’escriure, us passo els primers paràgrafs

Un exili, és per sempre. Pots tornar mil i una vegades, pots fer veure com si el dia que marxes no hagués existit mai, pots relativitzar-ne l’impacte. Tanmateix, sempre hi és, com una ombra que presideix els teus actes. O com un Hotel California on pots fer el check out quan vulguis sense poder sortir-ne mai. No sé perquè han de posar aquesta maleïda cançó a totes les emissores de ràdio addictes a la nostàlgia, perquè em fa venir aquest desassossec mentre desfilen els quilòmetres. I ens acostem a l’escenari del crim. Literalment.
Ja ho havia oblidat. Han passat gairebé trenta-tres anys. L’edat simbòlica de Crist. D’un Crist que devien crucificar passats els quaranta -segons la majoria de teòlegs- encara que calia revestir-lo d’elements simbòlics de la kàbala jueva per divinitzar-lo. Tres crucificats. Quatre evangelis. Dotze apòstols. Trenta-tres anys. No importa que n’hi hagués apòstols i evangelis a cabassos. La major part competint per fer el drama presentable. Per ocultar la revolta d’un jueu contra l’edat de les pedres. On el fort tenia carta blanca per lapidar, crucificar, esclavitzar, anihilar el feble. En nom de la divinitat o de la raó de la força. La brutalitat del món antic esculpit a la roca. Ex manibus, del botí de guerra amb què els romans esclafaren la terra santa, i amb què finançaren el Coliseum, per oferir panem et circensis a estols de hooligans que xisclaven llatí vulgar disposats a no perdre detall d’aquest ritus de sang i acostar-se a la primera fila per deixar-se esquitxar per alguna víscera. Els mateixos baixos instints predadors que presideix la graella televisiva de les tardes. Ex manibus, que diu una inscripció al Circ de Roma que havia passat desapercebuda, durant segles, als arqueòlegs. L’or robat del temple de Jerusalem reconvertit en la lucrativa indústria romana de l’espectacle. I que serví per distreure la plebs i obtenir rendiments polítics.
Han passat trenta-tres anys i el destí, un correu, i una trucada em retornen aquí. Des que vaig muntar aquesta petita empresa d’excavacions arqueològiques pocs ajuntaments o diputacions m’han trucat per tractar de salvar quatre estris abans de posar al damunt una carretera, un munt de cases aparellades o un concessionari de cotxes alemanys. Quatre estris que restaran en alguna vitrina del museu local, i un informe improvisat que es perdrà en algun arxiu. Haver-me doctorat a fora m’ha privat dels amics, companys de facultat, cunyats, tiets, germans o cosins que et permeten tenir alguna feineta interessant. Tanmateix, si n’hi ha més de nou-cents municipis al país, per què m’han cridat de Sant Pere Desllops?